• Latest

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

1 Νοεμβρίου 2018
Μεγάλη φωτιά σε αγροτική αποθήκη πίσω από τα φυτώρια “Τσαμπούρης”-Νεκρά δεκάδες περιστέρια και μεγάλες ζημιές-Βίντεο

Μεγάλη φωτιά σε αγροτική αποθήκη πίσω από τα φυτώρια “Τσαμπούρης”-Νεκρά δεκάδες περιστέρια και μεγάλες ζημιές-Βίντεο

12 Αυγούστου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Το ΤΕΕ  σχετικά με την Υπουργική Απόφαση  και τις πρόσφατες ρυθμίσεις στον κλάδο των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων

12 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: VoioRace 2025 στα Νάματα

Δήμος Βοΐου: VoioRace 2025 στα Νάματα

12 Αυγούστου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Δήμος Σερβίων: Παρά την άρνηση του Δήμου απαλλοτριώνεται δημόσια έκταση στην Καστανιά

12 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τρίτη 12 Αύγουστου

12 Αυγούστου 2025
Μήνυμα οικογένειας Τοπαλίδη για τον θάνατο της Χρυσούλας Χαραλαμποπούλου-Τοπαλίδη

Μήνυμα οικογένειας Τοπαλίδη για τον θάνατο της Χρυσούλας Χαραλαμποπούλου-Τοπαλίδη

12 Αυγούστου 2025
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Ταξί χρέωσε 90 ευρώ για διαδρομή από το λιμάνι Πειραιά μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού

12 Αυγούστου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Συναγερμός στα Σέρβια: 48χρονος άντρας απειλούσε να πέσει από τα Κάστρα Σερβίων

12 Αυγούστου 2025
ΔΕΥΑΚ

Τετάρτη 13/8, διακοπή υδροδότησης (08.00- 13.00) σε τμήμα της περιοχής Αγ. Αθανασίου, για την αποκατάσταση διαρροής.

12 Αυγούστου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 40χρονου στην Καστοριά για διάθεση αλκοόλ σε ανήλικο

12 Αυγούστου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη ενός ατόμου σε περιοχή της Κοζάνης για καλλιέργεια δενδρυλλίου κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

12 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας διακινητής, ο οποίος μετέφερε παράνομα με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο έναν αλλοδαπό, σε περιοχή της Φλώρινας

12 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

sierafm by sierafm
1 Νοεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, εγκαινίασε την έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)» μαζί με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών  Ηλία Κάτανα, το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης – σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Αναφερόμενη στην  έκθεση η κ. Νοτοπούλου σημείωσε πως «αποφασίσαμε να ξεκινήσει η έκθεση στην Βόρεια Ελλάδα πρώτα από την πόλη της Κοζάνης ακριβώς ως ένα δείγμα στήριξης για τη νέα εποχή, για την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Συνέχισε τονίζοντας  πως «η έκθεση ντοκουμέντο που εγκαινιάζουμε σήμερα μέσα από ένα πολύ πλούσιο ιδιαίτερο και σπάνιο αρχειακό υλικό αναδεικνύεται η στήριξη της ελληνικής αντίστασης. Ταυτόχρονα εστιάζει στον αγώνα πολλών Ελληνίδων και Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην τότε δυτική Γερμανία και που βλέπανε την Ελλάδα να ασφυκτιά. Η Γερμανία αποτέλεσε τότε ένα χώρο πολιτικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία. Η στήριξη αυτή από τους χιλιάδες Γερμανούς πολίτες και τα ΜΜΕ συνέβαλε καθοριστικά στον πολιτικό αποκλεισμό της χούντας».

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, τόνισε πως είναι μια έμπρακτη κίνηση στήριξης αυτή η έκθεση μέσω και του υπουργείου στο νέο εγχείρημα της πόλης, την βιβλιοθήκη κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία «αλλά επειδή μιλάμε για το μέλλον οφείλουμε να αντλήσουμε μηνύματα και διδάγματα από το παρελθόν και νομίζω ότι αυτή η έκθεση μας δίνει το υλικό για να βγάλουμε αυτά τα αναγκαία και χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτή η έκθεση μας δίνει το υλικό για να δούμε πως αναδεικνύονται εκείνες οι στιγμές της ιστορίας που έχουν διαμορφώσει τις σκιές των ευρωπαϊκών χωρών και λαών ».

Ακολούθησε  ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους της βιβλιοθήκης με την κ. Νοτοπούλου να δείχνει ενθουσιασμένη τονίζοντας πως «περπατώντας στους διαδρόμους της νέας βιβλιοθήκης και πιάνοντας στα χέρια μου τα βιβλία μένω εξαιρετικά εντυπωσιασμένη και βαθιά συγκινημένη».

Η Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην αίθουσα που φυλάσσεται ο σημαντικότερος πλούτος της βιβλιοθήκης με τα παλαιά έντυπα, τη χάρτα του Ρήγα, τη συλλογή του Διονύση Ψαριανού, τα προικοσύμφωνα της περασμένης εποχής και άλλα σημαντικής αξίας έγγραφα, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο εντυπώσεων.

Η κ. Νοτοπούλου ολοκληρώνοντας  ευχαρίστησε  τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη, για την προσπάθειά του, όπως είπε να κάνει το καλύτερο για τον πολιτισμό αυτού του τόπου «Είναι ευτύχημα για τον τόπο ότι υπάρχει ένας νέος δήμαρχος σε ηλικία, που φροντίζει τόσο πολύ για την διατήρηση και την προστασία του πολιτισμού της περιοχής, όχι μόνο ως ένα τουριστικό προϊόν όπως κακομάθαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ως ένα εφόδιο που θα μας βγάλει μπροστά στο μέλλον βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, κουβαλώντας αυτό το βαρύ ιστορικό φορτίο».

Επίσης εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους σημειώνοντας πως   « μας εντυπωσίασαν μέσα από τον τρόπο που έχουνε φροντίσει την βιβλιοθήκη και με τα πολλά που μας έμαθαν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ».

Την έκθεση διοργανώνουν το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης όπου μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό καθημερινά (εκτός Σαββάτου-Κυριακής), από τις 08:00 έως τις 20:00.

Previous Post

Σίτι και Σταντάρ για να πληρωθούμε με τα γκολ!

Next Post

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης υπέρ της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Next Post
Επιμελητήριο Κοζάνης

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης υπέρ της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μεγάλη φωτιά σε αγροτική αποθήκη πίσω από τα φυτώρια “Τσαμπούρης”-Νεκρά δεκάδες περιστέρια και μεγάλες ζημιές-Βίντεο
  • Το ΤΕΕ  σχετικά με την Υπουργική Απόφαση  και τις πρόσφατες ρυθμίσεις στον κλάδο των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων
  • Δήμος Βοΐου: VoioRace 2025 στα Νάματα
  • Δήμος Σερβίων: Παρά την άρνηση του Δήμου απαλλοτριώνεται δημόσια έκταση στην Καστανιά
  • Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τρίτη 12 Αύγουστου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr