• Latest
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ολοκλήρωση 1ης Φάσης του Έργου ECOWASTE4FOOD

23 Ιανουαρίου 2019
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Εθελοντική αιμοδοσία στο Τσοτύλι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

6 Ιουλίου 2026
Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Καστοριά: Αστυνομικός υπέστη ανακοπή από τσίμπημα σφήκας

6 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Δεκαεξάχρονη υπέστη καρδιακή ανακοπή και την έσωσε με ΚΑΡΠΑ η μητέρα της

6 Ιουλίου 2026
Θύμα ληστείας σε καταυλισμό Ρομά έπεσε Γάλλος ποδηλάτης που έκανε τον γύρο της Ευρώπης

Θύμα ληστείας σε καταυλισμό Ρομά έπεσε Γάλλος ποδηλάτης που έκανε τον γύρο της Ευρώπης

6 Ιουλίου 2026
φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως τις 15 Ιουλίου

6 Ιουλίου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού: Έως τις 10 Ιουλίου οι νέες αιτήσεις Α21

6 Ιουλίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 31 ατόμων στο Δήμο Κοζάνης

6 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ποιοι δήμοι διαθέτουν τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία (πίνακες)

6 Ιουλίου 2026
Απίστευτη κομπίνα σε τράπεζα: Διευθυντής γέμισε το θησαυροφυλάκιο με χαρτονομίσματα «καρτούν»

Απίστευτη κομπίνα σε τράπεζα: Διευθυντής γέμισε το θησαυροφυλάκιο με χαρτονομίσματα «καρτούν»

6 Ιουλίου 2026
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν, ποια Κυριακή είναι ανοιχτά τα καταστήματα

6 Ιουλίου 2026
συναχι φτερνισμα κρυωμα

Καλοκαιρινές αλλεργίες: Πότε απαιτείται προσοχή – Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε

6 Ιουλίου 2026
καιρός

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ισχυρούς βοριάδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει

6 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολοκλήρωση 1ης Φάσης του Έργου ECOWASTE4FOOD

sierafm by sierafm
23 Ιανουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα InterregEurope.

Το έργο «ECOWASTE4FOOD: Υποστήριξη της οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση των απορριμμάτων από τρόφιμα και την προώθηση μιας περισσότερο αποδοτικής οικονομίας με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων» αποτελεί ένα έργο που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος των απορριμμάτων τροφίμων μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, τη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών και την  προώθηση της οικολογικής καινοτομίας στις συμμετέχουσες περιοχές του έργου.

Το έργο ECOWASTE4FOOD ξεκίνησε την 1/1/2017, ολοκληρώνεται στις 31/12/2020 και φέρνει σε επαφή επτά τοπικές και περιφερειακές αρχές από επτά χώρες της Ευρώπης. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο στο οποίο συντονιστής και επικεφαλής εταίρος είναι το Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Γεωπονικών Σπουδών της Μεσογείου – Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελιέ από τη Γαλλία. Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Wielkopolska από την Πολωνία, ο Δήμος της Ferrara από την Ιταλία, η Περιφέρεια της Νότιας Οστροβοθνίας από την Φινλανδία, η Περιφέρεια Provence-Alpes-Cote d’ Azur από την Γαλλία, η Επαρχία του Devon από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Υπηρεσία Αποβλήτων της Καταλονίας από την Ισπανία.

Το έργο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το κρίσιμο θέμα των απορριμμάτων των τροφίμων, όχι μόνο για να σταματήσει μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία προκαλεί την απώλεια έως και 50% της γεωργικής παραγωγής που δεν καταναλώθηκε ή καταναλώνεται με λάθος τρόπο, αλλά να αποδείξει ότι τα απορρίμματα των τροφίμων θα μπορούσαν να είναι πηγή ενεργειακά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική για την οικονομία.

Οι περιφερειακές αρχές που συμμετέχουν στο έργο έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις, να προωθήσεων στις περιοχές τους οικολογικές καινοτομίες για τη μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων ως έναν τρόπο προώθησης της έξυπνης, βιώσιμης και της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τις σχετικές με το αντικείμενο του έργου πολιτικές τους, κατά τη διάρκεια της τετραετούς διάρκειας του έργου, κυρίως μέσα από την αύξηση των υφιστάμενων πόρων του ΕΤΠΑ στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου υλοποιήθηκαν επτά (7) cross-visits επισκέψεις στις περιφέρειες του έργου, με στόχο την παρουσίαση από τοπικούς φορείς (stakeholders) σε εκπροσώπους επιλεγμένων φορέων και επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες περιοχές του έργου ECOWASTE4FOOD, καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων. Το ΠΤΑΔΜ συμμετείχε σε τέσσερις (4) cross-visits επισκέψεις μαζί με τοπικές επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς από τη Δυτική Μακεδονία καθώς και σε μία (1) έκτακτη (Ad-Hoc) συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Νότια Περιφέρεια στη Γαλλία. Επιπλέον, φιλοξένησε μία (1) cross-visit επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία τον Απρίλιο του 2018. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκομίσει τόσο το ΠΤΑΔΜ όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς και επιχειρήσεις σημαντικές εμπειρίες οι οποίες αξιοποιήθηκαν στη δημιουργία του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης του ΠΤΑΔΜ, και στη σύνθεση επενδυτικών ιδεών από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, το ΠΤΑΔΜ πραγματοποίησε έξι (6) συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς (stakeholders) με στόχο την ενημέρωση των φορέων που δραστηριοποιούνται σε τομείς και αντικείμενα σχετικά με το έργο, την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως προς την μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων αλλά και ως προς τις ανάγκες ενίσχυσης αντίστοιχων πρωτοβουλιών, και τη συμμετοχή των φορέων στις δράσεις του έργου αλλά και τη  συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του τελικού Σχεδίου Δράσης.

Τέλος, στην πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκαν και 5 διαπεριφερειακά εργαστήρια σε διαφορετικές περιφέρειες του έργου που είχαν ως στόχο τη συμμετοχή εταίρων αλλά και εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) από όλες τις περιφέρειες του έργου για την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο θέμα της μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων.

Η υλοποίηση του έργου ECOWASTE4FOOD βασίζεται στη δέσμευση των εταίρων του έργου να ενταχθούν δράσεις που θα αντιμετωπίσουν το θέμα των απορριμμάτων τροφίμων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ECOWASTE4FOOD ολοκληρώθηκε και η σύνταξη των Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης των εταίρων του έργου συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Δράσης του ΠΤΑΔΜ, το οποίο διαμορφώθηκε μέσω διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, εκπροσώπους της ΕΥΔ του ΠΕΠ και εκπροσώπους επιχειρήσεων καθώς και μέσω της αξιολόγησης από τους εταίρους του έργου ECOWASTE4FOOD.

Ο γενικός στόχος του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω της μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και του καθορισμού συγκεκριμένων δράσεων με στόχο να ενταχθούν στον Θεματικό Στόχο 3: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Συνεπώς, το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην Επενδυτική Προτεραιότητα 3α του ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020: «Προώθηση της επιχειρηματικότητας, ιδίως με τη διευκόλυνση της οικονομικής εκμετάλλευσης νέων ιδεών και τη στήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω φυτωρίων επιχειρήσεων». Ενδεικτικοί τύποι δράσεων της Επενδυτικής Προτεραιότητας 3α είναι οι δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών ή/και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας.

Οι δράσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο Σχέδιο Δράσης του ΠΤΑΔΜ με στόχο την ένταξη τους στο ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 είναι:

  1. Περιορισμός της παραγωγής απορριμμάτων στην πηγή: Εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής ή αναβάθμιση και βελτίωση τους, σε υφιστάμενες μονάδες προς αξιοποίηση των απορριμμάτων/υπολειμμάτων τροφίμων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία.
  2. Χρήση προϊόντων που θεωρούνται σήμερα μη χρησιμοποιήσιμα ή μη λειτουργικά: Εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών για την αξιοποίηση απορριμμάτων/υπολειμμάτων τροφίμων μετά την χρήση τους προς δημιουργία νέων προϊόντων.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου ECOWASTE4FOOD ακολουθεί η δεύτερη φάση του έργου που αφορά την υλοποίηση του  Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης. Η δεύτερη φάση ξεκινάει το πρώτο δίμηνο του 2019 και οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ECOWASTE4FOOD στον διαδικτυακό τόπο https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/.

 

 

Previous Post

Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί Γρεβενών Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ΑΠΘ

Next Post

ΚΚΕ: συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.

Next Post
ΚΚΕ

ΚΚΕ: συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εθελοντική αιμοδοσία στο Τσοτύλι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026
  • Καστοριά: Αστυνομικός υπέστη ανακοπή από τσίμπημα σφήκας
  • Δεκαεξάχρονη υπέστη καρδιακή ανακοπή και την έσωσε με ΚΑΡΠΑ η μητέρα της
  • Θύμα ληστείας σε καταυλισμό Ρομά έπεσε Γάλλος ποδηλάτης που έκανε τον γύρο της Ευρώπης
  • Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως τις 15 Ιουλίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr