• Latest

Σισάνι Βοΐου: Ένα χωριό που εκμεταλλεύεται το φυσικό περιβάλλον του

2 Σεπτεμβρίου 2017
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Φλώρινα: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά

16 Οκτωβρίου 2025
λιμνη

Σε δραματικά χαμηλό επίπεδο η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας- Οι επιπτώσεις σε ψαράδες και τουρισμό

16 Οκτωβρίου 2025
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Δρεπάνου. Ιερές Ακολουθίες 21 Οκτωβρίου

16 Οκτωβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 17-19 Οκτωβρίου 2025

16 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Φορτηγό συγκρούστηκε με αγελάδα κοντά στο Επταχώρι

Καστοριά: Φορτηγό συγκρούστηκε με αγελάδα κοντά στο Επταχώρι

16 Οκτωβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

51η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2025
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Χειροτεχνία στη Δυτική Μακεδονία του σήμερα»

16 Οκτωβρίου 2025
λιρες

Φλώρινα: Απάτη με λεία λίρες αξίας 35.000 ευρώ

16 Οκτωβρίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι»

16 Οκτωβρίου 2025
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2025

16 Οκτωβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: 27η Αιμοδοσία στο Δ.Δ. Καισαρειάς και Κήπου

16 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί την εξάντληση του ανθρώπου – Το νέο νομοσχέδιο καταλύει το Εργατικό Δίκαιο και καταργεί το 8ωρο»

16 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σισάνι Βοΐου: Ένα χωριό που εκμεταλλεύεται το φυσικό περιβάλλον του

sierafm by sierafm
2 Σεπτεμβρίου 2017
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κλίμα, έδαφος, αρδευτικά και ένταξη νέων αγροτών στη βιολογική συντελούν στη δημιουργία ενός βιολογικού χωριού

Το Σισάνι είναι μια ορεινή κοινότητα που βρίσκεται στον Δήμο Βοΐου του Νομού Κοζάνης, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Οι κάτοικοί του τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 180, ενώ στις αρχές της άνοιξης, όταν και ξεκινά η καλλιέργεια των φασολιών για τα οποία φημίζεται, υπερδιπλασιάζονται. Η γεωγραφική θέση της κοινότητας και ο μοναδικός φυσικός πλούτος που την περιβάλλει την καθιστούν τόπο ιδανικό για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου βιολογικού χωριού, όπου στη φυτική παραγωγή, αλλά και στα διάφορα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εκεί, θα εφαρμόζονται οι κανόνες της βιολογικής γεωργίας και αειφορίας. Αυτό, τουλάχιστον, οραματίζονται κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς της περιοχής και καταβάλλουν προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδίου. Επιδιώκουν, επίσης, να γίνει ένας τόπος φιλόξενος, που θα προσφέρει δουλειά όχι μόνο στους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς, αλλά και σε όσους νέους θέλουν και επιθυμούν να γίνουν βιολογικοί καλλιεργητές.

Η δημιουργία του φράγματος και του αγροτικού συνεταιρισμού

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και σκοπών, εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας οι νέοι αγρότες της περιοχής, δημιουργώντας, πριν από λίγα χρόνια, έναν αγροτικό συνεταιρισμό, για τη διάθεση και προώθηση της βιολογικής παραγωγής τους. Σημαντικό αρωγό στην όλη προσπάθεια αποτελούν τα αρδευτικά έργα και το υδροηλεκτρικό φράγμα Σισανίου, που αναμένεται να αυξήσει την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Από το φράγμα καλύπτονται αρδευτικά 400-500 στρέμματα φασολιών, αλλά αναμένεται από του χρόνου να λειτουργήσει το νέο αρδευτικό δίκτυο ­–υπολείπεται η ηλεκτροδότηση–, το οποίο θα καλύπτει όλο τον κάμπο του χωριού, κοντά στα 2.500 στρέμματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου, Δημήτρης Ζιώγου. «Αυτήν τη στιγμή, ένα τμήμα του χωριού έχει ενταχθεί στη βιολογική, αλλά φιλοδοξούμε να γίνει ολόκληρο το χωριό βιολογικό, με την ολοκλήρωση του αρδευτικού και τη δημιουργία ενός διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου, όπου και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενασχόληση περισσότερων αγροτών με το τοπικό προϊόν», μας τονίζει.

Το βιολογικό χωριό

Από πού, όμως, ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός βιολογικού χωριού; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, προέκυψε από ανάγκη, όταν κατά την επίσκεψη ενός τοπικού γεωπόνου αναφέρθηκε ότι με τα χρόνια και τη χρήση φυτοφαρμάκων θα αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η θρεπτική αξία των φασολιών Σισανίου. Έτσι, όπως λέει ο κ. Ζιώγου, οι παραγωγοί στράφηκαν στη βιολογική, ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και να πετύχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές. «Ο τόπος μας είναι κατάλληλος για να γίνει βιολογική καλλιέργεια και όχι μόνο στα φασόλια, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες που αρχίζουν και μπαίνουν στην περιοχή», λέει ο κ. Ζιώγου και προσθέτει: «Γίνονται βήματα αργά και σταθερά, οι αντιδράσεις πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια, αλλά οι νέοι ηλικιακά αγρότες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και μετέχουν ενεργά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των κατοίκων του χωριού ασχολείται με την καλλιέργεια φασολιών, υπάρχουν επίσης 4 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται αρωματικά φυτά, καρύδια, πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και άλλα προϊόντα.

Πολιτιστικό αγαθό το φασόλι Σισανίου

Εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιείται, μέσα στον Αύγουστο, μεγάλη γιορτή, που είναι αφιερωμένη στο τοπικό προϊόν, τα φασόλια. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής και προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων τουριστών. Το κυρίως πιάτο της γιορτής είναι η παραδοσιακή σισανιώτικη φασολάδα, μαγειρεμένη σε μεγάλα καζάνια, και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα όσπρια που προσφέρουν οι βιολογικοί καλλιεργητές του αγροτικού συλλόγου του χωριού.

Tags: ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ
Previous Post

Πώς θα διώξετε την υγρασία από τις ντουλάπες

Next Post

Σύσκεψη κορυφής στην Εγνατία οδό – Καθυστερούν τα νέα διόδια

Next Post
ΔΙΟΔΙΑ

Σύσκεψη κορυφής στην Εγνατία οδό – Καθυστερούν τα νέα διόδια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά
  • Σε δραματικά χαμηλό επίπεδο η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας- Οι επιπτώσεις σε ψαράδες και τουρισμό
  • Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Δρεπάνου. Ιερές Ακολουθίες 21 Οκτωβρίου
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 17-19 Οκτωβρίου 2025
  • Καστοριά: Φορτηγό συγκρούστηκε με αγελάδα κοντά στο Επταχώρι

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr