• Latest
ΠΑΙΔΙ ΜΑΜΑ ΑΓΟΡΙ

Όρια, πρόγραμμα και ύπνος νωρίς: Έτσι μεγαλώνουν τα ισορροπημένα παιδιά

3 Σεπτεμβρίου 2019
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι στο Τσοτύλι – Αυτοψία από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι στο Τσοτύλι – Αυτοψία από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

22 Ιουνίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Τον συνέλαβαν γιατί είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια και 50.000 ευρώ για ναρκωτικά

22 Ιουνίου 2025
Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας άνοιξε την κεντρική παράσταση του 3ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ. Βίντεο

Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας άνοιξε την κεντρική παράσταση του 3ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ. Βίντεο

22 Ιουνίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τρεις συλλήψεις σε Κοζάνη και Καστοριά, για κατοχή ναρκωτικών

22 Ιουνίου 2025
ΦΥΛΑΚΗ

Ο νέος χάρτης των φυλακών στην Ελλάδα: Δημιουργούνται 8 νέα σωφρονιστικά καταστήματα, κλείνουν 5

22 Ιουνίου 2025
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

Ένας 18χρονος έστειλε έναν 19χρονο στο νοσοκομείο επειδή πάτησε like σε φώτο της κοπέλας του στo Facebook

22 Ιουνίου 2025
Προσωπικός Αριθμός… από κούνια: Σκοπός να αποδίδεται από τη γέννηση – Ποια λάθη θα μπορείτε να διορθώσετε από 3 Ιουνίου

Α.Τ. Βοΐου: Μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουνίου η έκδοση ταυτότητας χωρίς προσωπικό αριθμό

21 Ιουνίου 2025
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Εθελοντική αιμοδοσία: Η προσφορά που χαρίζει ζωή

21 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Κατολισθήσεις στο ΕΟ Κοζάνης – Γρεβενών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Κοζάνη: Κατολισθήσεις στο ΕΟ Κοζάνης – Γρεβενών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

21 Ιουνίου 2025
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Όλοι στο Πανεορδαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Ιούνη στις 20:00 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας

21 Ιουνίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Σερβίων

Ενημερωτική εκδήλωση Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Σερβίων

21 Ιουνίου 2025

Σιάτιστα: Το πρόγραμμα τουρνουά μπάσκετ του ΑΓΣ “Η Σιάτιστα”

21 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όρια, πρόγραμμα και ύπνος νωρίς: Έτσι μεγαλώνουν τα ισορροπημένα παιδιά

sierafm by sierafm
3 Σεπτεμβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΜΑΜΑ ΑΓΟΡΙ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γνωρίζουν τα όριά τους, θα σέβονται και θα κατανοούν τους κανόνες και θα είναι ευτυχισμένα. Πώς θα μεγαλώσουμε, με λίγα λόγια, ισορροπημένα παιδιά.

Συχνά, διαβάζουμε άρθρα και ακούμε συμβουλές από τους ειδικούς που μας λένε τι να κάνουμε, αλλά δυσκολευόμαστε να τις εφαρμόσουμε. Τα παιδιά μας φαίνεται να παίρνουν τον έλεγχο και εμείς μένουμε… αβοήθητοι απέναντί τους.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι οι γονείς που μοιάζει να τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Τα παιδιά τους δεν παραφέρονται σε δημόσιους χώρους, πηγαίνουν για ύπνο στην ώρα τους χωρίς κλάματα, τρώνε ήρεμα το φαγητό τους και συμπεριφέρονται αρκετά ώριμα.

Πώς τα καταφέρνουν; Όρια, πρόγραμμα, ύπνος νωρίς και αγκαλιές είναι μερικά μόνο από τα όσα εφαρμόζουν οι γονείς τους και τα παιδιά λειτουργούν με -αυτό που ονομάζει κάθε κηδεμόνας- «σωστό τρόπο». Συγκεκριμένα:

Όρια

Τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν… Τα παιδιά αντιδρούν, φωνάζουν ή… απειλούν. Να θυμάστε ότι όταν ένα παιδί αντιδρά έτσι προσπαθεί να ικανοποιήσει μια ανάγκη του με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει, ζητώντας την. Η άρνηση τού ακούγεται σαν κάτι μόνιμο και απαγορευτικό. Δεν γνωρίζει πώς να λειτουργήσει «διπλωματικά» ούτε πως αν δράσει με διαφορετικό τρόπο ίσως καταφέρει αυτό που θέλει με ηρεμία.

Ανάλογα με το όριο που θέλετε να θέσετε πρέπει να γνωρίζετε, ότι θα πάρει καιρό μέχρι το παιδί να το δεχθεί. Όταν το παιδί φωνάζει ή αντιδρά, ουσιαστικά προχωρά προς την αποδοχή του ορίου. Αν εσείς παραμείνετε σταθεροί σε αυτό και δεν ταλαντεύεστε ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι», τότε αυτό θα λειτουργήσει.

Το παιδί πρέπει να καταλάβει, ότι ο κόσμος είναι ένα χαοτικό μέρος και τα όρια το βοηθούν να ζήσει σε αυτόν με ασφάλεια και ηρεμία. Δεν το κρατούν φυλακισμένο, αλλά το βοηθούν να «ανθίσει».

Συνήθειες

Καθημερινά το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με πολλά καινούρια πράγματα, πρακτικά και συναισθηματικά. Οι καθημερινές συνήθειες και οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο συγκεντρωμένα και ήρεμα. Ακόμα και το πιο ανέμελο παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ξέρει τι θα κάνει κάθε πρωί, το μεσημέρι μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο. Σίγουρα, θα του αρέσουν οι εκπλήξεις αλλά ένα βασικό πρόγραμμα το βοηθά να είναι πιο σίγουρο και λιγότερο αγχωμένο στην καθημερινότητά του. Έτσι θα λειτουργεί πιο ήρεμα και με λιγότερες εντάσεις μέσα σε αυτήν.

Ύπνος

Ο ύπνος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Με το σχολείο, τις δραστηριότητες, το παιχνίδι και το διάβασμα τα παιδιά συνήθως αργούν να πέσουν για ύπνο, ενώ αρκετές φορές δυσκολεύονται και να κοιμηθούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει ένας γονέας να κάνει για τα παιδιά του είναι να οριοθετήσει την ώρα του ύπνου του παιδιού και να μετατρέψει αυτό το όριο σε ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αγκαλιές

Η Virginia Satir, γνωστή συγγραφέας και θεραπεύτρια έλεγε ότι «ο άνθρωπος χρειάζεται 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση, 8 για συντήρηση και 12 για ανάπτυξη».  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αγκαλιά απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες οξυτοκίνης, ορμόνης της ευτυχίας, η οποία συμβάλλει όχι μόνο στην καλή διάθεση του παιδιού αλλά και την ανάπτυξή του.

Παιχνιδιάρηδες γονείς

Ως ενήλικες δεν αφήνουμε μεγάλο περιθώριο στην καθημερινότητά μας για διασκέδαση και παιχνίδι. Οι μέρες μας είναι γεμάτες άγχος και σκληρή δουλειά. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος των παιδιών να επικοινωνούν και το καλύτερο μέσο για να δημιουργήσουν μαζί μας μια υγιή σχέση.

Αφήνοντας στην άκρη τα κινητά μας τηλέφωνα και περνώντας ουσιαστικό και διασκεδαστικό χρόνο με τα παιδιά μας δεν βοηθάμε μόνο εκείνα αλλά και εμάς, αφού έτσι χαλαρώνουμε και αποφορτιζόμαστε από τις εντάσεις της ημέρας μας.

Παιχνίδι έξω από το σπίτι

Το παιχνίδι έξω από το σπίτι βελτιώνει την φυσική κατάσταση του παιδιού μας, την ψυχική του υγεία και τη δημιουργικότητά του. Τα παιδιά που δεν παίζουν συχνά σε εξωτερικούς χώρους παρουσιάζουν προβλήματα άγχους, εγγύτητας και κοινωνικοποίησης λένε οι ειδικοί. Να, λοιπόν, άλλος ένας λόγος για να βγείτε βόλτα με τα παιδιά στο πάρκο ή τις κούνιες όταν ο καιρός γίνεται πιο καλοκαιρινός…

Δουλειές του σπιτιού

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που αναλαμβάνουν ευθύνες μέσα στο σπίτι αναπτύσσουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους, είναι πιο υπεύθυνα και αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις αλλαγές και τις δύσκολες καταστάσεις. Ικανότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση στα σχολεία και θα συντροφεύουν τα παιδιά μας μια ζωή.

Μουσική

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα παιδί ξεκινά να παίζει μουσική ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται ήχους που διαφορετικά δεν θα άκουγε καθόλου. Αυτή η ικανότητα βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια «νευροφυσιολογική διάκριση» μεταξύ ορισμένων ήχων που μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Οθόνες

Τα παιδιά σήμερα βιώνουν ορισμένα πράγματα που εμείς δεν τα είχαμε καν ονειρευτεί στην ηλικία τους. Η ενασχόληση με τις οθόνες και το διαδίκτυο είναι κάτι δεδομένο για αυτά. Ωστόσο ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ερεθίσματα από τον πραγματικό κόσμο, κάτι που οι οθόνες δεν προσφέρουν ξεκάθαρα. Τα όρια, λοιπόν, και σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητα!

Εμπειρίες

Όσο παράξενο και αν μας ακούγεται τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα αντικείμενα όσο για τις εμπειρίες. Μεγαλώνοντας δεν θα θυμούνται το χιλιοστό παιχνίδι που τους αγοράσατε, αλλά την βόλτα που πήγατε μαζί στο πάρκο ή το σινεμά. Την ώρα που μαγειρέψατε παρέα στην κουζίνα ή διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο. Αυτό που θέλουν περισσότερο τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα, άρα και ήρεμα είναι ποιοτικός χρόνος με τους γονείς τους και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωή τους.

Βιβλία

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του, πέρα από το να το κρατά υγιές και ασφαλές είναι να του διαβάζει βιβλία και παραμύθια. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να ακούν ιστορίες, να παρακολουθούν εικόνες, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους.

Τα βιβλία και η ανάγνωση αυτών στα παιδιά τα βοηθά να αναπτύξουν τον λόγο, να κοινωνικοποιηθούν, να κατανοήσουν τον κόσμο και να δεθούν περισσότερο με τους γονείς τους, υποστηρίζουν όλο και περισσότερες έρευνες. Οπότε, ξέρετε τι να κάνετε σήμερα το βράδυ με τα παιδιά…

Πηγή:newsone.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Θερινό Σχολείο Γούνας (Fur Summer School)

Next Post

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών

Next Post

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι στο Τσοτύλι – Αυτοψία από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
  • Φλώρινα: Τον συνέλαβαν γιατί είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια και 50.000 ευρώ για ναρκωτικά
  • Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας άνοιξε την κεντρική παράσταση του 3ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ. Βίντεο
  • Τρεις συλλήψεις σε Κοζάνη και Καστοριά, για κατοχή ναρκωτικών
  • Ο νέος χάρτης των φυλακών στην Ελλάδα: Δημιουργούνται 8 νέα σωφρονιστικά καταστήματα, κλείνουν 5

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr