νοσοκομειο
καλοριφερ, θερμανση
Δήμος Κοζάνης: Τοποθετήθηκαν οι πρώτες νέες ταΐστρες-ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Βίντεο
Ο χορός της Τρίτης ΓΕΛ Σιάτιστας το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου
Ο χορός της Τρίτης ΓΕΛ Σιάτιστας το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου
Δήμος Κοζάνης: Ξύλινα οικολογικά αναμνηστικά δώρα κατασκευασμένα από Άτομα με Αναπηρία, που θα προωθούν τουριστικά τον τόπο μας
Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση λογοδοσίας την Τετάρτη 21-8-2024
Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Δήμαρχο Κοζάνης. Βίντεο
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή
Μεγάλο διπλό του ΑΓΣ Η Σιάτιστα στην έδρα του Ηρακλή
Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Αναστάσιος Δάρδας
Προμήθεια: «Οδοφωτισμός του Εθνικού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Δ/νσης Τεχνικών Έργων (έδρας) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και μείωση κόστους λειτουργίας»

Κερδισμένοι και «χαμένοι» από τη νέα φορο-κλίμακα

Λιγότερο φόρο από πολύ έως… ελάχιστα υπόσχεται η νέα κλίμακα που θα ισχύσει από το 2020. Πριμοδοτούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί-συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα. Πενιχρά τα οφέλη για τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Αναλυτικοί πίνακες.

Μεγάλους κερδισμένους, λιγότερο και …καθόλου αναδεικνύουν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι οποίες φέρνουν σε πρώτο πλάνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μετόπισθεν των ελαφρύνσεων τους μισθωτούς της μεσαίας τάξης.

Αν δε ο μισθωτός με εισοδήματα στη ζώνη των 20.000 έως 52.000 ευρώ έχει και ένα παιδί, τότε οι ελαφρύνσεις από τις αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο εισαγωγικός συντελεστής 9% πιάνει «σκάρτα» 1.500 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους (από τα 8.636 ευρώ έως τα 10.000 ευρώ) ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 10.000 ευρώ, το όφελος για τους τελευταίους ξεκινά από τα 650 ευρώ (για εισοδήματα 5.000 ευρώ τον χρόνο) έως και πάνω από 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και στα υπόλοιπα κλιμάκια, χωρίς αλλαγές στα όρια εισοδήματος, οι συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Ο καταληκτικός συντελεστής διαμορφώνεται σε 44% από 45%.

Συγκεκριμένα, η νέα κλίμακα η οποία θα ισχύσει για εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα) από την 1η Ιανουαρίου 2020, επηρεάζοντας άμεσα τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, έχει ως εξής:

Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε μεγαλύτερες ελαφρύνσεις τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με αποδοχές έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ πολύ μικρό έως μηδαμινό όφελος θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 50.000 ευρώ. Το όφελος για τη μεσαία τάξη ουσιαστικά εκμηδενίζεται λόγω της αλλαγής στην έκπτωση φόρου που προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η νέα έκπτωση φόρου εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Έτσι, για όσους δεν έχουν παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 777 ευρώ. Για όσους έχουν ένα παιδί, η έκπτωση θα είναι 810 ευρώ, για δύο παιδιά 900 ευρώ, για τρία παιδιά 1.120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά 1.340 ευρώ.

Για όσους έχουν πάνω από το τέσσερα παιδιά, το ποσό της έκπτωσης θα προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ ανά παιδί. Αν το ατομικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί.

Τα μεγαλύτερα οφέλη από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα έκπτωση φόρου θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος, θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά. Για τα μεσαία εισοδήματα, τα οφέλη θα είναι μικρά έως μηδαμινά, ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%.

Στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να δείτε ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των τέκνων, την κλιμάκωση των ελαφρύνσεων κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020.

 

Πηγή:euro2day.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako