Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή δείχνει, ακριβώς, πως εννοούν ότι θα «σώσουν» τη ΔΕΗ.
Μετά την προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη έρχεται ο πρωθυπουργός να δηλώσει ότι το 2028 δεν θα λειτουργεί καμία λιγνιτική μονάδα, δίνοντας έτσι το στίγμα για το ποια θα είναι η ενεργειακή πολιτική της χώρας, χωρίς όμως να μας λέει τι θα γίνουν οι περιοχές που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ (με λιγνίτες)(Δυτ. Μακεδονία – Αρκαδία) αλλά και το πώς η χώρα θα έχει ενεργειακή πολιτική, όταν το βασικό καύσιμο θα είναι το Φυσικό Αέριο. Ένα καύσιμο εισαγόμενο όπου οι κύριοι παραγωγοί ενέργειας θα είναι οι ιδιώτες.
Τις φωτογραφίσεις του Υπουργού Ενέργειας στη ΔΕΘ με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, έρχονται να συμπληρώσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι απεμπολούμε το εθνικό καύσιμο που είναι ο λιγνίτης, όταν η Γερμανία με μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπής CO2 έχει 25% συμμετοχή λιγνίτη στον ενεργειακό σχεδιασμό μέχρι το 2030.
Σύμφωνα, επίσης, με τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραδίδει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει για την ανάπτυξη της χώρας στα χέρια των ιδιωτών και των συμφερόντων, που αυτά εξυπηρετούν και επειδή είμαστε σε μία περιοχή που η γεωπολιτική κατάσταση είναι ρευστή, αφήνουν τη χώρα ενεργειακά ανοχύρωτη σε οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη μπορεί να έχουμε.
Εκτός του γενικότερου προβλήματος που δημιουργούν αυτές οι εξελίξεις και αφορούν στο σύνολο της χώρας και στον ελληνικό λαό, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να μας απαντήσει ο Υπουργός και η Κυβέρνηση για τα ειδικότερα προβλήματα που αφορούν τις περιοχές όπου αναπτύσσεται λιγνιτική δραστηριότητα:
- Πώς θα αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν και τι είδος ανάπτυξης μπορεί να συντελεστεί με τα οικονομικά μεγέθη που έχουμε σήμερα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ;
- Τι θα γίνει με μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που είναι να λειτουργήσει το 2021 και το κόστος κατασκευής της φτάνει τα 1,5 δις ευρώ;
- Τι θα γίνει με την Τηλεθέρμανση;
- Η ΔΕΗ πλήρωσε πολλά εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις για να αποκαλύψει το κάρβουνο στην Ποντοκώμη, τι θα γίνει με αυτό;
- Ποιος θα αποκαταστήσει τα εδάφη όταν τα ορυχεία θα κλείσουν σε μια τόσο βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής;
Ήρθε η ώρα, οι τοπικές κοινωνίες που πλήττονται άμεσα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του Υπουργού Ενέργειας να πάρουν την τύχη του τόπου και τις ζωές τους στα χέρια τους.
Οι φορείς που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μαζί με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να καθορίσουν τις επόμενες δράσεις.
Οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας , οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα πρέπει να δράσουν ανάλογα, ώστε αυτό το έγκλημα να αποφθεχθεί.
Είμαστε όλοι υπόλογοι για το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Εμείς καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και θα είμαστε δίπλα σε κάθε μορφή κινητοποίησης που θα γίνει από την κοινωνία και τα συνδικάτα ενώ πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε.
Γραφείο Τύπου
ΑΡΚΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ