• Latest
αγχος πονοκεφαλος πονος

Πονοκέφαλος: Πότε οφείλεται στο ρινικό διάφραγμα

17 Ιανουαρίου 2019
Το Βόιο ζωντάνεψε ξανά με τη φωνή του παππού Τσαμίτη. Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Παπαδόπουλου

Το Βόιο ζωντάνεψε ξανά με τη φωνή του παππού Τσαμίτη. Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Παπαδόπουλου

4 Απριλίου 2026
Επιτροπή ενάντια στα Αιολικά – ΑΠΕ: Παρέμβαση διαμαρτυρίας ενάντια  στην καταστροφή του Βερμίου

Επίσκεψη αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Αχλάδας

3 Απριλίου 2026
Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την έμπρακτη στήριξη των Σωματείων Μαχητικών Αθλημάτων

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την έμπρακτη στήριξη των Σωματείων Μαχητικών Αθλημάτων

3 Απριλίου 2026
Open Days 2026 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Από την πρώτη επαφή στο επόμενο βήμα

Open Days 2026 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Από την πρώτη επαφή στο επόμενο βήμα

3 Απριλίου 2026
Διάθεση Τροφίμων στο Συσσίτιο Απόρων Δημοτών Βοΐου, από την Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης

Διάθεση Τροφίμων στο Συσσίτιο Απόρων Δημοτών Βοΐου, από την Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης

3 Απριλίου 2026
Κοζάνη: Κατασχέθηκαν πάνω από 76 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Κοζάνη: Κατασχέθηκαν πάνω από 76 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

3 Απριλίου 2026
Στο επίκεντρο οι νέες ψηφιακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων – Ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική δράση για διακίνηση αποθεμάτων & e-τιμολόγηση

Στο επίκεντρο οι νέες ψηφιακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων – Ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική δράση για διακίνηση αποθεμάτων & e-τιμολόγηση

3 Απριλίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την ΚΟΜΑΘ Τεχνική Συνάντηση με θέμα «Δασική Υπηρεσία και Κυνηγετικές Οργανώσεις: συνέργειες για βέλτιστη διαχείριση άγριων πτηνών και θηλαστικών»

3 Απριλίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Βοΐου την Μ. Τρίτη 7 Απριλίου

3 Απριλίου 2026
Αμανατίδης: Σύμβαση για την Υλοποίηση τού έργου «Κτιριακές Εγκαταστάσεις και Διαμορφώσεις Χώρου Ανέγερσης Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Ελληνικού Τμήματος Συνοριακής Διέλευσης στον Οικισμό Λαιμού Δήμου Πρεσπών»

Αμανατίδης: Σύμβαση για την Υλοποίηση τού έργου «Κτιριακές Εγκαταστάσεις και Διαμορφώσεις Χώρου Ανέγερσης Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Ελληνικού Τμήματος Συνοριακής Διέλευσης στον Οικισμό Λαιμού Δήμου Πρεσπών»

3 Απριλίου 2026
πιεση

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2026: Δράση ενημέρωσης και πρόληψης από τον Δήμο Καστοριάς

3 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έγκριση μετακινήσεων αιγοπροβάτων προς άμεση σφαγή και αποζημίωση ΚΟΕ για τη λεβάντα

Δήμος Βοΐου: Έγκριση μετακινήσεων αιγοπροβάτων προς άμεση σφαγή και αποζημίωση ΚΟΕ για τη λεβάντα

3 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πονοκέφαλος: Πότε οφείλεται στο ρινικό διάφραγμα

sierafm by sierafm
17 Ιανουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αγχος πονοκεφαλος πονος
1
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συχνά συμπτώματα κεφαλαλγίας παρουσιάζουν τα άτομα που έχουν στραβό διάφραγμα.

Αιτία είναι η ανάπτυξη τοπικών φλεγμονών στους παραρρίνιους κόλπους με πάχυνση του βλεννογόνου και η παρεμπόδιση της παροχέτευσης των εκκρίσεών τους, η οποία συσσωρεύεται και δημιουργεί πίεση εκ των έσω.

«Σύμφωνα με την Αµερικανική Ακαδηµία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, 8 στους 10 ανθρώπους υποφέρουν από σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι το ανατομικό στοιχείο που χωρίζει τη μύτη στις δύο ρινικές θαλάμες, το μπροστινό τμήμα του οποίου αποτελείται από χόνδρο και το οπίσθιο από οστό. Αυτή η παραμόρφωση δεν είναι συνήθως έντονη, οπότε περνά απαρατήρητη, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Όμως, σε ένα ποσοστό ανθρώπων η ελλιπής ευθυγράμμιση είναι τόσο έντονη που παρουσιάζεται δυσκολία στην αναπνοή και αδυναμία παροχέτευσης της βλέννας που φυσιολογικά δημιουργείται στη μύτη. Η παραμονή της στους κόλπους οδηγεί σε λοιμώξεις και σε πονοκεφάλους», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας και συνεχίζει: «Στα πιο συχνά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται οι ρινορραγίες, ο βήχας, το ροχαλητό και η δυσκολία στον ύπνο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροστομία (εξαιτίας της στοματικής αναπνοής στην οποία συχνά καταφεύγουν οι ασθενείς), σε υπνική άπνοια, ακόμα και σε καρδιοπνευμονικά προβλήματα λόγω των απνοιών».

Η δημιουργία της σκολίωσης μπορεί να οφείλεται σε ρινική κάκωση που προκαλεί μετατόπιση του ρινικού διαφράγματος.

Στα βρέφη μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της γέννησής τους, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες από τραυματισμό. Είναι δε συχνότερο πρόβλημα σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν επαφή, η οποία ενίοτε είναι βίαιη. Άλλοτε πάλι οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους και τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό και η πάθηση υποδιαγιγνώσκεται και ανακαλύπτεται τυχαία όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική περίθαλψη για ρινική συμφόρηση ή περιστατικά ιγμορίτιδας.

Οι κεφαλαλγίες που νοιώθουν συχνά όσοι έχουν στραβό διάφραγμα οφείλονται στις χρόνιες ή οξείες λοιμώξεις που προκαλούν τα βακτήρια, τα οποία εύκολα αναπτύσσονται σ’ ένα περιβάλλον με υπερβολική βλέννα. Συχνά οι οξείες βακτηριακές λοιμώξεις συνοδεύονται από πυρετό, οπότε ο ασθενής πρέπει να λάβει αντιβιοτικά. Για τη περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια απλής ακτινογραφίας κόλπων/προσώπου ή ακόμη και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, δεδομένου ότι εάν μια λοίμωξη των παραρρινοειδών κόλπων αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκρανιακή διασπορά, βλάβη μεγάλων νεύρων και άλλες επιπλοκές.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιου είδους κεφαλαλγίες περιγράφουν ότι νοιώθουν παράλληλα ένα μπούκωμα στη μύτη και πίεση γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο. Επειδή δε σε ορισμένους ένα παρεκκλίνον διάφραγμα δεν είναι εμφανές οπτικά, χρειάζεται η βοήθεια ενός ΩΡΛ για να προσδιοριστεί αν το ρινικό διάφραγμα έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα της μύτης και προκαλεί τον πόνο. Είναι άλλωστε ο μόνος ειδικός για να αποφασίσει εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου ο ασθενής να βοηθηθεί αποτελεσματικά και μόνιμα, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η συνέχιση της ζωής με ένα στραβό διάφραγμα.

Βεβαίως, άτομα με ελαφρώς αποκλίνον διάφραγμα μπορεί να βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση από τη λήψη αποσυμφορητικών, αναλγητικών, αντιισταμινικών και κορτικοστεροειδών σπρέι που μειώνουν τη συμφόρηση και τον πόνο.

Για πολλούς, όμως, η συνεχής ανάγκη φαρμάκων δεν είναι αποδεκτή, οπότε καταφεύγουν στη χειρουργική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος για ουσιαστική και μόνιμη βελτίωση.

«Εάν η μόνη αιτία των χρόνιων τοπικών φλεγμονών είναι το αποκλίνον διάφραγμα, τότε ένας ασθενής μπορεί να βρει ανακούφιση απλώς με τον ευθειασμό του. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όμως, η διόρθωση αυτή μπορεί να απαιτεί συνδυασμό με επέμβαση στους παραρρίνιους κόλπους ή με παρέμβαση στην εξωτερική εμφάνιση, καθώς η σκολίωση δύναται να προκαλέσει εμφανή δυσμορφία της μύτης. Οι δυσμορφίες αυτές μπορεί να είναι μια εμφανώς στραβή μύτη και διάφραγμα που αποφράσσει τελείως το ένα ρουθούνι, αποκλείοντας την είσοδο του αέρα, ή/και μια προεξέχουσα ή με μεγάλο ύβο (καμπούρα) ή πολύ στενή μύτη», τονίζει ο Δρ. Μοιρέας.

Όπως εξηγεί περαιτέρω, η αφαίρεση ή/και μετακίνηση του διαφράγματος στην προβλεπόμενη θέση αλλάζει ριζικά την ανατομία της περιοχής, οδηγώντας στη δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από τη μύτη.

Οπότε ο ασθενής άμεσα και μόνιμα αναπνέει σωστά, η βλέννα παροχετεύεται, παύουν οι φλεγμονές, μειώνεται το ροχαλητό και οι πιθανές άπνοιες κατά την κατάκλιση. «Πρόκειται για ένα χειρουργείο που δεν προκαλεί καθόλου μετεγχειρητικό πόνο, εφόσον έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική, και που πραγματοποιείται αφού το κορίτσι γίνει 16 ετών ή το αγόρι 18 ετών περίπου», σημειώνει.

Ο συνδυασμός δε της επέμβασης με αισθητική ρινοπλαστική μπορεί να αλλάξει τελείως τη ζωή του ασθενούς, αφού σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να βελτιωθεί ταυτόχρονα και η εξωτερική εμφάνισή του, δίνοντάς του άλλες προοπτικές στην προσωπική και επαγγελματική του πορεία. Με την είσοδο της diamond ρινοπλαστικής, η επέμβαση έχει καταστεί απολύτως ανώδυνη, εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει στον χειρουργό να σμιλεύει τα οστά χωρίς να τα σπάει και χωρίς να επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς της μύτης. Έτσι, ο ασθενής δεν εμφανίζει μώλωπες και οίδημα μετεγχειρητικά, εκτός εάν έχει προδιάθεση, αναρρώνει και επανέρχεται στις καθημερινές υποχρεώσεις του ταχύτατα, έχοντας απαλλαγεί από τα συμπτώματα, τους κινδύνους και τις αισθητικές δυσμορφίες που δύναται να δημιουργήσει ένα στραβό διάφραγμα.

Πηγή:omned.gr

Tags: ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
Previous Post

Ευχαριστήριο από την Γέφυρα Ζωής για την Πρώτη Αιμοδοσία του 2019

Next Post

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να μην κολλήσεις τις ιώσεις των γύρω σου

Next Post
ΓΡΙΠΗ

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να μην κολλήσεις τις ιώσεις των γύρω σου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Βόιο ζωντάνεψε ξανά με τη φωνή του παππού Τσαμίτη. Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Παπαδόπουλου
  • Επίσκεψη αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Αχλάδας
  • Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την έμπρακτη στήριξη των Σωματείων Μαχητικών Αθλημάτων
  • Open Days 2026 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Από την πρώτη επαφή στο επόμενο βήμα
  • Διάθεση Τροφίμων στο Συσσίτιο Απόρων Δημοτών Βοΐου, από την Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr