• Latest
ΠΡΙΜΟΥΛΑ

Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα – Σύμπραξη Δήμου και ΕΛΓΟ- Δήμητρα

10 Ιουλίου 2019
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ειδικό Ευχαριστήριο του Δήμου Γρεβενών για τη Στήριξη των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων.

27 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης για την Κοζανίτικη Αποκριά 2026

27 Φεβρουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Γ. Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για το σχεδιασμό και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, των δύο χρόνων της Περιφερειακής αρχής.

27 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος  Γρεβενών: Πρόσκληση για διενέργεια εκταφών

Δήμος  Γρεβενών: Πρόσκληση για διενέργεια εκταφών

27 Φεβρουαρίου 2026
κτηνοτροφια προβατα

Πρόσκληση σε Συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Βοΐου

27 Φεβρουαρίου 2026
Μετρό Θεσσαλονίκης: Βανδαλισμοί πριν καν εγκαινιαστεί!

Μετρό: Ανήλικος έκλεψε αλυσίδα και την κατάπιε για να γλιτώσει – Τον καταδίωξαν αστυνομικοί στα τούνελ

27 Φεβρουαρίου 2026
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Instagram: Νέα μέτρα προστασίας για εφήβους – Γονείς θα ειδοποιούνται σε αναζητήσεις των παιδιών τους για αυτοκτονία

27 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Νεκρός 17χρονος, έφερε τραύματα από μαχαίρι – Τι ερευνούν οι Αρχές

27 Φεβρουαρίου 2026
σχολειο

Μητέρα κατήγγειλε εκπαιδευτικό ότι έπιασε τον γιο της από τον λαιμό

27 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

18χρονος ομολόγησε πως σκότωσε τον 50χρονο πατέρα του

27 Φεβρουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Μεθυσμένος έσπασε στο ξύλο διασώστη του ΕΚΑΒ που πήγε να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες

27 Φεβρουαρίου 2026
Αλτσχάιμερ ανοια

Οι 4 απλές συνήθειες μετά τα 50 που προλαμβάνουν την άνοια

27 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα – Σύμπραξη Δήμου και ΕΛΓΟ- Δήμητρα

sierafm by sierafm
10 Ιουλίου 2019
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΠΡΙΜΟΥΛΑ
10
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπεγράφη από το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Κοζάνης και του Ελληνικού  Γεωργικού Οργανισμού  –ΔΗΜΗΤΡΑ (δια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων) για την  ανάδειξη και διαπίστευση Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών περιοχής Κοζάνης.

Η  υλοποίηση του έργου, θα συμβάλλει στο χαρακτηρισμό και εκτίμηση ποιοτικού περιγράμματος σημαντικών καλλιεργούμενων και αυτοφυών Αρωματικών φαρμακευτικών φυτών ειδών της περιοχής και στη μελέτη και τις επιλογές υπέρτερων τοπικών υλικών Ρίγανης και Σιδερίτη (Τσάι του βουνού), για καλλιέργεια και μεταποίηση.

« Ο Δήμος Κοζάνης έχει πλούσια βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα σε ορισμένα είδη Αρωματικών – Φαρμακευτικών φυτών. Όμως, οι αυτοφυείς πληθυσμοί μπορεί να εμφανίζονται με αρκετά διαφοροποιημένη χημική σύνθεση όταν προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, ακόμη και σε στενά γεωγραφικά όρια, όπως έχει ήδη καταγραφεί για τη ρίγανη, το τσάι του βουνού και ειδικότερα για το χαμομήλι. Οι παραγωγικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες αρωματικά φαρμακευτικά φυτά (πχ. τροφίμων, καλλυντικών, αιθερίων ελαίων και ιδιαίτερα των φυτοθεραπευτικών προϊόντων) απαιτούν τη σταθερή προμήθεια συγκεκριμένου βοτανικού είδους ή ποικιλίας, με συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεκτικότητας των συστατικών, πράγμα που επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω της παραγωγής αυτών από καλλιεργούμενα είδη συγκεκριμένου γενότυπου ή ποικιλίας. Με την καλλιέργεια διασφαλίζεται η σταθερή παραγωγή και απόδοση σε ένα λίγο ως πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον και κυρίως η ομοιομορφία του φυτικού υλικού, όπως και η σταθερότητα της ποιότητας από χρονιά σε χρονιά, συγκομιδή σε συγκομιδή κλπ» ανέφερε η  αρμόδια Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Χρύσα Αθανασιάδου  και πρόσθεσε πως «στην Κοζάνη υπάρχει ήδη σημαντική δραστηριότητα στην πρωτογενή παραγωγή και στην μεταποίηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.  Μεμονωμένοι παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών , καλλιεργούν διάφορα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ υπάρχουν και αρκετά αποστακτήρια, ή μικρές μεταποιητικές μονάδες. Οι προσπάθειες όμως αυτές δεν υποστηρίχτηκαν συστηματικά από την αντίστοιχη έρευνα και τεχνογνωσία, ενώ ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί και το γηγενές υλικό ΑΦΦ της περιοχής».

Η κα Αθανασιάδου συμπλήρωσε πως «η πρόθεση για την υλοποίηση του έργου βασίζεται καταρχάς στο ενδιαφέρον του Δήμου Κοζάνης να υποστηρίξει δραστηριότητες σχετικά με αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Επιπλέον,  υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και μεταποιητές, αλλά και ανάγκη  για ποιοτικό χαρακτηρισμό των παραγόμενων προϊόντων ΑΦΦ στην περιοχή, καθώς και για αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας, και της απόκτησης στο μέλλον διαπιστευμένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού, από γηγενές γενετικό υλικό για είδη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Με βάση όλα αυτά  εδώ και αρκετό καιρό είχαμε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, την ΑΝΚΟ, το ΕΒΕ Κοζάνης  και με συνεταιρισμούς και  επιχειρηματίες του χώρου, ώστε μαζί να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την  έμπρακτη στήριξη των αρωματικών και φαρμακευτικών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το ΕΛΓΟ Δήμητρα και ελπίζω σύντομα να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα» κατέληξε.

Συνολικά το έργο θα υποστηρίξει τα πλεονεκτήματα των τοπικών παραγομένων αρωματικών φαρμακευτικών φυτών της περιοχής.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Αποτύπωση ποιοτικών χαρακτηριστικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών που φύονται ή και καλλιεργούνται στο Δήμο Κοζάνης:

Φασκόμηλο (S. officinalis), Σιδερίτης (S. raeseri   και S. scardica), Ρίγανη (Origanum vulgare ssp. hirtum)

Θα χαρακτηριστεί το ποιοτικό προφιλ των παραπάνω ειδών από καλλιέργειες του Δ. Κοζάνης και ορισμένων αυτοφυών, από περιοχές του Νομού Κοζάνης. Ειδικότερα, θα χαρακτηριστούν ως προς την  περιεκτικότητα και τη σύσταση των αιθερίων ελαίων και την αντιοξειδωτική τους σύσταση.

  1. Μελέτη ειδών Σιδερίτη (Τσάι του βουνού) της περιοχής

Πλήρης χαρακτηρισμός αυτοφυών και καλλιεργούμενων ειδών Σιδερίτη

Φυτοχημική και γενετική αξιολόγηση των ειδών S. raeseri  και S. scardica που καλλιεργούνται στην περιοχή και διατροφική σύσταση (ετικέτα) σε εμπορικά διακινούμενα είδη

3. Μελέτη τοπικού πληθυσμού ρίγανης (Origanum vulgare ssp. hirtum)

3.1 μελέτη τοπικού πληθυσμού ρίγανης  και αντίστοιχων από καλλιέργειες (εάν υπάρχουν)

3.2 Πειραματική καλλιέργεια στο Τμήμα Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, για επιλογή υπέρτερων γενοτύπων, με στόχο την τυποποίηση του Πολλαπλασιαστικού Υλικού Ρίγανης Κοζάνης.

Η συνολική διάρκεια της Προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε 24  μήνες όσο και η συνολική διάρκεια του προγράμματος.

Για την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος θα καταβληθεί από το Δήμο Κοζάνης το ποσό των 20.000€ συμπεριλαμβανομένου  ΦΠΑ.

 

Tags: ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Ολιγόωρη αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης για τη σύνδεση με το νέο δίκτυο στην Τ.Κ. Κρόκου (Τετάρτη 10/07/19)

Next Post

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών: Συγχαρητήρια Επιστολή για το Εκλογικό Αποτέλεσμα

Next Post
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών: Συγχαρητήρια Επιστολή για το Εκλογικό Αποτέλεσμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ειδικό Ευχαριστήριο του Δήμου Γρεβενών για τη Στήριξη των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων.
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης για την Κοζανίτικη Αποκριά 2026
  • Γ. Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για το σχεδιασμό και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, των δύο χρόνων της Περιφερειακής αρχής.
  • Δήμος  Γρεβενών: Πρόσκληση για διενέργεια εκταφών
  • Πρόσκληση σε Συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr