Τα οφέλη του ελληνικού σαφράν θεωρούνται πολλά και σημαντικά με πλήθος μελετών να υποστηρίζουν την αντιοξειδωτική δράση. Ο Κρόκος Κοζάνης διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν την καταστροφική δράση τους. Ειδικότερα περιέχει Πικροκροκίνη, Κροκίνη, Σαφρανάλη, Κροκετίνη, Λυκοπένιο, Ζεαξανθίνη, α-β & γ-καροτένιο, Βιταμίνη C, Σίδηρο, Κάλιο και Μαγνήσιο. Στη δράση του αυτή αποδίδονται και οι αντιγηρααντικές του ιδιότητες.
Επίσης μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βιοενεργά συστατικά του κρόκου παρουσιάζουν αγχολυτικές επιδράσεις και έχουν δράση συγκρίσιμη με φαρμακευτική παρέμβαση. Ενώ διαθέτει υπολιπιδαιμικές ιδιότητες λόγω της Κροκίνης και πετυχαίνει να μειώνει την απορρόφηση διαιτητικού λίπους της χοληστερόλης, αυξάνοντας και την “καλή” χοληστερίνη (HDL).
Μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση και έχει αντιθρομβωτική δράση καθώς το εκχύλισμα του κρόκου προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Σημαντική διαπιστώνεται επίσης και η αντικαρκινική δράση του κρόκου.
Πηγή:News247.gr