• Latest

Επιμένουν οι Αλβανοί: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χειμάρρα δεν ανήκουν σε ιδιώτες!

19 Δεκεμβρίου 2018
Saga

Saga Furs: Αποτελέσματα ΔΗμοπρασίας Σεπτεμβρίου 2025

22 Σεπτεμβρίου 2025
πλατεία Λασσάνη

Μαλούτας: Η πλατεία Λασσάνη ολοκληρώθηκε!!

22 Σεπτεμβρίου 2025
Α ‘ ΕΠΣ Κοζάνης: Αλλαγή ώρας στο παιχνίδι Μακεδονικός Σιάτιστας – Δαναοί

Πήρε το ντέρμπι ο Εορδαϊκός απέναντι στην Κοζάνη

22 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Κινητικότητα για όλους, γιατί κάθε βήμα μετράει

Δήμος Γρεβενών: Κινητικότητα για όλους, γιατί κάθε βήμα μετράει

22 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Περίπατος Υγείας στη Πόλη για Όλους, στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Δήμος Γρεβενών: Περίπατος Υγείας στη Πόλη για Όλους, στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

22 Σεπτεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Πτολεμαΐδα: Τρεις συλλήψεις για ναρκωτικά

22 Σεπτεμβρίου 2025
Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» τo Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους, μέσα στην πόλη της Κοζάνης

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» τo Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους, μέσα στην πόλη της Κοζάνης

22 Σεπτεμβρίου 2025
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη  με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ και τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη  με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ και τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας

22 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόσκληση στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του 1ου σταδίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Σερβίων

Ημερίδα Παρουσίασης Μελέτης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Δήμου Γρεβενών

22 Σεπτεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Νεκρό από ασφυξία βρέφος 2 μηνών – Συνελήφθησαν οι γονείς

22 Σεπτεμβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Χωρίς αίτηση η επιστροφή ενοικίου – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα

22 Σεπτεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

362 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

22 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένουν οι Αλβανοί: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χειμάρρα δεν ανήκουν σε ιδιώτες!

sierafm by sierafm
19 Δεκεμβρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
7
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έσπευσε να αντιδράσει  ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χειμάρρα

Το Μαξίμου δείχνει να πιέζεται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στα εθνικά θέματα. «Ανάσα» θεώρησε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η τροπολογία αναφέρει ότι ο όρος «Μακεδόνας» αναφέρεται στην ιθαγένεια κι όχι στην εθνότητα. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτή την τροπολογία για να επιτεθεί στη ΝΔ.

Στο κάδρο της κρίσης, όμως, έχει μπει για τα καλά και το ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η στοχοποίηση της γηγενούς εθνικής ελληνικής μειονότητας δεν είναι κάτι νέο. Καιρό τώρα εφαρμόζεται ένα σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις, όμως, μοιάζει να χτύπησε κόκκινο μετά την απόφαση του Έντι Ράμα να δημεύσει περιουσίες που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στη Χειμάρα, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης.

Είχε προηγηθεί σειρά κλιμακούμενων προκλήσεων κατά της ελληνικής μειονότητας που κορυφώθηκαν με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες. Η αλβανική κυβέρνηση, μάλιστα, μετά τους εκβιασμούς που ακολούθησαν την εκτέλεση Κατσίφα, ετοιμάζει να επαναφέρει τα ερυθρά δελτία. Αυτό σημαίνει πως οι Βορειοηπειρώτες που ζουν εκτός της αλβανικής επικράτειας, κατά βάση στην Ελλάδα, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Αλβανία, καθώς επίσης και να μετακινηθούν από περιοχή σε περιοχή, εντός της Αλβανίας!

Όπως ήταν φυσικό, η κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις απασχόλησαν και την ελληνική Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος αρχικά στο Σκοπιανό, είπε πως «περιμένει από τον πρωθυπουργό να μιλήσει και για την Αλβανία και συγκεκριμένα για την υφαρπαγή περιουσιών που γίνεται από το αλβανικό κράτος». Στέλνοντας, μάλιστα, ο ίδιος αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα, τα προειδοποίησε πως εάν δεν σεβαστούν έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, να ξεχάσουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην κάνετε τον τζάμπα μάγκα για την Αλβανία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σαφές μήνυμα: Εάν δεν υπάρξει σεβασμός δεν θα έχει ευρωπαϊκή πορεία η Αλβανία».

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την έκδηλη αμηχανία, με την οποία αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση την δολοφονία Κατσίφα και τις προκλήσεις που ακολούθησαν, αντέδρασε έστω και καθυστερημένα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος και ζητά από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη μειονότητα, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητά να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ. Ουσιαστικά, διαμηνύει στα Τίρανα πως ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κλείσει την στρόφιγγα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Αλβανία, προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν κρίση, ενδεικτικό της οποίας είναι ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Τα Τίρανα πάντως δεν μοιάζουν να κόπτονται για τη διατήρηση της καλής σχέσης γειτνίασης με την Αθήνα. Τουναντίον συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση τους, φλερτάροντας διαρκώς με την Τουρκία.

Ενδεικτική η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χειμάρρα.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μπουσάτι είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ισχυρίσθηκε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Σερβία έχουν στάσιμες θέσεις σαν γρανίτη και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική παρά συγκεκριμένες ενέργειες.

Πηγή:protothema.gr
Tags: ΑΛΒΑΝΙΑ
Previous Post

Γνωρίστε δωρεάν το μάθημα της αυτοάμυνας με το τμήμα krav maga του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Σιάτιστας “Ο Μέγας Αλέξανδρος”

Next Post

Επίδομα θέρμανσης: 28 Δεκεμβρίου τα πρώτα χρήματα – Έπεσαν οι υπογραφές

Next Post
πετρελαιο θερμανσης

Επίδομα θέρμανσης: 28 Δεκεμβρίου τα πρώτα χρήματα – Έπεσαν οι υπογραφές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Saga Furs: Αποτελέσματα ΔΗμοπρασίας Σεπτεμβρίου 2025
  • Μαλούτας: Η πλατεία Λασσάνη ολοκληρώθηκε!!
  • Πήρε το ντέρμπι ο Εορδαϊκός απέναντι στην Κοζάνη
  • Δήμος Γρεβενών: Κινητικότητα για όλους, γιατί κάθε βήμα μετράει
  • Δήμος Γρεβενών: Περίπατος Υγείας στη Πόλη για Όλους, στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr