Είναι γεγονός ότι ο διακεκομμένος ύπνος βλάπτει τη διάθεση μας καθώς την επόμενη μέρα νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
Συχνά συμβαίνει όμως να ξυπνάμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα για πολλούς και διάφορους λόγους και μετά να ξανακοιμόμαστε. Ακόμα και να ξανακοιμηθούμε όμως, δεν ξεκουραζόμαστε το ίδιο όταν έχουμε διακόψει τον ύπνο μας πολλές φορές.
Ο διακεκομμένος ύπνος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές, τα οποία ναι μεν κοιμούνται, αλλά ξυπνούν ανά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται.
Οταν ξυπνάει κανείς πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας κινδυνεύει περισσότερο από μια συγκεκριμένη νόσο.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις τα άτομα που ξυπνούν συχνά όταν κοιμούνται έχουν υψηλή συσσώρευση τοξικής πρωτεΐνης TAU στους εγκεφάλους τους, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν συσσωρεύονται πλέγματα πρωτεΐνης TAU στην περιοχή του ενδοθωρακικού φλοιού του εγκεφάλου, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η γνωστική λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση ο διακεκομμένος ύπνος και η άπνοια ύπνου πρόκειται για ένα φαινόμενο που χρήζει παρακολούθησης όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πηγή:bovary.gr