• Latest

Ηλεκτρική Ενέργεια: «Φοβού τους…. καπιταλιστές και δώρα φέροντες»

14 Δεκεμβρίου 2018
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη, ο Ιατρός Ελευθεριάδης Νικόλαος Ειδικός Γαστρεντερολόγος την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026

27 Ιανουαρίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

27 Ιανουαρίου 2026
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Ίδρυση Ζώνης Καινοτομίας και του Strategic Hub στη Δυτική Μακεδονία μετά από πρόταση του  Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

27 Ιανουαρίου 2026
Σοκαριστικό τροχαίο στη Ρουμανία με μίνι βαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ -7 νεκροί και 3 τραυματίες. Βίντεο

Σοκαριστικό τροχαίο στη Ρουμανία με μίνι βαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ -7 νεκροί και 3 τραυματίες. Βίντεο

27 Ιανουαρίου 2026
Κάλεσμα σε συνάντηση των γουνοποιών που απορρίφθηκαν από τις ενισχύσεις

Saga Furs: Προσφορά σεζόν 2026

27 Ιανουαρίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση κρατά σε επαγγελματική ομηρία τους αποφοίτους των πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας»

27 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΕΚ Κοζάνης για το θάνατο του Μιχάλη Δαϊνάβα

27 Ιανουαρίου 2026
Ευχαριστήριο Τοπικής Κοινότητας Κοζάνης

Συνεδριάζει η Κοινότητα Κοζάνης την Τετάρτη 28/1/2026

27 Ιανουαρίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Αυτά τα συντηρητικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (έρευνα)

27 Ιανουαρίου 2026
πυροσβεστικη φωτια

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός της πέμπτης εργαζόμενης της «Βιολάντα»

27 Ιανουαρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα για ΝΔ – Τι απαντούν οι πολίτες για Καρυστιανού και Τσίπρα

27 Ιανουαρίου 2026

Δήλωση των 11 μελών του πρώην ΔΣ του ΕΒΕ Κοζάνης για την επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 17.06.2020 και αναφερόταν στον τότε Προέδρου κ. Νικολάου Σαρρή

27 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρική Ενέργεια: «Φοβού τους…. καπιταλιστές και δώρα φέροντες»

sierafm by sierafm
14 Δεκεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
2
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΠΕΚΑ κ. Σταθάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσαν επίσημα ότι δέχονται την «προσφορά» των ιδιωτών, να αναβαθμίσουν, με δικά τους έξοδα, τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Η ανακοίνωση –δέσμευση- αυτή έγινε στη Βουλή, στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου(1).

Η πρόταση είχε πέσει σαν «κεραυνός εν αιθρία», πριν ένα χρόνο περίπου, από τον βιομήχανο που δραστηριοποιείται «πολλαπλώς» στην Ενέργεια, Ευάγγελο Μυτιληναίο και έλεγε ότι είναι διατεθειμένος να επενδύσει 110 εκ. Ευρώ στην Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Δεν θέλει να πάρει το εργοστάσιο ούτε να μπλεχτεί στην παραγωγική διαδικασία, απλώς θέλει να «βοηθήσει» τη ΔΕΗ και τη Χώρα με μοναδικό αντάλλαγμα την επιμήκυνση, μέχρι το 2030, της σύμβασης για παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ στην «Αλουμίνα της Ελλάδας»!!!

Είναι γνωστό βέβαια σε όλους ότι Μυτιληναίος που είναι εκτός των άλλων ιδιοκτήτης της ενεργοβόρας βιομηχανίας «Αλουμίνα της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ) έχει κοστολόγιο (με διοικητική απόφαση μάλιστα) πολύ κάτω του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ. Και φυσικά ούτε αυτά τα πληρώνει γιατί κανείς δεν μπορεί να του κόψει το ρεύμα αφού «θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας»(2)….
Η πρόταση αυτή του Μυτιληναίου βρήκε και μιμητές γιατί ως γνωστό η αστική τάξη και το κεφάλαιο στη Χώρα μας «πάντα νοιαζόταν» για την κοινωνική ευημερία και την προκοπή του λαού μας.

Έτσι πρόταση να χρηματοδοτήσουν την Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση των ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός) όχι μόνο του Αμυνταίου αλλά και της «Καρδιάς» κατέθεσαν ο Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ-ΗΡΩΝ), ο όμιλος Κοπελούζου και άλλοι.

«Χαράς Ευαγγέλια». Όλοι είναι Χαρούμενοι! Ο Σταθάκης, η Κυβέρνηση σύσσωμη, η ΔΕΗ, οι τοπικοί άρχοντες, οι εργαζόμενο που δε θα χάσουν της δουλειά τους κλπ.

Ποιο ευτυχείς απ όλους όμως είναι η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία δια του προέδρου της, Γιώργου Αδαμίδη, δηλώνει: «Πρόκειται πρωτίστως για καθαρή και επίσημη πρόταση που είναι σύμφωνη με τις επιδιώξεις των εργαζομένων. Διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων..» Σε ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου πως συγκρίνει τις προτάσεις των Κοπελούζου, Περιστέρη, ο Γιώργος Αδαμίδης ήταν σαφέστατος: «Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μία «καθαρή», επίσημη πρόταση ή τουλάχιστον αυτήν έχουμε δει στη δημοσιότητα κι εννοώ στο σύνολό της. Οι άλλες δύο δεν ξέρουμε αν έχουν κατατεθεί επισήμως..», «Με βάση τα σημερινά και επίσημα δεδομένα, η πρόταση της Μυτιληναίος είναι εκείνη που διασφαλίζει τις επιδιώξεις μας και κατά τη γνώμη μας είναι συμφέρουσα για την εταιρία, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία»(3)….

Για την ιστορία:
Ακόμα δυο λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ είναι να κλείσουν μέσα στο 2019. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου που αποτελείται από δυο μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και ο ΑΗΣ Καρδιάς με τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1200 MW. Ο λόγος που κλείνουν είναι ότι η Ενεργειακή Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να κατεβάσει κατά 50% τα όρια των ρύπων που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι λιγνιτικοί Σταθμοί. Έτσι από το 2016 ακόμα, τα δυο προαναφερόμενα εργοστάσια μπήκαν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Η ΕΕ έθεσε όριο 17.500 ώρες λειτουργίας ανά ζεύγος μονάδων. Αυτές οι ώρες εξαντλούνται μέσα στο 2019.
Η ΔΕΗ πρώτα απ όλα δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει στην περιβαλλοντολογική αναβάθμιση αυτών των μονάδων ώστε να πιάσουν τα όρια που θέτει η ΕΕ. Η αδυναμία της ΔΕΗ σε ότι αφορά τον ΑΗΣ Αμυνταίου τουλάχιστον ήταν οικονομική, κατά την εκτίμηση των στελεχών της, αφού η επένδυση αυτή κοστολογήθηκε στα 150 εκ. Ευρώ. Αντί αυτού προσέφυγε στα όργανα της ΕΕ ζητώντας διπλασιασμό των ωρών περιορισμένης λειτουργίας. Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα και τις δυο φορές!
Οι επιπτώσεις από το «πάγωμα» αυτών των μονάδων είναι πολλαπλές.
1) Πρώτα απ όλα είναι ότι θα λείψει από το ηλεκτρικό σύστημα (Η/Σ) της χώρας εγκατεστημένη ισχύς 1800 MW που είναι στο 10% περίπου τις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Στην πραγματική παραγωγή όμως αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, ενέργεια που είναι απαραίτητη στο Η/Σ, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Τα λιγνιτικά εργοστάσια μπορούν να δώσουν μέχρι και το 95% της ονομαστικής τους ισχύος ενώ οι ΑΠΕ που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος δεν δίνουν ούτε το 10% της εγκατεστημένης τους ισχύος και αυτό κάτω από ιδανικές συνθήκες και με υποβοήθηση από άλλη πηγή Ενέργειας. Αυτή η ισχύς που θα λείψει μπορεί να καλυφθεί μόνο από Φυσικό Αέριο που και εισαγόμενο, και πανάκριβο είναι αλλά και δεν υπάρχει όταν το χρειάζεσαι, όπως έγινε το Δεκέμβρη του 2017 όταν πηγαίναμε για Γενικό μπλακ άουτ!
2) Θα χαθούν από την Περιοχή και τη Χώρα τουλάχιστον 1500 θέσεις εργασίας και άλλες τόσες ίσως και περισσότερες από εργαζόμενους που απασχολούνται σε δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των ΑΗΣ και των Ορυχείων.
3) Καταστροφικές για τους κατοίκους της Περιοχής θα είναι οι συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων σε Πτολεμαΐδα- Αμύνταιο και άλλων οικισμών. Για όσους δε γνωρίζουν η τηλεθέρμανση είναι θέρμανση στα σπίτια και στις πολυκατοικίες με ζεστό νερό που προέρχεται από τα εργοστάσια (ατμός). Θέρμανση φθηνή και οικολογική.
Γι όλους αυτούς τους λόγους η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δια μέσω του ΥΠΕΚΑ το «ρίχνει στο αντάρτικο» και δηλώνει πως αυτή θα συνεχίσει μονομερώς τη λειτουργία των εργοστασίων (ΑΗΣ) για άλλες 14.500 ώρες. Δημοσιεύει μάλιστα τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ (26-11-2018- ΦΕΚ Β’ 5301). Αυτό μεταφράζεται σε άλλα δυο χρόνια λειτουργίας των σταθμών, διάστημα που υπολογίζουν ότι θα γίνει η Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση. Η ΕΕ όμως έχει προειδοποιήσει τη Χώρα μας ότι θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα για κάθε επιπλέον ώρα λειτουργίας των συγκεκριμένων ΑΗΣ(4).
Εδώ έρχεται και «κουμπώνει» η Πρόταση του Μυτιληναίου και των άλλων κρατικοδίαιτων καπιταλιστών- αρπακτικών.
Και κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες»:
1. Ο Μυτιληναίος είναι και παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 340 MW. Δεν καταναλώνει όμως το δικό του ρεύμα (παρότι γι αυτό ζήτησε την άδεια κατασκευής). Και πολύ σωστά κάνει αφού αγοράζει με 36 ευρώ από τη ΔΕΗ και της πουλάει, στην ανάγκη με 80- 100 και 150 €/ΜWh!!!
2. Ο ίδιος κύριος που ονομάστηκε και «κύριος δεν πληρώνω» χρωστάει στη ΔΕΗ 156 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα στη ΔΕΣΦΑ. Συνολικά χρωστάει στο Δημόσιο κοντά στο 1 δις ευρώ (850 εκατομμύρια για την ακρίβεια)(5)
3. Η βιομηχανία του Μυτιληναίου «Αλουμίνα της Ελλάδας» χρειάζεται για τη λειτουργία της 300 έως 400 ΜWh. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου που αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας λόγω της μεγάλης κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου παράγει κάτι λιγότερο από τις ανάγκες της «Αλουμίνα της Ελλάδας»!!! Άρα και να δουλεύει στο φουλ δε φτάνει για να τροφοδοτεί την ενεργοβόρα βιομηχανία του Μυτιληναίου οπότε πρέπει και άλλες μονάδες να τροφοδοτούν τον εν λόγω κεφαλαιοκράτη!
Συμπερασματικά: Αν υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο ο «εθνικός μας ευεργέτης», Μυτιληναίος, θα επενδύσει κάποια χρήματα που θα τα κάνει απόσβεση μέσα σε έξι μήνες, το πολύ σε ένα χρόνο και μετά θα δουλεύει με καθαρό κέρδος!
Αυτός δικαιολογημένα χαίρεται. Όλοι οι άλλοι όμως (μαζί τους και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) γιατί χαίρονται; Μήπως επειδή 800 εργαζόμενοι που θα αμείβονται από τη ΔΕΗ και κατά συνέπεια από τον πτωχευμένο έλληνα καταναλωτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα δουλεύουν όλο το χρόνο επί 12 χρόνια για λογαριασμό του Μυτιληναίου; Ή μήπως επειδή μια επένδυση του Ελληνικού λαού, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τίθεται αυτόματα στις υπηρεσίες ενός καρχαρία καπιταλιστή;
Υπάρχει άλλη λύση;
Φυσικά και είναι πολύ απλή και πολύ λογική: Αν όντως χρειάζεται ο ΑΗΣ Αμυνταίου στην Ηλεκτροπαραγωγή, με βάση τον Ενεργειακό Σχεδιασμό, τότε την Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση να την κάνει η ΔΕΗ και ταυτόχρονα να αυξήσει την τιμή του Ρεύματος στον Μυτιληναίο και στα άλλα «ενεργειακά πιράνχας» τουλάχιστον πάνω από το κόστος παραγωγής! Έτσι θα περισσέψουν χρήματα για να μειώσει την τιμή του ρεύματος στους φτωχούς οικογενειακούς καταναλωτές. Και αν δεν αρέσει στους βιομήχανους μπορούν να καταναλώνουν το ρεύμα που αυτοί παράγουν είτε από Φυσικό Αέριο είτε από τις ΑΠΕ για την εγκατάσταση των οποίων επιδοτήθηκαν αδρά!
Και που θα βρει η ΔΕΗ τα λεφτά της Επένδυσης; Μα πάλι ο Μυτιληναίος θα τα βάλει δίνοντας απλά το χρέος του που οφείλει στη ΔΕΗ. Όχι 110 εκατομμύρια που θέλει να δωρίσει αλλά 151 που χρωστάει. Έτσι θα μείνει και κέρδος στη ΔΕΗ.
Αυτά θα μπορούσε και οφείλει να τα κάνει όχι μια επαναστατική Κυβέρνηση αλλά μια Κυβέρνηση που στοιχειωδώς σέβεται τη λογική και τον εαυτό της.
Μια άλλη Κυβέρνηση, επαναστατική, εργατική, λαϊκή πρέπει να δει και να επανασχεδιάσει συνολικά την Ηλεκτρική Ενέργεια και την Ενέργεια γενικότερα σε όφελος των εργαζομένων και του λαού. Αυτή η Κυβέρνηση θα πετάξει τους καπιταλιστές έξω από την Ενέργεια, έξω από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα της Χώρας
Πράσσος Στέφανος
Κοζάνη 14/12/2018

Tags: ΔΕΗ
Previous Post

Διακοπή νερού στη Νεάπολη

Next Post

Γέφυρα Ζωής: Στο Δ.Δ. Αγ. Παρασκευής η 39η Αιμοδοσία

Next Post
ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ αιμοδοσια

Γέφυρα Ζωής: Στο Δ.Δ. Αγ. Παρασκευής η 39η Αιμοδοσία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη, ο Ιατρός Ελευθεριάδης Νικόλαος Ειδικός Γαστρεντερολόγος την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026
  • Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών
  • Ίδρυση Ζώνης Καινοτομίας και του Strategic Hub στη Δυτική Μακεδονία μετά από πρόταση του  Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο
  • Σοκαριστικό τροχαίο στη Ρουμανία με μίνι βαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ -7 νεκροί και 3 τραυματίες. Βίντεο
  • Saga Furs: Προσφορά σεζόν 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr