• Latest
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ο Eπίσκοπός μας Παύλος, «o καλός Σαμαρείτης». Του Ιωάννη Μπατσή

28 Ιανουαρίου 2019
STRANAFEST: Το φεστιβάλ στο φράγμα Περδίκκα. Πασχαλίδης, Ιωαννίδης, Βλάχος, Κούπες!!

STRANAFEST: Το φεστιβάλ στο φράγμα Περδίκκα. Πασχαλίδης, Ιωαννίδης, Βλάχος, Κούπες!!

5 Ιουνίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Στόχος μας να κάνουμε πράξη μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών

5 Ιουνίου 2026
Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κέντρο Γυναικών Ίριδα στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κέντρο Γυναικών Ίριδα στη Θεσσαλονίκη

5 Ιουνίου 2026
Γρεβενά: Συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων για τον ποταμό Βενέτικο

Γρεβενά: Συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων για τον ποταμό Βενέτικο

5 Ιουνίου 2026
Ο απολογισμός της Έκθεσης «ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ:ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ»

Ο απολογισμός της Έκθεσης «ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ:ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ»

5 Ιουνίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ευρεία συνάντηση εργασίας για την πορεία των επενδύσεων στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ευρεία συνάντηση εργασίας για την πορεία των επενδύσεων στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια.

5 Ιουνίου 2026
ΔΕΗ: Επιταχύνει την πράσινη μετάβαση με επενδύσεις €24 δισ. 

ΔΕΗ: Επιταχύνει την πράσινη μετάβαση με επενδύσεις €24 δισ. 

5 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Παραδοχή Τσάφου προς Κουκουλόπουλο: «Καμία αδειοδότηση δεν έχει η ΔΕΗ για το mega data center στην Κοζάνη»

5 Ιουνίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Negeri της Τζακάρτα

5 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική ημερίδα για την ψυχική υγεία και τη στήριξη των ανθρώπων του αθλητισμού στην ΚΔΒΚ

Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική ημερίδα για την ψυχική υγεία και τη στήριξη των ανθρώπων του αθλητισμού στην ΚΔΒΚ

5 Ιουνίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δήμος Καστοριάς: Ευχαριστήριο προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη φιλοξενία της αποστολής του εθνικού διαγωνισμού ομορφιάς «Miss Albania 2026»

5 Ιουνίου 2026
Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Τριήμερο ρεσιτάλ από νέες μουσικούς στο Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

5 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο Eπίσκοπός μας Παύλος, «o καλός Σαμαρείτης». Του Ιωάννη Μπατσή

sierafm by sierafm
28 Ιανουαρίου 2019
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
174
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου·». (Μτ. 22,37)

Από αυτούς τους στίχους του Ευαγγελίου λαμβάνω το ερέθισμα να καταθέσω δυο λόγια ψυχής για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο, με μεγάλο σεβασμό και πόνο καρδιάς για την απροσδόκητη και απρόοπτη κοίμησή του.

Η αγάπη του μακαριστού Ιεράρχου πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια του εαυτού του.

Ήταν για όλους τους κληρικούς και λαϊκούς της επαρχίας του, αλλά και πέραν αυτής, πνευματικός πατέρας, και παράλληλα αδελφός, φίλος, στήριγμα, αγκαλιά, συμβουλή, πυλώνας και παρηγορία.

Ήταν αυστηρός αλλά συνάμα με καρδιά μικρού παιδιού! Όλοι έχουμε να θυμηθούμε μια εμπειρία που βιώσαμε μαζί του, αφού σε όλους μας στάθηκε με το δικό του μοναδικό τρόπο, είτε μετέχοντας στις χαρές είτε στις λύπες μας.

Προσωπικώς είχα εντυπωσιαστεί, ήδη από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, με την χαρακτηριστική απλότητα του.

Πώς μπορεί ένας Επίσκοπος να είναι τόσο απλός και συγχρόνως να εκπροσωπεί ένα τόσο υψηλό θεσμό;

Όταν ήρθε στη Σιάτιστα ήμουν δώδεκα ετών. Λίγες ημέρες μετά την υποδοχή του στην πόλη μας, και αφού εγκαταστάθηκε στο Επισκοπείο, επισκέφτηκε τα σχολεία της πόλης και μας κάλεσε να τον επισκεφτούμε κι εμείς και να τον συναντήσουμε για να μας γνωρίσει και να τον γνωρίσουμε.

Έτσι λοιπόν μαζευτήκαμε μία μικρή ομάδα παιδιών και αποφασίσαμε, μετά από μέρες, να πάμε να τον συναντήσουμε.

Μα πως θα πηγαίναμε με άδεια χέρια στο Δεσπότη;

Όχι! Ο καθένας μας ετοίμασε μία χειροτεχνία να του προσφέρουμε. Ένα μικρό δώρο μέσα από την καρδιά μας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι προσωπικώς του είχα ετοιμάσει ένα φυτολόγιο.

Ανηφορίσαμε τον δρόμο για το Επισκοπικό Μέγαρο χωρίς να μιλάμε μεταξύ μας. Θα μπορούσα να πω αγχωμένοι, φοβισμένοι, σκεπτικοί για το τι θα του λέγαμε και πως αυτός θα μας δεχόταν.

Πολλά φυσικά ερωτήματα και αντιδράσεις μιας ομάδας παιδιών, που δεν ήξεραν τι θα αντικρίσουν πίσω από αυτή την πελώρια ξύλινη πόρτα, που μας χώριζε την ώρα που χτυπούσαμε το κουδούνι.

Το χαμόγελο που μας περίμενε, όταν άνοιξε αυτή τη πόρτα, δεν μπορώ να το περιγράψω. Αντικρύσαμε τον πατέρα που περιμένει εναγωνίως τα παιδιά του στο σπίτι.

Μερίμνησε να μας περιποιηθεί και να μας κεράσει. Φρόντισε να μας ακούσει, να μας συμβουλέψει, να μας πει μέχρι και ανέκδοτα για να νιώσουμε πραγματικά σαν στο σπιτικό μας αφήνοντας την παιδική αμηχανία να φύγει μακριά.

Μας ξενάγησε στους χώρους του επισκοπείου και μας έδειξε τα πάντα. Ακόμη και στο ταπεινό ασκητικό δωμάτιό του μπήκαμε. Θυμάμαι ότι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο τοίχος του υπνοδωματίου του διότι ήταν γεμάτος φωτογραφίες παιδιών, «που αγωνίστηκαν ή συνέχιζαν ηρωικά να αγωνίζονται», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, λόγω κάποιας ασθένειας με την βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας, αλλά πιστεύω και του ιδίου, αν και βέβαια αυτός δεν μας το είπε.

Από τότε ήταν συνέχεια δίπλα μας, κοντά μας, παρών στα σχολεία, στην ενορία, στα κατηχητικά.

Και πολύ περισσότερο κάθε φορά που έστελνε σε όλους μας, σε όλους τους νέους μία επιστολή ένα πατρικό γράμμα στο σπίτι μας, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να διαβάσει και να προβληματιστεί με τις συμβουλές και προτροπές που συνήθως συμπεριελάμβανε στις επιστολές του.

Όταν κάποια φορά τον καλέσαμε σπίτι για την ονομαστική μου εορτή, δεν έλαβα μια σίγουρη απάντηση, αλλά μου είπε ότι αν μπορέσει θα έρθει.

Κάποια στιγμή χτύπησε το κουδούνι και αντικρίζουμε τον χαμογελαστό πάντοτε Επίσκοπο μας. Τα δύο μεγάλα του μάτια, σε καθήλωναν….. Μας ρώτησε: «Δέχεστε επισκέψεις;»

Κάθισε κοντά μας έτσι απλά και ταπεινά όπως έκανε με όλους και όπως επισκεπτόταν όλους που τον προσκαλούσαν. Δεν του ήταν εύκολο να πει όχι. Όπου πήγαινε, έφτανε συνήθως απροειδοποίητα. Δεν ήθελε ιδιαίτερες περιποιήσεις, ήθελε απλώς να μοιραστεί με όλους αυτές τις οικογενειακές γιορτινές στιγμές.

Τον Ιανουάριο του 2016 παντρευόταν στην Θεσσαλονίκη η αδελφή μου, και φυσικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ήταν ο πρώτος καλεσμένος. Με ρώτησε η μητέρα μου «βρε Γιάννη λες να έρθει ο Δεσπότης;».

Η κούραση των ημερών, το χιόνι περίπου 30 εκατοστά, το κρύο (-15), κοίταξα την μητέρα σαν να της έλεγα «δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω μας; Ίσως ούτε οι στενοί συγγενείς μας δεν θα μπορέσουν να έρθουν», αλλά δεν απάντησα, απλά χαμογέλασα για να μην χαλάσω την ενδόμυχη ελπίδα της.

Μετά από πολλές δυσκολίες όταν φτάσαμε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας βρήκαμε τον Δεσπότη να μας αναμένει λίγο ανήσυχος, μάλιστα, λόγω του καιρού.

Η χαρά και η συγκίνησή μας δεν περιγράφονται. Για άλλη μια φορά έδωσε το παρών.

Θα μπορούσα να μιλήσω και να καταγράψω εμπειρίες γεμίζοντας ολόκληρες σελίδες για τον πατέρα μας Μητροπολίτη Παύλο.

Όχι μονάχα εγώ αλλά όλο το πλήρωμα της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης που τον έζησε και τον αγάπησε.

Περιορίζομαι μόνο σε αυτά τα ταπεινά που εξέθεσα παραπάνω και ενώ κατ’ άνθρωπον λυπούμαι για την απώλεια του πατέρα μας, ως χριστιανός, στοιχούμενος στη διδασκαλία και τις νουθεσίες του, αισθάνομαι μια βεβαιότητα ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος από τον ουρανό θα πρεσβεύει για μας.

Δεν μας εγκατέλειψε και δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Αυτή είναι η πεποίθησή μου αλλά και το φρόνημα όλων των πνευματικών του παιδιών. Ο Θεός να τον κατατάξει με τους Δικαίους και τους Αγίους.

Να έχουμε την ευχή του.

Ιωάννης Αθ. Μπατσής

Tags: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Previous Post

Ποιες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες Βοΐου και Καστοριάς!

Next Post

Συνεστίαση και κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

Next Post

Συνεστίαση και κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • STRANAFEST: Το φεστιβάλ στο φράγμα Περδίκκα. Πασχαλίδης, Ιωαννίδης, Βλάχος, Κούπες!!
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: Στόχος μας να κάνουμε πράξη μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών
  • Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κέντρο Γυναικών Ίριδα στη Θεσσαλονίκη
  • Γρεβενά: Συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων για τον ποταμό Βενέτικο
  • Ο απολογισμός της Έκθεσης «ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ:ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr