Στον στρατηγικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου μιας επιχείρησης προϋποθέτει την χρήσης της ανάλυσης SWOT.
Τα strengths- πλεονεκτήματα, οι weaknesses – αδυναμίες της επιχείρησης και οι opportunities – ευκαιρίες, οι threats – απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό της περιβάλλον.
Για την σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου όλα αυτά καταγράφονται για να χαραχθεί η πορεία προς την υλοποίηση του οράματος της επιχείρησης.
Στην υλοποίηση του σχεδίου, παρακολουθούνται οι αλλαγές στο εσωτερικό της επιχείρησης και στο περιβάλλον της, για να γίνει ενημέρωση του επιχειρησιακού σχεδίου.
Επιχειρησιακό σχέδιο δεν συντάσσουν μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι οργανισμοί όπως οι δήμοι. Το τελευταίο διάστημα, η επικαιρότητα μας δείχνει ότι κάποια δεδομένα αλλάζουν στο περιβάλλον των δήμων. Στο Δήμο Βοίου και στον Δήμο Καστοριάς.
Στην Φιλανδία αποφασίστηκε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Μαζί με τις κινητοποιήσεις των οικολογικών οργανώσεων που εντείνονται, οι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μην χρησιμοποιούν την γούνα στα ενδύματα τους. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, επιβαρύνει την ήδη αρκετά άσχημη κατάσταση στον κλάδο της γούνας.
Από την άλλη πλευρά, ο θάνατος του καθηγητή Νικόλαου Μουτσόπουλου μας θυμίζει ένα πλεονέκτημα των δύο δήμων που σίγουρα είναι καταγεγραμμένο στην SWOT ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους. Η τεράστια πολιτιστική τους κληρονομιά.
Ειδικά για την Σιάτιστα, σε άρθρο του το 1971, ο Νικόλαος Μουτσόπουλος τόνιζε ότι από τα αρχοντικά θα έρθει η σωτηρία της. Είχε κρούσει όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την διάσωση των αρχοντικών.
Η Σιατιστινή Αθηνά Γιαννακού Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ είχε παρουσιάσει το 1994 στην Σιάτιστα, το γενικό πλαίσιο ενός σχεδιασμού μέσω του οποίου θα μπορούσε να έρθει η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η επικαιρότητα βοήθησε στην δημιουργία μιας ευκαιρίας. Δυο ιδιωτικά διατηρητέα στο κέντρο της Αθήνας κατέρρευσαν. Η εκτός πραγματικότητας νομοθεσία και η οικονομική παρακμή δημιουργούν μια κατάσταση που γινόμαστε μάρτυρες και στην περιοχή μας.
Τα διατηρητέα καταρρέουν αβοήθητα στο έλεος της εγκατάλειψης. Η αδυναμία των ιδιοκτητών να διασώσουν τα διατηρητέα που έχουν στην κατοχή τους, δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα, και στους ίδιους αφού μπορεί να διωχθούν ανά πάσα στιγμή νομικά ενώ δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα περιουσιακό τους στοιχείο, αλλά και στο σύνολο αφού ο κίνδυνος απώλειας της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ορατός.
Ακολούθησαν δημοσιεύματα, για πρόταση που έγινε προς την ελληνική κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ δράσεις για σωστικές εργασίες σε πρώτο στάδιο και για πλήρη αποκατάσταση σε δεύτερο στάδιο πολλών διατηρητέων. Η πρόταση εκπονήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων και περιλαμβάνει στο σύνολο 20.000 διατηρητέα.
Εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία για να ασκηθεί πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για να κάνει το αποφασιστικό βήμα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την πολιτιστική της κληρονομιά. Ποτέ δεν έκανε αυστηρό σχεδιασμό. Επικεντρώνεται μόνο στα διατηρητέα του δημοσίου ή αυτών που είναι στην κατοχή της. Με τα ιδιωτικά δεν ασχολήθηκε αφήνοντας τον ιδιοκτήτη ολομόναχο να βρει λύση. Τώρα προτεραιότητα είναι ο προεκλογικός αγώνας, που είναι στην αποκορύφωση του.
Μήπως μια ευκαιρία για να γίνει επιτεύξιμο το όραμα δήμων του Βοΐου και της Καστοριάς που βιώνουν πιο έντονα την οικονομική κρίση, με ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις, θα χαθεί; Δυσοίωνες προβλέψεις και για την πολιτιστική μας κληρονομιάς. Πόσα αρχοντικά που έχουν εγκαταλειφτεί, και λόγω της αστυφιλίας, θα χαθούν;
Η ανάλυση SWOT, που θα ενημερωθεί από τα νέα δεδομένα, θα βοηθήσει να διακριθεί η πορεία προς την επίτευξη του οράματος των δύο αυτών δήμων;
Μήπως πρέπει να ενημερωθεί η κυβέρνηση ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαντάζεται και ότι η λύση του μπορεί να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας; Διάβασα την παρέμβαση που έγινε από τους κατοίκους της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Από την Δυτική Μακεδονία; Σιγή…
Ποιος άραγε μπορεί να αναλάβει τον ρόλο αυτό; Ποιος μπορεί να δώσει την καλύτερη εικόνα στην κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα και μια συνοπτική αναφορά για την κατάσταση των αρχοντικών μας και των δυσκολιών που συναντά όποιος θέλει να επενδύσει σε αυτά;
Μήπως το ΤΕΕ, που όπως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την μεταλιγνιτική περίοδο στην Κοζάνη και στην Φλώρινα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και για το Βόιο και για την Καστοριά;
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD