• Latest
ΓΙΑΤΡΟΣ

Ο ιός που απειλεί το 95% των 50αρηδων

20 Οκτωβρίου 2019
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Στα λόγια η δέσμευση Χατζηδάκη – Ούτε μία διυπουργική σύσκεψη για τη Δυτική Μακεδονία»

7 Ιανουαρίου 2026
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

7ετές Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου

7 Ιανουαρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)

7 Ιανουαρίου 2026
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025

Ραγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών

7 Ιανουαρίου 2026
Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα.  Βίντεο

Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο

7 Ιανουαρίου 2026
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου για τον Ηλεκτροφωτισμό Ι/Κ Πρεσπών

7 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Πτολεμαΐδα: Απάτη με υποτιθέμενο εθελοντή γιατρό που προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία

7 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα :Δελτίο Τύπου «Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εν μέσω εορτών- Τραγική κυβερνητική ανικανότητα στην καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας»

7 Ιανουαρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ανοιχτός διάλογος για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

7 Ιανουαρίου 2026
Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

6 Ιανουαρίου 2026
Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

6 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ιός που απειλεί το 95% των 50αρηδων

sierafm by sierafm
20 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΙΑΤΡΟΣ
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές, απειλώντας το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών

Να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα κινδυνεύει το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών, αν στο παρελθόν έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Ωστόσο, η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό, ο οποίος συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και χορηγείται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Δυστυχώς, όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του έρπητα ζωστήρα στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλά, μόλις 5% το 2018, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα είναι άνω των 60 ετών στη χώρα μας. Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τόσο η άγνοια των πολιτών για την ύπαρξη του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, όσο και ο δισταγμός των γιατρών να ενημερώσουν το κοινό για την ύπαρξη του, εκθέτει τελικά σε κίνδυνο μια σημαντική αναλογία του πληθυσμού.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, γι’ αυτό συνιστάται ο προληπτικός εμβολιασμός έναντι του ιού της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα, που γίνεται σε μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.

Τα συµπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθημα στη µία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος του, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από το μάτι. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόμη και απαλά ερεθίσματα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία. Όπως εξηγεί ο κ. Μανώλης Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως ‘βασανιστικό’. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά Μεθερπητικής Νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».

Εκστρατεία πρόληψης του Έρπητα Ζωστήρα

Με μήνυμα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!», ο Μηνάς και η Βούλα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Alpha, «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με έρπητα ζωστήρα και μεταφέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: τη σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Πηγή:protothema.gr

Previous Post

Φορολογία: Οι ελαφρύνσεις και όλες οι αλλαγές από το 2020

Next Post

Σιάτιστα – Αιανή 1-2. Το πέναλτι που μόνο ο διαιτητής δεν είδε!! Βίντεο

Next Post

Σιάτιστα - Αιανή 1-2. Το πέναλτι που μόνο ο διαιτητής δεν είδε!! Βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Στα λόγια η δέσμευση Χατζηδάκη – Ούτε μία διυπουργική σύσκεψη για τη Δυτική Μακεδονία»
  • 7ετές Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου
  • Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)
  • Ραγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών
  • Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr