«Για όλα» μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΤ Κοζάνης και στον δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφερόμενος στη συμπλήρωση 3 χρόνων στη διοίκηση του Δήμου τόνισε πως η αρχική έλλειψη εμπειρίας ξεπεράστηκε από την πολύ σκληρή δουλειά και τον ενθουσιασμό σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στην «αρχή κάποιοι πίστεψαν πως η παρούσα δημοτική αρχή θα διαλυθεί μπροστά στη μεγάλη πρόκληση στα εξ ων συνετέθη. Μετά από 3 χρόνια έχουμε πολλά να δείξουμε στους πολίτες, τους ζητάμε να δουν τι είπαμε προεκλογικά και τι κάνουμε. Δεν υποστηρίζω πως τα κάναμε όλα τέλεια αλλά αν τα βάλουμε όλα στη ζυγαριά θεωρώ πως γέρνει πολύ προς τα θετικά».
Η εσωτερική αναδιοργάνωση του Δήμου ήταν από τις πρώτες προκλήσεις της Δημοτικής Αρχής. «Σκοπός των αλλαγών που κάναμε ήταν να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργία του Δήμου. Αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα κομμάτι που δεν είναι άμεσα ορατό στους δημότες αλλά σταδιακά εμφανίζεται σε κάθε επαφή των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου που πλέον λειτουργούν καλύτερα. Μεγάλο κομμάτι της αναδιοργάνωσης ήταν οι αλλαγές στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σοβαρά προβλήματα αντιμετώπιζε και χωρίς να παραγνωρίσουμε τις όποιες προσπάθειες έγιναν και παλιότερα. Άλλωστε εμείς δεν επιδιώξαμε να μηδενίσουμε καμιά προσπάθεια παρά τις ευθύνες που έχουμε επιρρίψει. Μια δουλειά που έχει αποδώσει καρπούς, ένας Δήμος που το 2019, όταν και θα κριθούμε από τους πολίτες, θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όταν τον παραλάβαμε».
Αναφορικά με τα ζητήματα της καθημερινότητας ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη με πολύ λίγους πόρους. «Προσπαθήσαμε να δώσουμε βάση στις Τοπικές Κοινότητες, όπου για καιρό πίστευαν πως υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς Δήμου. Όποιος ρίξει μια ματιά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017 θα δει πολλά έργα στις Τοπικές Κοινότητες, μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Ενδεικτικά να αναφέρω τα έργα στον Πολύμυλο, από το τέλος των ΑΠΕ , για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας της πατάτας, έργα στο Δρέπανο, για πρώτη φορά από τα έσοδα του Πανηγυριού, το γήπεδο της Άνω Κώμης κ.α».
Ο κ. Ιωαννίδης έκανε ειδική αναφορά στη βελτίωση των σχολικών υποδομών και ιδιαίτερα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, για το οποίο σημείωσε πως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι μαθητές θα κάνουν μάθημα στο συγκεκριμένο κτήριο.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στη ανάπλαση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στη αξιοποίηση του, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. «Έχουμε καταθέσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει μια μεγάλη παρέμβαση στον άξονα κεντρική πλατεία- Σιδηροδρομικός Σταθμός, στην πλατεία Λασσάνη και στην οδό Αριστοτέλους. Κορωνίδα η ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ένα πάγιο αίτημα της πόλης, που θα γίνει πράξη μετά την προγραμματική σύμβασης παραχώρησης από τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ με συμβολικό ενοίκιο για 99 χρόνια. Έτσι θα υπάρξει μια μεγάλη παρέμβαση, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης. Οι μελέτες προχωρούν και σε λίγο καιρό θα προκηρυχτεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την αναμόρφωση της έκτασης του Σ.Σ. Αναζητούμε χρηματοδότηση και για τη Στεγασμένη Λαϊκή καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και σύντομα θα δούμε να ξεκινούν και έργα, που θα αλλάξουν την πόλη».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ιωαννίδης διέψευσε κατηγορηματικά φημολογία πως στο πλαίσιο της ανάπλασης της Οδού Αριστοτέλους, υπάρχει ενδεχόμενο να κοπούν τα δέντρα, που βρίσκονται επί της οδού.
Μεγάλη βαρύτητα τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης δίνεται και στο κομμάτι του αθλητισμού. «Αξιοποιούμε το κλειστό της Λευκόβρυσης που όλοι ξέρουμε πόσα χρόνια έμεινε κλειστό και κανείς δεν πίστευε ότι θα λειτουργήσει. Προχωράμε άμεσα σε έργα που μετά από πολλά χρόνια θα αλλάξουν την εικόνα του ΔΑΚ, χωρίς βέβαια να πιστεύουμε πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Θα προχωρήσουμε και σε μεγαλύτερα έργα όπως η βελτίωση του χώρου του γηπέδου της Κοζάνης με αλλαγή ταρτάν».
Σχετικά με την νέα πλατεία Αιανής ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως το έργο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης, υπάρχει όμως πρόβλημα χρηματοδότησης, το οποίο όμως δεν είναι ευθύνη του Δήμου και ευελπιστούμε να ξεπεραστεί γρήγορα. «Είναι ένα έργο που παραλάβαμε στο τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου με πολλά προβλήματα, ο Δήμος έχει κάνει ότι είναι δυνατό».
Για το δρόμο Αιανής- Καισαρειάς «η κατάσταση επιδεινώθηκε από νέα βροχόπτωση και άλλαξαν οι μελέτες. Είναι ευθύνη της Περιφέρειας και σύμφωνα με όσα ξέρω δημοπρατείται το επόμενο διάστημα, όπως και το κομμάτι Πρωτοχώρι- Λευκοπηγή».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. «Αξιοποιήσαμε το διαθέσιμο προσωπικό και εδώ και αρκετούς μήνες πολυμελή συνεργεία βρέθηκαν στις Τοπικές Κοινότητες και τα καθάρισαν, μια δουλειά που αναγνωρίστηκε από όλους. Παράλληλα και η εικόνα της πόλης θεωρώ πως είναι πολύ καλή και αυτό θα συνεχιστεί. Να αναφέρω επίσης πως με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει θέλουμε να εδραιώσουμε το δημοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας ζητώντας μόνιμες προσλήψεις και αγοράζοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Προχωρήσαμε ακόμη στην πιλοτική υπογειοποίηση κάδων ενώ ξεκινήσαμε το πρόγραμμα συλλογής οργανικών απορριμμάτων στα Πλατάνια και θέλουμε να το συνεχίσουμε σε όλη την πόλη».
Για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, που δεν αφορά όμως μόνο το Δήμο Κοζάνης αλλά σχεδόν το σύνολο των περιφερειακών Δήμων. «Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος από το αρμόδιο Υπουργείο για να τροποποιηθεί ο νόμος, καθώς έχει διαπιστωθεί πως έχει πάρα πολλά κενά και ασάφειες, όπως στο κομμάτι της περισυλλογής και των επανεντάξεων , της διαχείρισης των επικίνδυνων ζώων κ.α. Αρκεί να σας ενημερώσω πως ως Δήμαρχος Κοζάνης είμαι «κατηγορούμενος» από φιλοζωικές οργανώσεις για την κατάληξη της γνωστής ιστορίας με τα ροτβάιλερ. Ο Δήμος Κοζάνης, είναι από τους λίγους Δήμους της χώρας που λειτουργεί αδειοδοτημένο Καταφύγιο αδέσποτων ζώων και το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, με Κτηνίατρο, στειρώσεις κ.α. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να βρούμε πως έρχονται τα σκυλιά στην πόλη, ποιος τα φέρνει και γιατί. Υπάρχει και ευθύνη αυτών που δημιουργούν εστίες δημιουργίας αγελών σε διάφορα σημεία της πόλης που δημιουργούν πολλά προβλήματα. Λειτουργούμε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, έχουμε μεγάλες ευθύνες αλλά περιορισμένα εργαλεία».
Για το νέο οικισμό της Ποντοκώμης ο Δήμαρχος ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία της σκάφης και τις επόμενες μέρες ο Δήμος θα παραλάβει τις μελέτες για την επόμενη φάση. « Ο Δήμος αναμένει να εισπράξει τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις ώστε να τα επενδύσει όλα στο νέο οικισμό. Συζητούμε τον τρόπο επίσπευσης της διανομής των οικοπέδων, να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε ένα συνεκτικό οικισμό».
Για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο κ .Ιωαννίδης σημείωσε πως «όταν το πρωτοαναφέραμε πριν από περίπου 2 χρόνια δεχθήκαμε απαξίωση. Σήμερα όμως αποδίδει καρπούς. Αναγνωρίζεται πως το πρόβλημα της περιοχής δεν είναι μεμονωμένο αλλά υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και ζητάμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης περιοχών σε μετάβαση, λόγω της αναμενόμενης απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από τον άνθρακα. Βρεθήκαμε με το Δήμαρχο Εορδαίας στις Βρυξέλλες και τους επόμενους μήνες κλιμάκιο της Ευρωπαικής Επιτροπής θα έρθει στην περιοχή. Έχουμε κάνει πολλά βήματα με βασικότερα τη συνειδητοποίηση της κατάστασης και τη συνεργασία των φορέων».
Τέλος ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής με αρδευτικά σε όλη την έκταση του Δήμου και παράλληλα μέσω της συνεργασίας με φορείς και επαγγελματίες του χώρου, ώστε να αναδειχθεί η εικόνα της Κοζάνης ως ένας τόπος που παράγει τοπικά προϊόντα μεγάλης αξίας και σημασίας.