• Latest
χασμουρητο υπνος

Ο λόγος που μας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό

15 Οκτωβρίου 2019
Κοζάνη: Ημέρα Καριέρας και Δικτύωσης με την τοπική αγορά εργασίας

Κοζάνη: Ημέρα Καριέρας και Δικτύωσης με την τοπική αγορά εργασίας

5 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση

Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση

5 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στον αέρα

Σιάτιστα: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στον αέρα

4 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Αφιέρωμα στα αραβανίσια άλογα στο, όπου υπάρχει Ελλάδα του ΣΚΑΙ. Βίντεο

Σιάτιστα: Αφιέρωμα στα αραβανίσια άλογα στο, όπου υπάρχει Ελλάδα του ΣΚΑΙ. Βίντεο

4 Νοεμβρίου 2025
Ν. Τουμπουλίδου: Το μέλλον των Τηλεθερμάνσεων δεν μπορεί να κτίζεται με αναποτελεσματικές συσκέψεις, άφαντες λύσεις και εξώδικα

Νούλα Τουμπουλίδου: Μοναδική εξαίρεση για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης

4 Νοεμβρίου 2025
Ιερα Πανήγυρις Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χορηγού Βοΐου

Ιερα Πανήγυρις Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χορηγού Βοΐου

4 Νοεμβρίου 2025
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Μαζί για την Κοζάνη: «Αντί να ζητούν συγγνώμη, κουνάνε και το δάχτυλο!»

4 Νοεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

4 Νοεμβρίου 2025
Eθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ)

Eθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ)

4 Νοεμβρίου 2025
Φωτορεπορτάζ από την παρέλαση στη Σιάτιστα

Φωτορεπορτάζ από την παρέλαση στη Σιάτιστα

4 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Η παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου για τα Ελευθέρια της πόλης.  Βίντεο

Σιάτιστα: Η παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου για τα Ελευθέρια της πόλης. Βίντεο

4 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Η κατάθεση στεφάνων για την Επέτειο της 4ης Νοεμβρίου

Σιάτιστα: Η κατάθεση στεφάνων για την Επέτειο της 4ης Νοεμβρίου

4 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος που μας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό

sierafm by sierafm
15 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
χασμουρητο υπνος
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της μεταγευματικής υπνηλίας και τον σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων κατέληξαν οι επιστήμονες, μετά τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός θαλάσσιου σκώληκα που δημοσίευσαν στο Scientific Reports.

«Η αίσθηση της υπνηλίας μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι οικεία για όλους όσοι έχουν απολαύσει ένα εορταστικό τραπέζι. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα ζώα τείνουν να επιβραδύνουν τη δραστηριότητά τους και να ξεκουράζονται μετά από μια εκτεταμένη πρόσληψη θερμίδων, πράγμα που υποδεικνύει ότι υπάρχει μια βιολογική λειτουργία σε αυτή την αντίδραση. Η μελέτη μας προτείνει ότι τέτοιες αποκρίσεις ‘χαλάρωσης-και-πέψης’ στην κατανάλωση τροφής μπορεί να έχουν σχηματιστεί κατά την εξελικτική διαδικασία για να προωθήσουν το σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων», αναφέρει ο Thomas Carew, καθηγητής στο Κέντρο Νευρολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η ομάδα μελέτησε τον θαλάσσιο σκώληκα Aplysia californica, ένα οργανισμό κατάλληλο για τέτοιου είδους έρευνα λόγω των μεγαλύτερων κατά 10 έως και 50 φορές νευρώνων του σε σχέση με άλλους οργανισμούς, όπως τα σπονδυλωτά, καθώς επίσης και επειδή διαθέτει ένα σχετικά μικρό δίκτυο νευρών. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την εξέταση τέτοιων συνδέσμων μεταξύ της νευρολογικής και άλλης δραστηριότητας.

Στους ανθρώπους, η πρόσληψη τροφής προωθεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, ορμόνη που ενισχύει τα κύτταρα του σώματος για να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από τη ροή του αίματος και να τα μετατρέψουν σε λίπος για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Ωστόσο, η ινσουλίνη θεωρείται πως έχει μικρή επίδραση στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, ο ινσουλινομιμητικός αυξητικός παράγοντας ΙΙ έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σχηματισμός μακροπρόθεσμης μνήμης. Η απελευθέρωσή του, όμως, δεν εξαρτάται από την πρόσληψη θερμίδων.

Τα ινσουλινομιμητικά μόρια στους ανθρώπους διαχωρίζονται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές λειτουργικές μονάδες μέτρησης. Μια μεταβολική μονάδα μέτρησης, που εκπροσωπείται από την ινσουλίνη και ελέγχει την κατανάλωση τροφής και την ενεργειακή ισορροπία, και μια νευροτροπική μονάδα μέτρησης, επικεντρωμένη στον ινσουλινομιμητικό αυξητικό παράγοντα ΙΙ που ελέγχει τον σχηματισμό της μνήμης».

Μελετώντας, λοιπόν, το Aplysia californica, οι επιστήμονες βρήκαν ότι στο είδος αυτό οι δύο διαφορετικές μονάδες μέτρησης των ινσουλινομιμητικών μορίων είναι, αντίθετα με τους ανθρώπους, ενοποιημένες κάτω από ένα και μόνο σύστημα που πραγματοποιεί τόσο τις μεταβολικές όσο και τις νευροτροπικές λειτουργίες. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι ένα μόνο ινσουλινομιμητικό μόριο που παράγεται στο νευρικό σύστημα του Aplysia californica, ενδυναμώνει άμεσα και ταυτόχρονα τις επαφές μεταξύ των νευρώνων και πρόκειται για ένα μηχανισμό που θεωρείται ότι υπόκειται στη μακροπρόθεσμη μνήμη και ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τους ιστούς του μαλάκιου.

Η έρευνα περιελάμβανε, επίσης, έλεγχο της συμπεριφορικής απόκρισης του σκώληκα στην πρόσληψη τροφής και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη συνηθισμένη διατροφή του με φύκια. Όταν, λοιπόν, επιτράπηκε στον σκώληκα να φάει τη συνήθη τροφή του, η κινητική του δραστηριότητα μειώθηκε, με τους επιστήμονες να αποτρέπουν τελικά την επίδραση αυτή εμποδίζοντας τη λειτουργία των ινσουλινομιμητικών υποδοχέων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το Aplysia και οι άνθρωποι μοιράζονται γενετικά στοιχεία της ορμόνης που διαμορφώνει το σύστημα ινσουλίνης, το οποίο εξελίχθηκε και στα δύο είδη για να ελέγχει τη διατροφή, τη μνήμη και τη συμπεριφορά. Ωστόσο, στο Aplysia, οι λειτουργίες αυτές παρέμειναν ενοποιημένες, ενώ στην ανθρώπινη γενεαλογία έγιναν μερικώς ανεξάρτητες.

«Μένει να προσδιοριστεί αν το αν η ανθρώπινη μεταγευματική υπνηλία συνιστά πλέον απομεινάρι του εξελικτικού μας παρελθόντος ή είναι μέχρι και σήμερα σημαντικό κομμάτι του σχηματισμού της μνήμης», τονίζει καταληκτικά ο επιστήμονας.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Previous Post

Πότε θα δοθούν τα 2.000 ευρώ του επιδόματος γέννας -Τα κριτήρια

Next Post

Σχολή Γονέων με θέμα: Γονείς και Έφηβοι

Next Post

Σχολή Γονέων με θέμα: Γονείς και Έφηβοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Ημέρα Καριέρας και Δικτύωσης με την τοπική αγορά εργασίας
  • Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση
  • Σιάτιστα: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στον αέρα
  • Σιάτιστα: Αφιέρωμα στα αραβανίσια άλογα στο, όπου υπάρχει Ελλάδα του ΣΚΑΙ. Βίντεο
  • Νούλα Τουμπουλίδου: Μοναδική εξαίρεση για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr