• Latest
ΛΙΡΕΣ ΧΡΥΣΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Ψάχνουν «χαμένο θησαυρό» σε βουνά και σε προαύλια εκκλησιών

11 Σεπτεμβρίου 2019
Δήμος Βοΐου: Κορυφώνεται απόψε το Fiesta Voio 2026 – Η μεγάλη Κυριακή του φεστιβάλ με Πρωτοψάλτη, Πορτοκάλογλου, Σκιαδαρέσες και Polkar (Φωτογραφίες)

Δήμος Βοΐου: Κορυφώνεται απόψε το Fiesta Voio 2026 – Η μεγάλη Κυριακή του φεστιβάλ με Πρωτοψάλτη, Πορτοκάλογλου, Σκιαδαρέσες και Polkar (Φωτογραφίες)

26 Ιουλίου 2026
Γαλατινή: Η λιτάνευση της  Εικόνας της Αγίας Παρασκευής

Γαλατινή: Η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής

26 Ιουλίου 2026
Γρεβενά: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου ύστερα από πυρκαγιά

Φωτιά στην Τραπεζίτσα Βοΐου – Ένας τραυματίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

26 Ιουλίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Εορδαίας -2- άτομα για κλοπή προϊόντων από κατάστημα Super Market στην Πτολεμαΐδα

26 Ιουλίου 2026
ποτο

Φλώρινα: Σύλληψη 44χρονου ημεδαπού για ηχορύπανση

26 Ιουλίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το BVA U16 Women Volleyball Championships 2026

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το BVA U16 Women Volleyball Championships 2026

26 Ιουλίου 2026
Ο Νίκος Αντωνιάδης προπονητής στη Β ομάδα του Μακεδονικού Σιάτιστας

Ο Νίκος Αντωνιάδης προπονητής στη Β ομάδα του Μακεδονικού Σιάτιστας

26 Ιουλίου 2026
Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

26 Ιουλίου 2026
νερο

Τα 5 καλύτερα πρωινά ροφήματα για την υγεία των νεφρών σύμφωνα με διατροφολόγους

26 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Το βαθύ κράτος της μαφίας – Δικογραφία-σοκ για 90 άτομα με εμπλοκή αστυνομικών, ιατροδικαστών και ιερέα

26 Ιουλίου 2026
Τέλος οι κάμερες ταχύτητας από τους χάρτες της Google -Ποια λειτουργία τις αντικαθιστά

Πώς, να κάνετε Google και Apple Maps να σας δείχνουν την πραγματικά ταχύτερη διαδρομή

26 Ιουλίου 2026
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ανήλικους

26 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ψάχνουν «χαμένο θησαυρό» σε βουνά και σε προαύλια εκκλησιών

sierafm by sierafm
11 Σεπτεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΛΙΡΕΣ ΧΡΥΣΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
4
SHARES
54
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Διαδόσεις για κρυμμένους θησαυρούς από τους αντάρτες στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου ζωντανεύουν από στόμα σε στόμα στον Βόλο και τη Μαγνησία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πολίτες έχουν ξαμοληθεί στα βουνά και τα προαύλια εκκλησιών και ψάχνουν μανιωδώς για λίρες και πολύτιμα αντικείμενα είτε νόμιμα, που επιτρέπεται, είτε παράνομα, ενώ κάθε χρόνο τα αιτήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για έρευνες στις παραλίες του Πηλίου για χαμένα αντικείμενα, χρήματα και κοσμήματα κατά κύριο λόγο πέφτουν «βροχή».

Οι εκσκαφές για την ανεύρεση πολύτιμων αντικειμένων υπήρχαν πάντοτε ως φαινόμενο. Στην Ανάβρα στη θέση Κοπάνες ηλικιωμένη γυναίκα από την Καρδίτσα αναζητά διακαώς από το 2011 και με βάση χάρτη που δεν αποκαλύπτεται ποτέ σε κανέναν, τον θησαυρό που άφησε πίσω του ο αντάρτης σύζυγός της. Θα συνεχίσει και φέτος τις έρευνες, σύμφωνα με τον «Ταχυδρόμο».

Λέγεται ότι οι λίρες είχαν κρυφτεί σε σπήλαιο όπου υπήρχαν τούνελ και εκρηκτικά. Παράλληλα, στην περιοχή Χαμάκω στο Αχίλλειο οι έρευνες δεν σταματούν ποτέ για τα θρυλικά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που φέρονται να άφησαν πίσω τους οι γιοι του Αλή Πασά. Γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή από το περιφρουρημένο χώρο που είχαν οι γιοί του Αλή Πασά διεξάγονται έρευνες. Αιτήματα για ελέγχους υπάρχουν και σε περιοχές στη Σούρπη, όμως δεν δίνεται άδεια για εκσκαφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς στην περιοχή υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.

Ωστόσο, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι το φαινόμενο παρουσιάζει μεγαλύτερη ένταση. Έρευνες γίνονται και στις Γλαφυρές, τα Κανάλια και τη Μηλίνα και άγνωστο σε ποιους άλλους τόπους της Μαγνησίας όταν διενεργούνται κάτω από τη μύτη των κατά τόπους δασαρχείων, της Κτηματικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Την περασμένη άνοιξη εντοπίστηκαν σκάμματα λαθρανασκαφέων στα προαύλια εκκλησιών δύο Ιερών Ναών στον Προφήτη Ηλία στις Γλαφυρές και στον Άγιο Νικόλαο στα Κανάλια. Οι έρευνες δεν φαίνεται να είχαν κάποιο αποτέλεσμα, όπως και συνέβη και με όλες τις έρευνες που έγιναν παρουσία εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών. Ωστόσο, οι φήμες ότι κάποιοι μεγαλοπιάστηκαν από τις λίρες του Εμφυλίου καλλιεργούν φρούδες ελπίδες. Λέγεται ότι οι Εγγλέζοι εφοδίαζαν με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, αλλά και λίρες τον Στρατό της Ελλάδας. Κάποιες από αυτές έπεσαν στα χέρια για τα οποία προορίζονταν. Άλλες όχι. Έτσι, ένα κυπαρίσσι, μία Εκκλησία, ένα αρχηγείο των ανταρτών αποτελούν σήμερα οδηγό για τους επίμονους χρυσοθήρες στο ατέρμονο κυνήγι. Στις πολυήμερες έρευνες που είναι σε γνώση των αρχών συμμετέχουν συνεργεία με εργάτες και μηχανήματα εκσκαφής. Με συνεργείο θα διεξαχθεί και η νέα έρευνα στην Ανάβρα από την επίμονη ηλικιωμένη γυναίκα κυνηγό θησαυρού. Στις άλλες που διεξάγονται μυστικά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ανιχνευτές μετάλλων.

Στη Μηλίνα στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου το 2016 οι λαθρανασκαφείς είχαν αξίνες, φτυάρια, λοστούς, ανιχνευτές μετάλλου. Όπως είναι φυσικό, οι έρευνες στους Ιερούς Ναού απαγορεύονται, όμως παρά το γεγονός ότι ο ποινικός κώδικας τιμωρεί τους παραβάτες οι εκσκαφές συνεχίζονται παρά την πρόκληση τεράστιων ζημιών και τα μηδενικά αποτελέσματα των ερευνών. Στο ξωκλήσι του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων στο Αχίλλειο τον περασμένο Φεβρουάριο οι χρυσοθήρες κατέστρεψαν την πόρτα και το δάπεδο μπροστά από το τέμπλο και δεξιά από το δημόθυρο μίας εκκλησίας που είναι μια από τις πιο παλιές στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Έφτιαξαν σκάμμα με πλάτος ενάμιση μέτρου. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στη θέση Χαμάκω που πήρε την ονομασία από την μητέρα του Αλή Πασά Χάμκω η οποία συνήθιζε να παραθερίζει τα καλοκαίρια εκεί. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Κανάλια οι λαθρανασκαφείς προκάλεσαν καταστροφές στο προαύλιο της Εκκλησίας εμφανείς στον ιερέα. Οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή συνδυάζονται με κάποια γεγονότα του ’44.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Κανάλια όπου ίδια άτομα έχουν επανέλθει δύο φορές για εκσκαφές. Πάντως, στη Μαγνησία δεν υπάρχουν κρούσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Μακεδονία που ψάχνουν να βρουν τάφους με χρυσά αρχαία αντικείμενα. Συνήθως τα αιτήματα για έρευνες γίνονται από συγγενείς ανταρτών ή άτομα που έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για λόγους διασκέδασης. Στο παρελθόν στην Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί οργανωμένες ομάδες που αγαπούσαν το κυνήγι και αναζητούσαν λίρες και παλαιά νομίσματα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Στις εκσκαφές παραβρίσκονται εκπρόσωποι από την αρχαιολογική Υπηρεσία, την Κτηματική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και την Αστυνομία. Αρμόδια Υπηρεσία για την υποβολή των αιτημάτων είναι η Κτηματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία δίνει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για τις εκσκαφές και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνει και η αποκατάσταση του χώρου στην πρότερη κατάσταση. Αιτήσεις για χαμένα αντικείμενα στις παραλίες Κάθε χρόνο το Τμήμα Προστασίας Πολύτιμων Αγαθών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δέχεται σειρά αιτημάτων από πολίτες που ενδιαφέρονται να ψάξουν για χαμένα αντικείμενα στις παραλίες του Πηλίου μετά από κάθε τουριστική σεζόν. Οι έρευνες ξεκινούν συνήθως το Σεπτέμβριο και διεξάγονται με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων. Είναι νόμιμες εφόσον χορηγείται έγκριση από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία. Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει από το 2015 μέχρι και σήμερα στις παραλίες Χορευτού, Πλάκας, Αγ. Ιωάννη, Παπά Νερό, Μυλοπόταμου, Ξυνόβρυσης, Αφήσσου, αλλά και σε Αλυκές, Αναυρο και Ν. Αγχίαλο, σε παραλίες της Σκιάθου και τη Σκοπέλου. Οι άδειες για τη χρήση των ανιχνευτών μετάλλων κοινοποιούνται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που έχει και την ευθύνη.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Previous Post

Α.Σ.Ελιμεία Γρεβενών. Έναρξη μαθημάτων κολύμβησης

Next Post

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει σήμερα

Next Post
καιρος βροχη

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει σήμερα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Κορυφώνεται απόψε το Fiesta Voio 2026 – Η μεγάλη Κυριακή του φεστιβάλ με Πρωτοψάλτη, Πορτοκάλογλου, Σκιαδαρέσες και Polkar (Φωτογραφίες)
  • Γαλατινή: Η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής
  • Φωτιά στην Τραπεζίτσα Βοΐου – Ένας τραυματίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο
  • Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Εορδαίας -2- άτομα για κλοπή προϊόντων από κατάστημα Super Market στην Πτολεμαΐδα
  • Φλώρινα: Σύλληψη 44χρονου ημεδαπού για ηχορύπανση

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr