Όλοι θέλουμε να έχουμε πλούσια και λαμπερά μαλλιά για μια ζωή. Ωστόσο πολύ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και ρίχνουν την αυτοπεποίθηση.
Το συχνότερο και πιο ενοχλητικό από αυτά είναι η τριχόπτωση, που προσβάλλει περισσότερους από έναν στους δύο άνδρες όλων των ηλικιών και μία στις τέσσερις γυναίκες, κυρίως μετά την κλιμακτήριο.
Τι είναι η τριχόπτωση
Το κεφάλι του μέσου ενήλικα έχει 80.000 έως 120.000 τρίχες. Καθημερινά χάνονται 50-100 από αυτές. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τρίχες μας δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση ανάπτυξης: καθημερινά κάποιες αναγεννώνται και άλλες πεθαίνουν.
Στην πραγματικότητα, κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, διάφορα νοσήματα και πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτός ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
- Αναγενής: Διαρκεί 3-5 χρόνια και είναι η φάση της ανάπτυξης.
- Καταγενής: Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και είναι η φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.
- Τελογενής: Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Η ρίζα της (θύλακας), όμως, εξακολουθεί να υπάρχει και έτσι έπειτα από λίγο καιρό η τρίχα αναγεννάται. Η αναγέννηση κάθε τρίχας μπορεί να γίνει έως 20 φορές.
Καθώς μεγαλώνουμε, επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης νέων τριχών, επειδή μπαίνουν στην τελογενή φάση περισσότεροι θύλακοι. Αυτό έχει ως συνέπεια να λεπταίνουν τα μαλλιά, να γίνονται αδύναμα και να είναι πιο κοντά και λίγα.
Επιπλέον, ο ρυθμός της φυσιολογικής τριχόπτωσης παρουσιάζει εποχικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες τείνουμε να χάνουμε περισσότερα μαλλιά.
Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση ανάλογα με τις αιτίες της
Τα παραπάνω σημαίνουν πως όταν βλέπουμε μαλλιά στην χτένα ή την βούρτσα μας, δεν χρειάζεται πάντοτε να ανησυχούμε, γιατί μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό. Εξάλλου σημασία δεν έχει πόσες τρίχες πέφτουν από το κεφάλι μας, αλλά πόσες απομένουν: αν η πυκνότητα των μαλλιών διατηρείται σταθερή, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αν όμως η απώλεια υπερβαίνει τις 100 τρίχες την ημέρα και οι τρίχες δεν επανεμφανίζονται, καθώς και αν η απώλεια δεν είναι εποχιακή αλλά συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τότε είναι παθολογική και σταδιακά οδηγεί σε αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.
Η παθολογική τριχόπτωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Για τους άνδρες, τα κύρια αίτια είναι οι αυξημένες ορμόνες, το στρες και η κληρονομικότητα. Για τις γυναίκες, το καθημερινό και έντονο styling, οι βαφές και οι περμανάντ, το λούσιμο με καυτό νερό και η χρήση σεσουάρ με καυτό αέρα, αλλά και οι εξαντλητικές δίαιτες, που συντελούν αρνητικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάποιες γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικούς παράγοντες.
Στους άνδρες, η παθολογική τριχόπτωση (ή αλωπεκία) αρχίζει με απώλεια μαλλιών από τους κροτάφους και το πάνω μέρος του κεφαλιού. Λύση σε αυτό μπορεί να σας προσφέρουν σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης με βιοτίνη και ολεανολικό οξύ, τα οποία μάλιστα εστιάζουν ξεχωριστά σε άνδρες και σε γυναίκες.
Καθώς από μόνο του ένα σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης ίσως να μην είναι αρκετό, είναι σώφρον να κάνετε την έρευνά σας για λοσιόν κατά της τριχόπτωσης και άλλα πιο εξειδικευμένα προϊόντα που υποστηρίζουν την αγκίστρωση της ρίζας επί του τριχωτού και ενεργοποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό.
Η αραίωση φθάνει μέχρι την πλήρη απώλεια της τριχοφυΐας, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα σημεία του κεφαλιού (συνήθως στους κροτάφους) ή και σε όλο το κεντρικό τμήμα του κεφαλιού (απομένουν μαλλιά μόνο γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού).
Όλα αυτά, όμως, δεν συμβαίνουν σε μία νύχτα, αλλά σε βάθος χρόνου, γιατί η φαλάκρα είναι ένα πρόβλημα που εξελίσσεται βαθμιαία και δεν εμφανίζεται απότομα. Επομένως, αν παρατηρήσετε αυξημένη απώλεια μαλλιών η ανάγκη αντιμετώπισης της τριχόπτωσης με αγωγές είναι επιτακτική.
Για ακόμα πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι καλό να “εξοπλίσετε” τον οργανισμό σας με επιπλέον “εφόδια”, όπως κάποια μάσκα μαλλιών για την τριχόπτωση ή/και κάποιο εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες που φροντίζουν την επιδερμίδα.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέμβαση, δηλαδή πριν υπάρξει σημαντική απώλεια μαλλιών, καθώς και να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες θεραπείες.
Πηγή:iatropedia.gr