• Latest
ΤΕΕ

ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα των τηλεθερμάνσεων

29 Οκτωβρίου 2018
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

10 απλές οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα

21 Ιουλίου 2026
ΚΑΦΕΣ

Ασφαλής για την καρδιά η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα

21 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Νεκρή 71χρονη μετά από παράσυρση από τουριστικό λεωφορείο

21 Ιουλίου 2026
Πυροσβέστες απεγκλώβισαν 12χρονη από φρεάτιο

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν 12χρονη από φρεάτιο

21 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρή 16χρονη μετά από κατανάλωση αλκοόλ

21 Ιουλίου 2026
πισινα

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη αλλά έμενε σε…. βίλα με πισίνα!

21 Ιουλίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μια μόνο αίτηση για όλα τα επιδόματα & προγράμματα

21 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

Δείτε πόσο καθαρή είναι η παραλία που κάνετε μπάνιο: Η πλατφόρμα με όλες τις επίσημες μετρήσεις

21 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

ΕΕΤΑΑ: Ποιοι παίρνουν τα περισσότερο μόρια για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

21 Ιουλίου 2026
Διακοπές για τον Ντίνο Τσολάκη! Για την ACS καλέστε στα γραφεία!!

Διακοπές για τον Ντίνο Τσολάκη! Για την ACS καλέστε στα γραφεία!!

21 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, Κατηγορία Κινδύνου 3

20 Ιουλίου 2026
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026 στον Δήμο Σερβίων – Ένας θεσμός γεμάτος θέατρο, μουσική και τέχνη

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026 στον Δήμο Σερβίων – Ένας θεσμός γεμάτος θέατρο, μουσική και τέχνη

20 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα των τηλεθερμάνσεων

sierafm by sierafm
29 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ
2
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τηλεθέρμανση αποτελεί για δεκαετίες σημαντική υποδομή των Δήμων στην Δυτική Μακεδονία και είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου κατά τους χειμερινούς μήνες, με άμεση εξάρτηση τροφοδοσίας ενέργειας από λιγνιτικούς ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ.

Όσον αφορά την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο, οι μονάδες 3 & 4 του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς και η 1 &2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, μαζί και με άλλες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν ενταχθεί σε καθεστώς περιορισμού 17.500 ωρών λειτουργίας από το 2016 μέχρι το 2023, λόγω της εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό για την περιοχή, η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας θα εξυπηρετηθεί από τον νέο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 όταν αυτή τεθεί σε λειτουργία μετά το 2021 και έως τότε θα στηρίζεται στον ΑΗΣ Καρδιάς ενώ για την περίπτωση του Αμυνταίου δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και η τηλεθέρμανση εξαρτάται από την πιθανότητα αναβάθμισης της υφιστάμενης μονάδας. Σε επίπεδο υποδομών εναλλακτικών λύσεων, η Πτολεμαΐδα διαθέτει περιορισμένη εφεδρεία για κάλυψη φορτίων αιχμής και εφεδρείας / εκτάκτων αναγκών  ενώ στο Αμύνταιο που δεν διαθέτει αντίστοιχα συστήματα δρομολογείται η κατασκευή εναλλακτικής πηγής θερμότητας με χρήση βιομάζας.

Στην παρούσα φάση, όλες οι μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ που προαναφέρθηκαν  έχουν καταναλώσει σημαντικό αριθμό ωρών λειτουργίας με αποτέλεσμα την άμεση διακοπή λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου και την αδυναμία λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας μετά το πέρας της φετινής θερμαντικής περιόδου, γεγονός που θα δημιουργήσει κενό τροφοδοσίας των πόλεων για τα επόμενα χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμες οι διάδοχες τεχνικές λύσεις, καθώς οι προσπάθειες που έχουν ανακοινωθεί από την ΔΕΗ ΑΕ για την επέκταση των ωρών λειτουργίας δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα.

Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι τα παραπάνω δημιουργούν την αναγκαιότητα μιας συνολικής εξέτασης των συνθηκών λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων με την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου και δεσμευτικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των απαιτήσεων κάλυψης φορτίου των τηλεθερμάνσεων και μακροχρόνια μέτρα εφεδρείας, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Καθίσταται επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα τα επόμενα χρόνια αλλά και την κάλυψη εφεδρειών σε μακροχρόνια βάση, λαμβάνοντας υπόψη και την φθίνουσα πορεία της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, την αύξηση των τιμών του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την μελλοντική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG στην περιοχή με επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων διάθεσης CNG για την αξιοποίησή του από τα εγκατεστημένα συστήματα τηλεθέρμανσης.

Η αποτύπωση των τεχνικών λύσεων, η κοστολόγηση των αναγκαίων επενδύσεων, ο χρόνος υλοποίησης έργων καθώς και η κοστολόγηση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας είναι ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να εξετασθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς και να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την λειτουργία της τηλεθέρμανσης και κατ’ επέκταση το μέλλον της περιοχής.  Εξαιτίας των προαναφερθέντων επικείμενων αλλαγών, θεωρείται απαραίτητη η εξέταση, άμεσης προμήθειας και εγκατάστασης εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίμου (αερίου – πετρελαίου), προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, ποιοτική παροχή ενέργειας και ασφάλεια εφοδιασμού.

 

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» ανοίγει την Τρίτη τις πύλες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης- Την Τετάρτη τα εγκαίνια

Next Post

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, την Παρασκευή 2/11

Next Post
Κοβεντάρειο κοζανη

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, την Παρασκευή 2/11

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 10 απλές οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα
  • Ασφαλής για την καρδιά η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα
  • Νεκρή 71χρονη μετά από παράσυρση από τουριστικό λεωφορείο
  • Πυροσβέστες απεγκλώβισαν 12χρονη από φρεάτιο
  • Νεκρή 16χρονη μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr