Διόδια και σήραγγες πάνε για το 2025 την παράδοση της Εγνατίας στην ΤΕΡΝΑ
Κυνηγετικός – Σκοπευτικός Σύλλογος Βοΐου: Άρχισε η έκδοση αδειών για το κυνήγι
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις
«Ευχαριστήρια επιστολή» του Γυμνασίου Σιάτιστας
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»
Ελληνική σημαία
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων
 Γραφεία Στοιχημάτων στην Ελλάδα: Πού πήγαμε, πού είμαστε, πού πάμε;
Δικαστήριο, δικη, μηνυση
Λαϊκή
ΕΣΠΑ 

Πεφταστέρια απόψε – Κορυφώνονται οι Υδροχοΐδες

Τα βλέμματα στον ουρανό για τη βροχή αστέρων από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ!

Οι Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνονται και στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας 6 Μαΐου προς τα χαράματα της Τρίτης. Είναι η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων μετά τις Λυρίδες του Απριλίου.

Επειδή έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου, αναφέρει το ant1news.

Αυτά τα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Σε πρώτη φάση η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη. Ο κομήτης ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα «ποτάμι» σωματιδίων που περιοδικά συναντιέται με τη Γη.

Πηγή:Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako