• Latest
Φωτοβολταϊκά στο Άσκιο

Κουκουλόπουλος:  «Η Κυβέρνηση άφησε αβοήθητους τους κατοίκους της Γαλατινής απέναντι στην ακραία υπερσυγκέντρωση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που αγγίζουν το 1 GW»

24 Σεπτεμβρίου 2026
Επόμενη στάση: Δυτική Μακεδονία! Βίντεο και φωτογραφίες

Επόμενη στάση: Δυτική Μακεδονία! Βίντεο και φωτογραφίες

24 Σεπτεμβρίου 2026
ταξιδι διακοπες

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για voucher διακοπών: Οι δύο προορισμοί, οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι

24 Σεπτεμβρίου 2026
καιρος βροχη

Αλλαγή του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

24 Σεπτεμβρίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

24 Σεπτεμβρίου 2026
Με επίσημη τελετή εγκαινίων άνοιξε τις πύλες της η 34η Έκθεση Κοίλων. Βίντεο και φωτογραφίες

Με επίσημη τελετή εγκαινίων άνοιξε τις πύλες της η 34η Έκθεση Κοίλων. Βίντεο και φωτογραφίες

24 Σεπτεμβρίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: Άμεση ανάγκη για επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Κοζάνης

24 Σεπτεμβρίου 2026
Με τη «Σκυτάλη της Προσβασιμότητας» ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Γρεβενών

Με τη «Σκυτάλη της Προσβασιμότητας» ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Γρεβενών

24 Σεπτεμβρίου 2026
Γρεβενά: Σύλληψη 20χρονου με ναρκωτικά και μαχαίρι

Γρεβενά: Σύλληψη 20χρονου με ναρκωτικά και μαχαίρι

24 Σεπτεμβρίου 2026
O Δήμος Κοζάνης “πρωταθλητής” ακρίβειας στη Δυτική Μακεδονία σε νερό και αποχέτευση. 2ος ακριβότερος ο Δήμος Βοΐου.  Αναλυτικά στοιχεία

O Δήμος Κοζάνης “πρωταθλητής” ακρίβειας στη Δυτική Μακεδονία σε νερό και αποχέτευση. 2ος ακριβότερος ο Δήμος Βοΐου. Αναλυτικά στοιχεία

24 Σεπτεμβρίου 2026
«Quishing»: Η νέα απάτη μέσω QR code που παρακάμπτει τα φίλτρα ασφαλείας

Κλήσεις της Τροχαίας με «έκπτωση 50%»: Η νέα ηλεκτρονική απάτη και πώς θα την αναγνωρίσετε

24 Σεπτεμβρίου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήρια από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης

24 Σεπτεμβρίου 2026
Μεγάλη επιτυχία για την Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης – Επτά αθλητές στις Προεθνικές Ομάδες και στους Επίλεκτους

Μεγάλη επιτυχία για την Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης – Επτά αθλητές στις Προεθνικές Ομάδες και στους Επίλεκτους

24 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Κουκουλόπουλος:  «Η Κυβέρνηση άφησε αβοήθητους τους κατοίκους της Γαλατινής απέναντι στην ακραία υπερσυγκέντρωση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που αγγίζουν το 1 GW»

sierafm by sierafm
24 Σεπτεμβρίου 2026
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Φωτοβολταϊκά στο Άσκιο
0
SHARES
79
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην πρώτη γραμμή του Κοινοβουλίου φέρνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος τη Γαλατινή και συγκεκριμένα την απαράδεκτη κατάσταση που έχει επιβληθεί με την εξωφρενική -όπως τη χαρακτηρίζει- υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ, τα οποία μόνο στη συγκεκριμένη Κοινότητα αγγίζουν το 1 GW.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βοΐου στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία καλείται πλέον να έρθει στην Ολομέλεια, για να δώσει ζωντανά απαντήσεις.

Θέτοντας επί τάπητος όλα τα δυσμενή δεδομένα που συνθέτουν το πρόβλημα και υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του για την αυτονόητη διεκδίκηση του “ανοιχτού ορίζοντα” που δεν πρέπει να καταλαμβάνεται μόνο από φ/β πάνελ, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στηλιτεύει την πολυετή αδιαφορία της Κυβέρνησης και την καλεί, έστω και αργά, να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βοΐου, η οποία διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου, έφερε εκ νέου επιτακτικά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και περιβαλλοντικής “ασφυξίας” στο νομό Κοζάνης και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της ακραίας υπερσυγκέντρωσης μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, σε εγγύτητα μάλιστα μιας ανάσας από τα σπίτια των κατοίκων. Την αυτονόητη διεκδίκηση του “ανοιχτού ορίζοντα” που δεν θα καταλαμβάνεται μόνο από φ/β πάνελ, έχω επανειλημμένως αναδείξει με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μου, ενδεικτικά με την 1107/22.6.2025 Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήσαμε στην Ολομέλεια στις 30.6.2025, χωρίς όμως ποτέ η Κυβέρνηση να κουνήσει “το μικρό της δαχτυλάκι”, για να βοηθήσει τους κατοίκους απέναντι στο “έτσι θέλω” των ισχυρών ενεργειακών κολοσσών.

Η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής του Δήμου Βοΐου αντικατοπτρίζει εκκωφαντικά το πρόβλημα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πραγματικά εξωφρενική, καθώς σε μία μόνο Κοινότητα έχει επιβληθεί ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που αγγίζουν το 1 GW!

Ήδη πριν 1,5 χρόνο, σύμφωνα με την τεκμηρίωση που μας είχε παράσχει ο Δήμαρχος σε σχετική σύσκεψη, στη συνολική έκταση της Γαλατινής, η καλυπτόμενη επιφάνεια από φ/β με άδεια εγκατάστασης ήταν 8,64%, η καλυπτόμενη επιφάνεια από φ/β με άδεια παραγωγής 11,40% και η δεσμευμένη έκταση από αιολικά πάρκα 8,70%.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρόβλημα κατάληψης γης ζωτικής σημασίας στη Γαλατινή διαρκώς επιδεινώνεται, εξαιτίας της πρόσθετης κίνησης των εταιρειών να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αποθήκευση. Ήδη εκκίνησε η διαδικασία για τις δύο πρώτες άδειες αποθήκευσης 1.000 στρεμμάτων η καθεμιά, ενώ επίκειται η κατάθεση νέων.

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στη Γαλατινή υπήρξαν από την 1η στιγμή έντονες απέναντι στη ραγδαία παραβίαση των βιώσιμων ορίων σεβασμού της καθημερινότητάς τους. Αναφορικά δε με συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά (όπως North Solar – ΔΕΠΑ Εμπορίας), επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς καταγγέλλεται πως υπάρχουν τεχνητές κατατμήσεις σε επιμέρους άδειες μικρών σταθμών, προκειμένου αρχικά να αποφεύγεται η διαδικασία αδειοδότησης ως μεγάλων πάρκων και εν συνεχεία να γίνονται ενοποιήσεις των επιμέρους τμημάτων.

Δεδομένου ότι αντικείμενο της παρούσας δεν είναι η τεχνοκρατική νομική προσέγγιση του θέματος, αλλά η πολιτική ουσία της αναγκαιότητας η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στους κατοίκους της Γαλατινής και να μην τους αφήνει αβοήθητους να τα βάζουν με πανίσχυρα ενεργειακά συμφέροντα.

Δεδομένου ότι οι αρχές που -υποτίθεται πως- θεωρητικά υπηρετεί και διασφαλίζει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, πόρρω απέχουν από την υφιστάμενη αβίωτη κατάσταση στη Γαλατινή με τα τετελεσμένα που ήδη επιβλήθηκαν.

Δεδομένου ότι παραμένω πιστός στις τρεις δεσμεύσεις που ανέλαβα ενώπιον των Δυτικομακεδόνων για τις εκατό πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η δεύτερη εκ των οποίων αφορά τρεις συγκεκριμένους άξονες στη ριζική αλλαγή των όρων ανάπτυξης ΑΠΕ στην περιφέρειά μας.

                                                                       Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί τόσα χρόνια δεν βοηθήσατε τους κατοίκους της Γαλατινής, αντιθέτως τους αφήσατε μόνους να αντιμετωπίζουν ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς που έπνιξαν τον τόπο τους, ανατρέποντας πλήρως τους όρους διαβίωσης στην περιοχή;

2) Έστω και αργά, προτίθεστε τώρα να δράσετε και να σταθείτε έμπρακτα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας στη Γαλατινή, με συγκεκριμένο σχέδιο και πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στους κατοίκους να ανακτήσουν τη χαμένη ποιότητα ζωής τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος

Tags: ΓΑΛΑΤΙΝΗΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Επόμενη στάση: Δυτική Μακεδονία! Βίντεο και φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κουκουλόπουλος:  «Η Κυβέρνηση άφησε αβοήθητους τους κατοίκους της Γαλατινής απέναντι στην ακραία υπερσυγκέντρωση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που αγγίζουν το 1 GW»
  • Επόμενη στάση: Δυτική Μακεδονία! Βίντεο και φωτογραφίες
  • Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για voucher διακοπών: Οι δύο προορισμοί, οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι
  • Αλλαγή του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr