• Latest
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Από σήμερα τα εκκαθαριστικά. Πόσα θα πληρώσουμε.

30 Αυγούστου 2019
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ανοιχτός διάλογος για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

7 Ιανουαρίου 2026
Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

6 Ιανουαρίου 2026
Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

6 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια.  Βίντεο

Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια. Βίντεο

6 Ιανουαρίου 2026
Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Δημοτικού Υπαλλήλου Άρη Χαραλαμπίδη

6 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Ξεκίνησε το γλέντι στα Μπουμπουσιάρια. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Ξεκίνησε το γλέντι στα Μπουμπουσιάρια. Βίντεο και φωτογραφίες

5 Ιανουαρίου 2026
Βόιο: Ροντέο έγινε η συνεδρίαση.  Διακοπή και αποχώρηση της αντιπολίτευσης.  Βίντεο

Σχόλιο Μιχάλη Καραμπατζιά σχετικά με την πρωτιά του Δήμου Βοΐου και το μέγεθος των αποφάσεων

5 Ιανουαρίου 2026
Θεοφάνεια στο Δήμο Βοΐου με Αγιασμό των Υδάτων και Μπουμπουσάρια

Θεοφάνεια στο Δήμο Βοΐου με Αγιασμό των Υδάτων και Μπουμπουσάρια

5 Ιανουαρίου 2026
φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις αποδοχών και αμοιβών

5 Ιανουαρίου 2026
νοσοκομειο

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων που έκανε διακοπές στον Παναμά – Πέθανε η γυναίκα, διασωληνωμένος ο σύζυγος

5 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΝΦΙΑ: Από σήμερα τα εκκαθαριστικά. Πόσα θα πληρώσουμε.

sierafm by sierafm
30 Αυγούστου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος Ιουλίου ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα έχει σταδιακή μείωση ως ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας – Δείτε τις διαβαθμίσεις και τις κατηγορίες όπως διαμορφώνεται η μείωση – Πότε πληρώνονται οι δόσεις – Τα λάθη που πρέπει να προσέξουμε.

Ξεκινά σήμερα και αναμένεται να  ολοκληρωθεί  μέσα στο   Σαββατοκύριακο η  ανάρτηση των  εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2019 που αναμένονται μειωμένα ως και 30%.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, το 97% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει στα εκκαθαριστικά του μείωση του φόρου από 20% έως και 30% σε σχέση με τα χρήματα που είχε πληρώσει το 2018. Περίπου 1.3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν έκπτωση που θα φθάνει και το 30%.

Πάνω από 2,4 εκ ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στο φόρο που θα φτάνουν το 20%. Περίπου 15.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκ. ευρώ θα λάβουν εκκαθαριστικά μειωμένα κατά 10%. Περισσότεροι από 1,1 εκ. φορολογούμενοι θα έχουν απαλλαγή από 50% έως 100% λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 16.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και 17.000 ευρώ οι πολύτεκνοι.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος Ιουλίου ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα έχει σταδιακή μείωση ως ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ως εξής:

– Έως 60.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30%.

– Από 60.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 27%.

– Από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 25%.

– Από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 20%.

– Από 1.000.000 ευρώ και άνω η έκπτωση θα είναι 10%.

 Πότε πληρώνεται

Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται και φέτος σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για το έτος 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία στις 30 Ιανουαρίου του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι και για το 2019 ισχύει η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων και για το 2019. Η απαλλαγή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ “φορτώνεται” στο Τaxisnet και είναι προσβάσιμο στην εφαρμογή Περιουσιολογίου με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.

 Προσοχή στα λάθη

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στον καταλογισμό του φόρου θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν άδικες επιβαρύνσεις.

Σε  περίπτωση  λάθους  ο φορολογούμενος  δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση  για  να  διορθώσει   το   φόρο.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται επί της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).

Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Πηγή:News247.gr

Tags: ΕΝΦΙΑ
Previous Post

Τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τον 12χρονο γιο της με μαχαίρι

Next Post

Βρυζίδου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το θέμα της ΔΕΗ

Next Post
Παρασκευή Βρυζίδου

Βρυζίδου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το θέμα της ΔΕΗ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ανοιχτός διάλογος για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
  • Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων
  • Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες
  • Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα
  • Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr