• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΣ ΚΙΝΗΤΟ

Στην εφηβεία τα όρια είναι σημαντικό να συνεχίζουν να υπάρχουν, με μεγαλύτερη όμως ελαστικότητα

27 Αυγούστου 2018
γυμνασιο λυκειο σιατιστας

Δήμος Βοΐου: Σημαντική ανακοίνωση – παράκληση σχετικά με τη χρήση της εξέδρας στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας

2 Ιουλίου 2026
Στη φυλακή 82χρονος που κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Γρεβενά: Εντοπίστηκε κινητό στις φυλακές μετά από αστυνομική έρευνα

2 Ιουλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τη μείωση των πόρων στις λιγνιτικές περιοχές

2 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026. Συμμετοχή και από το Δήμο Καστοριάς

Κοζάνη: Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026. Συμμετοχή και από το Δήμο Καστοριάς

2 Ιουλίου 2026
Επίσκεψη του Αναπληρωτή Διευθυντή της DG REGIO, Nicola De Michelis, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Διευθυντή της DG REGIO, Nicola De Michelis, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

2 Ιουλίου 2026
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Καλοκαιρινό Μουσικό Ξεκίνημα: Μαρία Παπαγεωργίου – 3 in loop

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Καλοκαιρινό Μουσικό Ξεκίνημα: Μαρία Παπαγεωργίου – 3 in loop

2 Ιουλίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για τον ορισμό νέων Αντιπεριφερειαρχών

2 Ιουλίου 2026
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη για τον ορισμό του νέου Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών

2 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Αλλαγή της τηλεφωνικής γραμμής του ΚΕΠ Νεάπολης λόγω προσωρινής βλάβης

Συμμετοχή των ΚΕΠ του Δήμου Κοζάνης στην αποχή διαρκείας από τις διαδικασίες που αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

2 Ιουλίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια της Βάγιας Νέστορα

2 Ιουλίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κοζάνη

2 Ιουλίου 2026
κτηνοτροφια προβατα

Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων στήριξης στο πλαίσιο της Παρέμβασης για  «Προστασία, Διατήρηση και Βελτίωση των Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία»

2 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην εφηβεία τα όρια είναι σημαντικό να συνεχίζουν να υπάρχουν, με μεγαλύτερη όμως ελαστικότητα

sierafm by sierafm
27 Αυγούστου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΣ ΚΙΝΗΤΟ
1
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα όρια κατέχουν ουσιώδη θέση μέσα στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών. Συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του και διαμορφώνουν τους ρόλους ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Τι είναι τα όρια;

Συνήθως τα όρια συγχέονται με την αυστηρή τιμωρία, την απαγόρευση και την επιβολή. Και εκεί έγκειται η δυσκολία των γονέων να τα θέσουν. Στην πραγματικότητα όμως τα όρια είναι διδασκαλία, είναι το μέσο για να “εκπαιδεύσουμε” τα παιδιά σε κοινωνικά επιθυμητούς τρόπους συμπεριφοράς, να τους διδάξουμε κανόνες, να τους μάθουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Παρόλο που για όλα τα παιδιά τα όρια μοιάζουν δυσάρεστα, στην πραγματικότητα τα βοηθάνε να νιώσουν ασφάλεια και να διαχειριστούν όσα μόνα τους αδυνατούν.

Πώς θέτουμε όρια;

Για να θέσουμε όρια σε ένα παιδί καλό είναι πρωτίστως να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που θέλουμε να του διδάξουμε. Το παιδί όντως θα ωφεληθεί από τον κανόνα τον οποίο θέτουμε στο σπίτι ή είναι η δική μας ανάγκη για υπερπροστασία, το δικό μας άγχος που μας οδηγεί στην συγκεκριμένη επιβολή;

Εάν η απάντηση είναι θετική ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης, τότε χρειάζεται να εξετάσουμε ποια είναι η ηλικία του παιδιού, το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Γενικότερα καλό είναι να θέτουμε όρια τα οποία μπορεί να κατανοήσει το παιδί, δεν παρεμποδίζουν τη φυσική του τάση για ανεξαρτησία και αυτενέργεια και δεν του στερούν βασικά για την επιβίωση του αγαθά (φαγητό, φάρμακα, νερό, ρουχισμό, στέγαση κ.α.). Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο πολλά και ίσως και πιο αυστηρά είναι τα όρια, όσο όμως το παιδί μεγαλώνει τότε παραχωρούνται περισσότερες ελευθερίες και προνόμια.

Τι γίνεται στην εφηβεία;

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος γεμάτη αλλαγές και ως εκ τούτου εντάσεις. Το μέχρι πρότινος παιδί αρχίζει να μεταμορφώνεται σε ενήλικα, ακολουθώντας όλες τις βιοσωματικές αλλά και ψυχικές αλλαγές. Η τάση για αυτονομία και απομάκρυνση από την οικογένεια είναι έντονη αλλά και φυσιολογική καθώς ο έφηβος αναζητά και χτίζει σταδιακά τη δική του ταυτότητα αμφισβητώντας συχνά τις αρχές και τις απόψεις των γονέων. Δύσκολα υπακούει σε κανόνες και για το λόγο αυτό συχνά η σύγκρουση με τους γονείς είναι αναπόφευκτη.

Στην εφηβεία τα όρια είναι σημαντικό να συνεχίζουν να υπάρχουν, με μεγαλύτερη όμως ελαστικότητα και κατανόηση για την φυσική ροπή προς συμπεριφορές ενηλίκων που διακατέχει το αναπτυσσόμενο άτομο. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη γενιά, η οποία διαφέρει από τη δική μας και ενδεχομένως να μας φαίνονται παράταιρα όσα τώρα διεξάγονται μπροστά μας. Όμως τα πράγματα αλλάζουν και οι νουθεσίες των γονιών οφείλουν να προσαρμόζονται. Για παράδειγμα, σε έναν έφηβο μπορούμε να επιτρέψουμε περισσότερες ώρες ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τον υπολογιστή σε σχέση με αυτές που του επιτρέπαμε όταν ήταν παιδί.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν τα όρια παραβιάζονται;

Όταν παρόλες τις προσπάθειες μας ο/η έφηβος γιος/κόρη μας συνεχίζει να παραβιάζει τα όρια που έχουμε θέσει μέσα στην οικογένεια τότε θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  • Να επαναξιολογήσουμε τα όρια που έχουμε θέσει. Μήπως είναι πολύ αυστηρά ή ακατάλληλα για την ηλικία του; Τι κάνουν οι άλλοι γονείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις;
  • Να αναρωτηθούμε ως προς τη δική μας συμπεριφορά. Μήπως εμείς ακυρώνουμε με τις πράξεις μας αυτά που πρεσβεύουμε; Δεν είναι δυνατόν να πείσουμε ένα παιδί να κάνει αυτό που λέμε αν εμείς οι ίδιοι δεν αποτελούμε πρότυπο προς μίμηση.
  • Να εξερευνήσουμε κατά πόσο ο/η έφηβος μπορεί να αντιδρά σε κάτι που συμβαίνει μέσα στην οικογένεια – κακές ενδοοικογενειακές σχέσεις, συχνοί καβγάδες μεταξύ των γονέων, ακαμψία και αυστηρότητα ως προς τον ίδιο, αδιαφορία κ.α.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, καλό είναι να αναζητήσουμε τη συμβολή ειδικού, ο οποίος θα μπορέσει να μας κατευθύνει και να μας βοηθήσει αποτελεσματικά.

Συμπερασματικά

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι γονείς δεν είναι εκπαιδευμένοι γι αυτό το ρόλο. Μαθαίνουν μαζί με το παιδί τους πως πρέπει να φερθούνε και τι να κάνουν. Αυτό που απαιτείται είναι να προσπαθήσουν να δούνε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού τους, να κατανοήσουν πώς νιώθει και να αποδεχτούν το κάθε συναίσθημα ως φυσιολογικό, να ξεφύγουν από τις δικές τους παγιωμένες απόψεις, να αφουγκραστούν τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού και να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής μαζί του. Ο έφηβος που νιώθει τους γονείς ως συμμάχους αντί για αυστηρούς κριτές θα καταφύγει σε αυτούς για βοήθεια όταν τη χρειαστεί. Η σχέση η οποία στηρίζεται στο σεβασμό και την κατανόηση είναι αυτή η οποία θα αποτρέψει συγκρούσεις και εντάσεις μέσα στην οικογένεια.

Πηγή:Themamagers.gr

Previous Post

ΕΝΦΙΑ 2018: Προς το τέλος της εβδομάδας στο Taxisnet – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

Next Post

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 31 Αυγούστου

Next Post
Δημαρχείο Σιάτιστας

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 31 Αυγούστου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Σημαντική ανακοίνωση – παράκληση σχετικά με τη χρήση της εξέδρας στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας
  • Γρεβενά: Εντοπίστηκε κινητό στις φυλακές μετά από αστυνομική έρευνα
  • Καλλιόπη Βέττα: Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τη μείωση των πόρων στις λιγνιτικές περιοχές
  • Κοζάνη: Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026. Συμμετοχή και από το Δήμο Καστοριάς
  • Επίσκεψη του Αναπληρωτή Διευθυντή της DG REGIO, Nicola De Michelis, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr