• Latest
ΒΟΥΛΗ

Η Βουλή ψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

8 Φεβρουαρίου 2019
Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Βίντεο και φωτογραφίες

Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες

10 Ιανουαρίου 2026
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη

10 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους

10 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα

10 Ιανουαρίου 2026
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

10 Ιανουαρίου 2026
Νίκος  Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

Νίκος Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

10 Ιανουαρίου 2026
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο επί τη συμπληρώσει 7 ετών από την κοίμηση του

10 Ιανουαρίου 2026
Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

10 Ιανουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

10 Ιανουαρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Βαθιά ευγνωμοσύνη στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης – Επιστολή εκπαιδευτικού από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

10 Ιανουαρίου 2026
Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου.  Βίντεο

Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου. Βίντεο

10 Ιανουαρίου 2026
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας – Πού και πότε θα χιονίσει

10 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή ψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τη θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η εισήγηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δύο εκ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών ήταν υπέρ του πρωτοκόλλου, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένας ανεξάρτητος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Παρασκευή επί της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 και με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στο κόκκινο η ένταση και οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι έντονες. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόθυμοι και Ποτάμι αναμένεται να ψηφίσουν το πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους προθύμους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν.

Δεν θα ψηφίσουν όμως το πρωτόκολλο ένταξης οι δύο εκ των 6 προθύμων, δηλαδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, που καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, ειδικά ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι θα καταψηφίσει ό,τι σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ψηφοφορία θα προστεθούν οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Υπέρ του πρωτοκόλλου ένταξης, ως παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ψηφίσουν οι «Ποταμίσιοι» βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ετσι, από την ονομαστική ψηφοφορία θα προκύψουν 153 «ναι».

Ο Καμμένος ζήτησε 180 ψήφους για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Χθες το πρωί, η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε με ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πάνο Καμμένος ζήτησε από το προεδρείο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τον τρόπο συζήτησης και ψήφισης του πρωτοκόλλου, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών καθώς η χώρα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Στο αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ κράτησαν αρνητική στάση όλα τα κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε προηγούμενη ψηφοφορία για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ όπου και τότε το πρωτόκολλο κυρώθηκε με απλή πλειοψηφία.

«Δεν έχει πεδίο εφαρμογής το 28 παράγραφος 2 που ζήτησε ο κ.Καμμένος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ δεν είχε τεθεί ζήτημα τριών πέμπτων. Το Σύνταγμα θέτει  αυτή την προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολούθως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κάλεσε τα κόμματα «ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας» να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο, ενώ οι  εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδος και της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση

«Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας, υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ, καταψηφίζει το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε σχετικά με την τοποθέτηση του κόμματός του, «σήμερα δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μίας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας». «Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή από την Ελλάδα δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι το θερμοκήπιο του Μεταπρεσπικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Λοβέρδος: Η συμπεριφορά του Ζάεφ είναι υποσχετική παραβίασης της συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Λέμε “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει “όχι” και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματός του.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς», επικαλούμενος τη δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Σαρίδης: Με το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βάζει δεύτερο φίδι στον κόρφο της

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί η ονομασία του γειτονικού κράτους περιέχει μια ελληνική λέξη ενώ οι κάτοικοι της γείτονος δεν είναι Έλληνες» ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

Κατρούγκαλος: Η ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην ΕΕ.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Απάντηση του Χάρη Κάτανα στον βουλευτή Γιάννη Θεοφύλακτο, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη

Next Post

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για τη ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Next Post
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για τη ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους
  • Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα
  • Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr