• Latest
ΒΟΥΛΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Θα μπει τέλος στην ασυλία υπουργών -Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο

12 Φεβρουαρίου 2019
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπές ρεύματος για μια εβδομάδα για διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης

16 Μαΐου 2026
Γυμνάσιο Εράτυρας: Διδακτική ενημέρωση των μαθητών μας στο δάσος “Κουρί”

Γυμνάσιο Εράτυρας: Διδακτική ενημέρωση των μαθητών μας στο δάσος “Κουρί”

16 Μαΐου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Τι ώρα απόψε ο μεγάλος τελικός – Πότε θα εμφανιστεί η Ελλάδα με τον Ακύλα

16 Μαΐου 2026
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

ΔΥΠΑ: Έρχονται τα τελικά αποτέλσματα κοινωνικού τουρισμού 2026

16 Μαΐου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η ομιλία του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο ΝΣ του Υπ. Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας και την τροπολογία για τη διευθέτηση ζητημάτων επί αγροτεμαχίων με ενεργή αγροτική δραστηριότητα. (βίντεο)

16 Μαΐου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

13χρονοι έκαναν χρήση κοκαΐνης μπροστά σε μητέρες και παιδιά

15 Μαΐου 2026
φορολογια

Έρχεται η εφορία για τις αποδείξεις – Η ΑΑΔΕ θα τις ελέγχει όλες αυτόματα

15 Μαΐου 2026

Ανασύρθηκε η σορός του 54χρονου από τον ποταμό Λουδία – Ήταν δεμένος με αλυσίδα και σύρμα

15 Μαΐου 2026
Σιάτιστα: Πέφτει άσφαλτος στη Βόρεια είσοδο. Τι ακολουθεί

Σιάτιστα: Πέφτει άσφαλτος στη Βόρεια είσοδο. Τι ακολουθεί

15 Μαΐου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος:  «Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία της σκόπιμης ενεργειακής εξάρτησης με το πρόωρο τέλος του λιγνίτη»

15 Μαΐου 2026
αστυνομια, συλληψη

Γρεβενά: 27χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

15 Μαΐου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι

Μακεδονικός Σιάτιστας: Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι

15 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 16 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Θα μπει τέλος στην ασυλία υπουργών -Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο

sierafm by sierafm
12 Φεβρουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
1
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην ψηφοφορία που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμφωνία των περισσοτέρων κομμάτων σε μια μείζονα αλλαγή του Συντάγματος.

Όπως για την αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών», όπως λέγεται, που ουσιαστικά προέβλεπε το ακαταδίωκτο των υπουργών και υφυπουργών, αφού το όποιο αδίκημα είχαν τελέσει στη διάρκεια των υπουργικών τους καθηκόντων παραγραφόταν σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές. Υπουργοί και υφυπουργοί μετά τις εκλογές δεν κινδύνευαν από ποινική δίωξη, αφού το όποιο αδίκημά τους είχε παραγραφεί…

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας όπως ονομάζεται, δηλαδή στην πρόβλεψη ότι η δίωξη μπορεί να γίνει μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος», αλλά και στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο και όχι από την τακτική Δικαιοσύνη. Το Ειδικό Δικαστήριο παίρνει τέλος και οι υπουργοί και υφυπουργοί θα δικάζονται από τα κοινά δικαστήρια, όπως όλος ο κόσμος.

Η περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου

Η κατάργηση της σύντομης παραγραφής χαρακτηρίζεται μέτρο αυτοπροστασίας του πολιτικού κόσμου, αφού οδήγησε στο ακαταδίωκτο των υπουργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα αδικήματα της απιστίας στα οποία είχε υποπέσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχαν παραγραφεί, λόγω ακριβώς του άρθρου 86, και ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ δικάστηκε μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που δεν παραγράφεται…

Υπέρ της κατάργησης του άρθρου έχουν ταχθεί και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. Επιφυλάξεις διατηρεί το ΚΚΕ, ενώ «όχι» ψηφίζουν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Η κατάργηση του άρθρου προβλέπεται να ψηφιστεί με πάνω από 220 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στα ποινικά αδικήματα που εντάσσονται στο υπό αναθεώρηση άρθρο θα παραμείνουν μόνο εκείνα που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν σχέση με αυτά. Ολα τα υπόλοιπα διώκονται με την κοινή νομοθεσία, όπως και για όλους τους πολίτες, και έχουν αποσβεστική προθεσμία, παραγράφονται δηλαδή σε 20 χρόνια.

Η ερμηνευτική αυτή δήλωση προκαλεί την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει τη στάση της στη Βουλή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε και η ΝΔ

Η Βουλή ασκεί τη δίωξη εναντίον όσων διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η πρόταση για δίωξη υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές και για να ασκηθεί δίωξη πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία όλων των βουλευτών. Δηλαδή με 151 ψήφους. Η προκαταρκτική εξέταση γίνεται από βουλευτές, το πόρισμα πάει μετά στην Ολομέλεια και αυτή αποφασίζει για το αν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη. Και πάλι χρειάζονται 151 βουλευτές. Εφόσον αποφασιστεί να ασκηθεί δίωξη, μετά αναλαμβάνει η τακτική Δικαιοσύνη. Η Βουλή πάντως μπορεί να ανακαλέσει τη δίωξη.

Η διάταξη του Συντάγματος που ισχύει σήμερα

Η Βουλή ασκεί τη δίωξη για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς. Η πρόταση για δίωξη γίνεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Συγκροτείται προανακριτική επιτροπή και η απόφαση πηγαίνει στην Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή όχι της δίωξης. Απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η άσκηση δίωξης όμως μπορεί να γίνει μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος… Δηλαδή έναν χρόνο μετά τις εκλογές από την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος, αυτό έχει παραγραφεί. Την εκδίκαση της υπόθεσης αναλαμβάνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μαζί με τον κατηγορούμενο πολιτικό συμπαρασύρονται και οι συμμέτοχοι.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2006 είχε καταθέσει μαζί με ομάδα βουλευτών πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, όμως η πρότασή του δεν βρήκε υποστήριξη ούτε από το δικό του κόμμα ούτε από τον τότε Συνασπισμό και έτσι δεν άλλαξε.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Το Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: “Ενημέρωση για τη διαφορετικότητα και τον Αυτισμό”

Next Post

Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: Έγινε το πρώτο βιωματικό σεμινάριο. Φωτογραφίες

Next Post

Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: Έγινε το πρώτο βιωματικό σεμινάριο. Φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπές ρεύματος για μια εβδομάδα για διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης
  • Γυμνάσιο Εράτυρας: Διδακτική ενημέρωση των μαθητών μας στο δάσος “Κουρί”
  • Eurovision 2026: Τι ώρα απόψε ο μεγάλος τελικός – Πότε θα εμφανιστεί η Ελλάδα με τον Ακύλα
  • ΔΥΠΑ: Έρχονται τα τελικά αποτέλσματα κοινωνικού τουρισμού 2026
  • Η ομιλία του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο ΝΣ του Υπ. Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας και την τροπολογία για τη διευθέτηση ζητημάτων επί αγροτεμαχίων με ενεργή αγροτική δραστηριότητα. (βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr