Να επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους περιμένει ο Ζάεφ- Στάση αναμονής από την Αθήνα.
Να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, οι πολίτες της ΠΓΔΜ τον Αύγουστο, αναμένει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάαεφ προκειμένου να ξεκινήσει περί τα τέλη Αυγούστου την προεκλογική του εκστρατεία για το δημοψήφισμα.
Στόχος του είναι να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν θετικά στις 30 Σεπτεμβρίου στο ερώτημα « Είστε υπερ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας»;
Η διατύπωση του ερωτήματος είναι τέτοια ώστε να εξισορροπήσει μεταξύ αυτών που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συνταγματικές αλλαγές.
Προσωπικό στοίχημα για τον Ζόραν Ζάαεφ είναι να υπάρξει συμμετοχή καθώς γνωρίζει ότι πολίτες των Σκοπίων είναι σχετικά αδιάφοροι για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα τους.
Διότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας να έχει συμμετοχή τουλάχιστον το μισό των εγγεγραμένων ψηφοφόρων. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογής είναι χαμηλά καθώς πολλοί έχουν μεταναστεύσει και άλλοι απλώς αδιαφορούν.
Η αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE δηλαδή, διαφωνεί έντονα με τη συμφωνία αλλά και με τη διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα και θα ήθελε να αποσυνδεθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ενωση.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποιος προχωρά με τη στήριξη μόνο των αλβανικών κομμάτων, ζήτησε από όλους τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της επιλογής και ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για το μέλλον της χώρας».
Σύμμαχος του είναι από την πρώτη στιγμή οι Βρυξέλλες το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον που τον στηρίζουν ανοιχτά καθώς θεωρούν ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να λυθεί το Σκοπιανό και να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια και άρα εκτος της σφαίρας επιρροής της Μόσχας.
Ο Ζόραν Ζάαεφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαραχτήρα. Επομένως η κρίσιμη πολιτική μάχη θα δοθεί στο Κοινοβούλιο όταν θα πρέπει να περάσουν οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του Συντάγματος. Αυτό χρονολογείται για περί τα τέλη Ιανουαρίου.