Οι περισσότερες μαμάδες, κυρίως εκείνες που έγιναν για πρώτη φορά, αναρωτιούνται αν είναι καλές στον ρόλο αυτό.
Αν είναι καλές μανούλες, αν τα κάνουν σωστά και αν το παιδί τους εισπράττει τον κόπο και τις προσπάθειες τους να αντεπεξέλθουν ως μητέρα.
Άλλες, πάλι, διαβάζουν ευλαβικά διάφορα εγχειρίδια για το πώς να γίνεις καλή μανούλα, όμως, η προσπάθεια τους να είναι «τέλειες», τους δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος. Και είναι και οι στιγμές εκείνες, της έντασης με τα παιδιά, που ακούς τη φράση – μαχαιριά: «Είσαι κακή μαμά», και σε αποτελειώνει.
Άραγε, είσαι κακή μαμά;
Υπάρχουν κάποια σημάδια που σου μαρτυρούν, αν είσαι καλή στο ρόλο σου.
• Τα παιδί είναι χαμογελαστό και χαρούμενο: Αν το παιδί χαμογελάει τις περισσότερες ώρες της μέρας και είναι χαρούμενο και ήρεμο, τότε έχεις κάνει καλή δουλειά
• Είναι δοτικό και μοιράζεται με άλλα παιδάκια: Αν το παιδί είναι δοτικό σε συναισθήματα και αν μοιράζεται δικά του πράγματα, με άλλα παιδάκια, χωρίς να παραπονείται, αλλά με ευχαρίστηση, επίσης, έχεις κάνει καλή δουλειά.
• Αν βάζεις τις δικές του ανάγκες, πάνω από τις δικές σου: Έχεις βρει λίγο χρόνο να χαλαρώσεις, αλλά το παιδί σου θέλει να κάνετε κάτι μαζί. Και του αφιερώνεις το χρόνο σου, αφού αυτός δεν είναι ο ρόλος της μανούλας; Να βάζει τις ανάγκες του παιδιού, πάνω από τις δικές της.
• Όταν το παιδί τρέχει στην αγκαλιά σου για να κλάψει: Αυτό σημαίνει ότι στην αγκαλιά σου νιώθει συναισθηματική κάλυψη, ασφάλεια και δύναμη. Έχεις καταφέρει να του παρέχεις την ασφάλεια που έχει ανάγκη και η αγκαλιά σου είναι για εκείνο το πιο ασφαλές μέρες.
• Σου φωνάζει όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα: Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και φωνάζει εσένα. Όχι το μπαμπά του. Έχεις αναρωτηθεί για ποιο λόγο; Επειδή, με εσένα νιώθει ασφάλεια και ξέρει ότι εσύ θα διώξεις μακριά το κακό όνειρο που είδε.
• Λατρεύει να περνάει χρόνο μαζί σου: Το να περνάει χρόνο μαζί σου, είτε πηγαίνοντας βόλτα είτε παίζοντας είτε κάνοντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, είναι για εκείνο στιγμές απόλυτης ευτυχίας. Και μια συνήθεια, που του έχει γίνει λατρεία.
• Το «πνίγεις» από αγάπη: Δεν εννοούμε να γίνεσαι καταπιεστική. Αλλά να «πνίγεις» το παιδί στα φιλιά και στις αγκαλιές. Να μη φεύγεις από το σπίτι, χωρίς πρώτα να το φιλήσεις και αγκαλιάσεις. Να μη σταματάς να του λες πόσο το αγαπάς.
• Όταν σου λέει ότι «είσαι κακή μαμά»: Πόσες και πόσες μαμάδες δεν έχουν ακούσει από το παιδί τους ότι είναι «κακές»; Και σίγουρα το έχεις ακούσει κι εσύ. Αλλά ξέρεις κάτι; Είσαι καλή μαμά. Τα κάνεις σωστά.
ΠΗΓΗ: mothersblog.gr