ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025
Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα.  Βίντεο
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης
Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων
Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες
Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα
Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια.  Βίντεο
Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

Παραγραφή ΦΠΑ λόγω πενταετίας με απόφαση του ΣτΕ – Χιλιάδες επιχειρήσεις γλιτώνουν από πρόστιμα

Ταφόπλακα σε χιλιάδες υποθέσεις επιβολής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε επιχειρήσεις βάζει νέα απόφαση του ΣτΕ.

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που κλείνουν οριστικά υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, όπως για παράδειγμα πολλές υποθέσεις της λίστας Λασκάρντ, λόγω της παρέλευσης του 5ετούς ορίου παραγραφής, ξεκαθαρίζεται πλέον ότι ισχύει η 5ετής παραγραφή και για τις υποθέσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ γλιτώνουν οριστικά από τα σχετικά πρόστιμα και τους φόρους λόγω παραγραφής.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση νέων οδηγιών από την ΑΑΔΕ προς τη φορολογική διοίκηση. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ έχει ως εξής:

Μια μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που είχε αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά τη χρήση 2002, είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ. Το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδά της στο 1.486.239,25 ευρώ.

Το 2010 ζητήθηκε από την εταιρεία να προσκομίσει στα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών.

Ωστόσο δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων ως ανακριβών και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ.

Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης. Και μπορεί στο ενδιάμεσο να ψηφίστηκαν διατάξεις που παρέτειναν το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, όμως, αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *