Αγαπητός φίλος της σελίδας μου «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» και προσωπικός φίλος, το τελευταίο διάστημα που έκανα αναρτήσεις από περιοχές του Βοΐου εκτός Σιάτιστας, μου έθεσε το ερώτημα. Γιατί προβάλλονται αυτές οι περιοχές από μια σελίδα που αφορά μόνο την Σιάτιστα;
Δεν του απαντώ, ότι επειδή η Σιάτιστα είναι πρωτεύουσα του Δήμου Βοΐου είναι λογικό να κάνω αναρτήσεις και για τις άλλες περιοχές του Δήμου, αφού δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος των αναρτήσεων μου.
Ο Δήμος Βοΐου μετά από μια σειρά εντάσεων προέκυψε από την συνένωση των πρώην Δήμων Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου και της πρώην Κοινότητας Πενταλόφου. Οι εντάσεις αφορούσαν την έδρα του Δήμου και έχουν αφήσει τα σημάδια τους ακόμα και σήμερα.
Οποιαδήποτε χάραξη πολιτικής, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, εδώ δεν είναι κεντρική αλλά γίνεται επιδιώκοντας την ισοβαρή κατανομή των οικονομικών πόρων ανά δημοτική περιφέρεια. Η ίδια λογική, όπως είχα αναφέρει και παλιότερα, ακολουθείται και στην διοικητική οργάνωση του δήμου. Τα πρώην δημαρχιακά μέγαρα λειτουργούν με ένα τέτοιο καθεστώς προκειμένου να δοθεί η ψευδαίσθηση, στους εκεί δημότες, ότι τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν. Σε βάρος της λειτουργίας και των οικονομικών του Δήμου. Μπροστά το πολιτικό συμφέρον.
Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της σελίδας μου, έχω εκφράσει ανοικτά την άποψη μου ότι ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης της περιοχής, αν όχι ο βασικότερος, είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η Σιάτιστα έχει το μεγαλύτερο πολιτιστικό απόθεμα. Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα. Όποια απόπειρα για έστω έναν σοβαρό σχεδιασμό σταματάει στην καχυποψία κάποιων ότι αυτός σχεδιασμός επικεντρώνεται αποκλειστικά στην Σιάτιστα. Χαρακτηριστική η φράση που ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο. «Πάλι σε μουσεία θα δίνουμε χρήματα;». Κάποιος με είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο για τις απόψεις μου. Δεν μπορεί το Βόιο συνολικά να αναπτυχθεί μέσω της πολιτιστικής του κληρονομιάς;
Το ταμπλό του Αγίου Γεωργίου στην Εράτυρα [eratyra.gr]
Μερικοί δεν γνωρίζουν (ο φίλος μου ευτυχώς το ξέρει καλά) ότι το Βόιο υπάρχουν τα επιβλητικά Όντρια Όρη και η Παραλίμνια περιοχή του Φράγματος της Πραμόριτσας. Το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στον Πεντάλοφο. Ο Άγιο Γεώργιος της Εράτυρας με το πανέμορφο τέμπλο. Διατηρητέα κτίρια υπάρχουν στην Εράτυρα και στο Τσοτύλι.
Από την Εράτυρα ξεκίνησε ο Θεοφάνης ο Σιατιστεύς. Από τον Πελεκάνο ήρθε στην Σιάτιστα ο δάσκαλος του Νικόλαου Κασομούλη, ο Αργύριος Παπαρίζος. Οι Χατζημιχαήλ εγκαταστάθηκαν στην Σιάτιστα εγκαταλείποντας την ανασφάλεια του Σισανίου. Δεν ξεχνάω τα πέτρινα γεφύρια και σπίτια του Βοΐου. Τον Πεντάλοφο και τον Βυθό με τα ψηλά σπίτια των Ζουπανιωτών μαστόρων της πέτρας που έκτισαν τα καμπαναριά, το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο και πολλά αρχοντικά στην Σιάτιστα.
Προσπαθώ λοιπόν να κάνω κατανοητό σε πολλούς μέσω τέτοιων αναρτήσεων ότι «τουριστική ανάπτυξη μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βόιο δεν είναι μόνο για την Σιάτιστα». Κοντόφθαλμη άποψη. Πρέπει να ξεριζωθεί.
Η προβολή του όλου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής δεν θα συμπεριλάβει και την προβολή της αυθεντικότητας των τοπικών της προϊόντων; Πρέπει να κάνουμε αποσπασματικές ενέργειες ή να έχουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό;
Πράσινος Τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, εκκλησιαστικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός αναψυχής, αγροτικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός, αναρριχητικός τουρισμός, ιππικός τουρισμός.
Ναι, ο επισκέπτης στο Βόιο μπορεί να μείνει περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο.
Ναι, στην ανάπτυξη αυτή περισσότερη δυναμική έχει η Σιάτιστα αλλά θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη περιφέρεια. Σε επίπεδο Περιφέρειας, οι Σιατιστινοί δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι περισσότερη δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη έχει η Καστοριά που έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Την λίμνη. Μήπως πρέπει και εμείς να εκμεταλλευτούμε αυτή την δυναμική. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις λιγότερες προοπτικές που μας δίνει η γούνα.
Δεν κάνεις ποτέ ένα σοβαρό σχεδιασμό αν δεν έχεις αποτυπώσει εκτός από το εσωτερικό σου και το περιβάλλον στο οποίο ζεις. Δεν γνωρίζεις στην θέση σου στην σκακιέρα. Αρνείσαι πεισματικά την ύπαρξη κάποιων δεδομένων.
Κλείνοντας. Κακά τα ψέματα η τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας μόνο προτάσεις του στυλ, «Θα αναστηλώσω τα αρχοντικά», «Θα σχεδιάσω μια πολύ όμορφη ιστοσελίδα». Μήπως πρέπει πρώτα να γίνει μία καταγραφή για να ξέρουμε τι έχουμε; Μήπως να αναζητήσουμε μετά κάτι άλλο;
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD