• Latest
Μαγιάγκας Γεώργιος: Για μια Δίκαιη Μετάβαση χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις

Ο Γιώργος Μαγιάγκας για τα χρέη της ΔΕΥΑΒ και τις υψηλές χρεώσεις στα τιμολόγια

5 Οκτωβρίου 2026
Ψηφιακό δίδυμο «καρφώνει» στις αρχές πότε ήπιαμε και πόσο

Καστοριά: Συνελήφθη 42χρονος για οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια οινοπνεύματος πέραν του επιτρεπόμενου ορίου

5 Οκτωβρίου 2026
Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

Εορτή Αγίου Αποστόλου Θωμά 5 & 6 Οκτωβρίου στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων και προσκύνηση Λειψάνου

5 Οκτωβρίου 2026
Γρεβενά: 21χρονος συνελήφθη  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Γρεβενά: 21χρονος συνελήφθη  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

5 Οκτωβρίου 2026
ΚΛΟΠΗ ΡΕΥΜΑ

Πτολεμαΐδα: Τους συλαμβάνουν αλλά συνεχίζουν να κλέβουν ρεύμα

5 Οκτωβρίου 2026
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αναστάσιου Τζιλίνη «Μια ξεχωριστή κολυμβητική ομάδα» από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

Συνέντευξη του Αναστάσιου Τζιλίνη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του  «Μια ξεχωριστή κολυμβητική ομάδα» από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

5 Οκτωβρίου 2026
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Εορταστικές Εκδηλώσεις για την 112η Επέτειο Απελευθέρωσης των Σερβίων

Ο Δήμος Σερβίων τιμά την 114η Επέτειο από τη Μάχη των Λαζαράδων και την Απελευθέρωση της πόλης των Σερβίων

5 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

5 Οκτωβρίου 2026
Από τον λιγνίτη στη νέα εποχή: Απολογισμός 7 ετών Μεταβασης και η επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας

Από τον λιγνίτη στη νέα εποχή: Απολογισμός 7 ετών Μεταβασης και η επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας

5 Οκτωβρίου 2026
North Solar: Ενισχύεται ο ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους της Γαλατινής και του Βοΐου

North Solar: Περισσότεροι από 50 ενδιαφερόμενοι στην Ανοιχτή Ημέρα Εργασίας για το φωτοβολταϊκό έργο στη Γαλατινή

5 Οκτωβρίου 2026
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας στους φιλάθλους

5 Οκτωβρίου 2026
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

Συνελήφθη 32χρονος – Ξυλοκόπησε τον πατέρα του επειδή του ζήτησε λεφτά για ναρκωτικά κι εκείνος αρνήθηκε

5 Οκτωβρίου 2026
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Επιβάτης καβγάδισε με την οδηγό ταξί και της δάγκωσε το αυτί!

5 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο Γιώργος Μαγιάγκας για τα χρέη της ΔΕΥΑΒ και τις υψηλές χρεώσεις στα τιμολόγια

sierafm by sierafm
5 Οκτωβρίου 2026
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μαγιάγκας Γεώργιος: Για μια Δίκαιη Μετάβαση χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις
0
SHARES
50
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Υψηλές χρεώσεις νερού και αυξανόμενη οφειλή προς τη ΔΕΗ για τη ΔΕΥΑΒ…
Ο Δήμος Βοΐου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία, εμφανίζεται μεταξύ των δήμων με τις υψηλότερες χρεώσεις για νερό και αποχέτευση στη Δυτική Μακεδονία.
Σε πρόσφατη συγκριτική καταγραφή, ένα πρότυπο νοικοκυριό με κατανάλωση 10 κυβικών μέτρων νερού τον μήνα επιβαρύνεται στον Δήμο Βοΐου με περίπου 229 ευρώ ετησίως, έναντι περίπου 231 ευρώ στον Δήμο Κοζάνης.
Η διαφορά μεταξύ των δύο δήμων είναι μόλις 2 ευρώ τον χρόνο.
Η εικόνα, ωστόσο, αλλάζει σημαντικά όταν η σύγκριση γίνει με δήμους αντίστοιχου μεγέθους και πληθυσμιακής κλίμακας, όπως οι Δήμοι Άργους Ορεστικού, Δεσκάτης, Αμυνταίου, Νεστορίου, Πρεσπών, Σερβίων και Βελβεντού.
Με βάση τα ίδια συγκριτικά στοιχεία, η ετήσια επιβάρυνση ενός αντίστοιχου νοικοκυριού στον Δήμο Βοΐου είναι σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από 100 ευρώ υψηλότερη.
Το στοιχείο αυτό θέτει ένα εύλογο ερώτημα: κατά πόσο η γεωγραφική έκταση, η αραιοκατοίκηση, ο μεγάλος αριθμός οικισμών και οι ιδιαιτερότητες του δικτύου ύδρευσης δικαιολογούν τόσο σημαντικές διαφοροποιήσεις στο κόστος που επωμίζονται οι δημότες.
Η οφειλή προς τη ΔΕΗ
Την ίδια στιγμή, παρά τις αυξημένες χρεώσεις, η ΔΕΥΑ Βοΐου εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική και, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυξανόμενη οφειλή προς τη ΔΕΗ.
Κατά τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής τον Φεβρουάριο του 2026, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βοΐου ανέφερε ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ ανερχόταν σε 16,48 εκατ. ευρώ. Νεότερες αναφορές κάνουν λόγο για οφειλή που έχει πλέον ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συγκριθεί με την κατάσταση που υπήρχε στην αρχή της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.
Το 2019, όταν ξεκινούσε η θητεία της δημοτικής αρχής του Χρήστου Ζευκλή, η οφειλή της ΔΕΥΑ Βοΐου προς τη ΔΕΗ ανερχόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι από το 2019 μέχρι σήμερα η οφειλή έχει αυξηθεί κατά περίπου 12,5 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι στα τέλη του 2022 η ΔΕΥΑ Βοΐου ενέκρινε νέα τιμολογιακή πολιτική.
Η Απόφαση 172/2022 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΒ προέβλεπε σημαντικές αλλαγές στα πάγια και στις χρεώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η οικονομική μελέτη που συνόδευε την τιμολογιακή πολιτική εξέταζε, μεταξύ άλλων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις υποχρεώσεις της επιχείρησης και την ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων της.
Στόχος, όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη, ήταν η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης, η κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων και η αντιμετώπιση των οφειλών της.
Με άλλα λόγια, η αύξηση των χρεώσεων προς τους καταναλωτές συνδέθηκε με την ανάγκη να καταστεί η ΔΕΥΑΒ οικονομικά βιώσιμη και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Το ερώτημα που προκύπτει σήμερα είναι κατά πόσο ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε.
Κατά τη λογοδοσία του Φεβρουαρίου 2026 τέθηκε και ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα: πόσα χρήματα έχει καταβάλει η ΔΕΥΑ Βοΐου προς τη ΔΕΗ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο;
Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε, οι πληρωμές προς τη ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2026 ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 135.000 ευρώ.
Εφόσον το ποσό αυτό αφορά πράγματι το σύνολο των πληρωμών προς τη ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη περίοδο, δημιουργείται ένα σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΒ εισπράττει σημαντικά ποσά από τους καταναλωτές για υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο πόσα χρήματα εισπράττονται, αλλά πώς κατανέμονται τα έσοδα της επιχείρησης και σε ποιο βαθμό αυτά κατευθύνονται στην κάλυψη των βασικών λειτουργικών και οικονομικών της υποχρεώσεων.
Το επιχείρημα της αραιοκατοίκησης
Ένα από τα επιχειρήματα που έχει διατυπωθεί για το υψηλό κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΒ είναι η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Δήμου Βοΐου: η μεγάλη έκταση, η αραιοκατοίκηση, ο μεγάλος αριθμός οικισμών και το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής.
Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, μπορεί να εξεταστεί και συγκριτικά.
Ο γειτονικός Δήμος Γρεβενών έχει έκταση περίπου 1.859 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερη από την έκταση του Δήμου Βοΐου, και περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό οικισμών και περιοχές με αντίστοιχες γεωμορφολογικές δυσκολίες.
Παρά τις ιδιαιτερότητες αυτές, οι χρεώσεις ύδρευσης στον Δήμο Γρεβενών εμφανίζονται χαμηλότερες, ενώ η οφειλή της ΔΕΥΑ Γρεβενών προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, βρίσκεται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο.
Η σύγκριση αυτή δεν αποδεικνύει από μόνη της ότι οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες δεν επηρεάζουν το κόστος. Δείχνει, όμως, ότι αξίζει να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας και την οικονομική διαχείριση των δύο επιχειρήσεων.
Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, τη διαχείριση των ενεργειακών δαπανών και τη συνολική οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Βοΐου.
Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να διαχειρίζεται τα έσοδά της με τρόπο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, την ομαλή λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της.
Επομένως, το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος του λογαριασμού που καλείται να πληρώσει ο δημότης. Είναι και το πως διαχειρίζονται τα χρήματα που καταβάλλει.
Η οφειλή προς τη ΔΕΗ, εφόσον συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις αυξημένες χρεώσεις και τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θεσπίστηκε με στόχο την οικονομική εξυγίανση, δεν αποτελεί πλέον ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΥΑΒ.
Αφορά συνολικά τον Δήμο Βοΐου και, κατ’ επέκταση, όλους τους δημότες.
Μαγιάγκας Γιώργος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Βοϊου
Tags: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΙΑΓΚΑΣΔΕΥΑΒΧΡΕΗ
Previous Post

Πτολεμαΐδα: Τους συλαμβάνουν αλλά συνεχίζουν να κλέβουν ρεύμα

Next Post

Γρεβενά: 21χρονος συνελήφθη  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Next Post
Γρεβενά: 21χρονος συνελήφθη  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Γρεβενά: 21χρονος συνελήφθη  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Συνελήφθη 42χρονος για οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια οινοπνεύματος πέραν του επιτρεπόμενου ορίου
  • Εορτή Αγίου Αποστόλου Θωμά 5 & 6 Οκτωβρίου στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων και προσκύνηση Λειψάνου
  • Γρεβενά: 21χρονος συνελήφθη  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
  • Ο Γιώργος Μαγιάγκας για τα χρέη της ΔΕΥΑΒ και τις υψηλές χρεώσεις στα τιμολόγια
  • Πτολεμαΐδα: Τους συλαμβάνουν αλλά συνεχίζουν να κλέβουν ρεύμα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr