• Latest

Το ΚΚΕ για το..Χαράτσι Ταφής («ειδικό τέλος ταφής»)

5 Οκτωβρίου 2017
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Tα καλύτερα φρούτα που μπορείτε να τρώτε αν έχετε υψηλό σάκχαρο – Και ποια να αποφεύγετε

17 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Τραυματίας από τροχαίο μέσα σε πάρκινγκ!

17 Ιουλίου 2026
αυτοκινητο κτεο

Έτσι θα κόβονται χιλιάδες αυτοκίνητα στα ΚΤΕΟ -Τι αλλάζει άμεσα στους ελέγχους

17 Ιουλίου 2026
Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς με τη Διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ ενόψει του 92ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς με τη Διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ ενόψει του 92ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

17 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη

Πυροσβεστική Κοζάνης: Κίνδυνος πυρκαγιάς. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

17 Ιουλίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων «Γυμναζόμαστε παίζοντας»

Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων «Γυμναζόμαστε παίζοντας»

17 Ιουλίου 2026
Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. μεταξύ των «Πρωταγωνιστών της Ελληνικής Οικονομίας 2026»

Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. μεταξύ των «Πρωταγωνιστών της Ελληνικής Οικονομίας 2026»

17 Ιουλίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΚ: Κυριακή 19 Ιουλίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης

17 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 33χρονου με κάνναβη και κοκαΐνη

Κοζάνη: Σύλληψη 33χρονου με κάνναβη και κοκαΐνη

17 Ιουλίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή λόγω βλάβης

17 Ιουλίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 19-07-2026

17 Ιουλίου 2026
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

«Μαζί για την Κοζάνη»: Μια οφειλόμενη απάντηση στις ανακρίβειες του κ. Κουζιάκη

17 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ΚΚΕ για το..Χαράτσι Ταφής («ειδικό τέλος ταφής»)

sierafm by sierafm
5 Οκτωβρίου 2017
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ερώτηση Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών. Θέμα: Για το Χαράτσι Ταφής («ειδικό τέλος ταφής»).

 

Ύστερα από αρκετές αναβολές το περιβόητο χαράτσι ταφής («ειδικό τέλος ταφής» η επίσημη ονομασία του) βρίσκεται τώρα προ των πυλών. Ο κ. Φάμελλος έχει ήδη αναγγείλει την «εφαρμογή από αρχές 2018 του τέλους ταφής ανεπεξέργαστων ΑΣΑ, σε σύνδεση με τη λειτουργία υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων» με ό,τι το τελευταίο αυτό μπορεί να σημαίνει στην πράξη. Ενός τέλους, που θα καταβάλλουν οι δήμοι στο κρατικό «Πράσινο Ταμείο» αυξάνοντας τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, των λαϊκών στρωμάτων στην μεγάλη τους πλειοψηφία, προκειμένου να τροφοδοτηθούν και από αυτή την πηγή οι «πράσινες επενδύσεις» του κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια νέα επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει με Ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς να καταργηθεί το χαράτσι αυτό, μια ακόμη αφαίμαξη στο λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Αντί αυτού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, στο τέλος του 2015 και του 2016, ανέστελλε – όπως και οι προκάτοχοί της – την επιβολή του τέλους για ένα έτος κάθε φορά.

Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει το αιτιολογικό της αναστολής, όπως καταγράφεται στις οικείες Αιτιολογικές Εκθέσεις: «Η αναστολή του ειδικού τέλους ταφής κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να μην προκληθεί οικονομική ασφυξία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στα λαϊκά στρώματα ντρέπονταν να πουν (σχετικό το άρθ.35 του Ν.4447/23.12.16).

Όπως αποκαλύπτεται τώρα με τις πιο πάνω δηλώσεις του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, η αιτιολογία αυτή αποτέλεσε μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης της λαϊκής οικογένειας καθώς αναγγέλλεται η επιβολή του τέλους σε μια περίοδο που οι δήμοι όχι μόνο δεν παίρνουν ανάσα αλλά, αντίθετα, η οικονομική ασφυξία τους επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 4042/2012, που πιστά εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβλέπεται, μεταξύ σωρείας άλλων αντιλαϊκών μέτρων, και η επιβολή του περιβόητου “τέλους ταφής” στα απορρίμματα, που διατίθενται ανεπεξέργαστα στους ΧΥΤΑ, αρχής γενομένης τώρα -ύστερα από τέσσερες αναβολές- από την 1.1.2018. Το χαράτσι αυτό, από την άλλη πλευρά, πριμοδοτεί προκλητικά τη μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων αποβλήτων, πεδίο επενδύσεων και μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο στο επόμενο διάστημα, κύρια μέσω των έξη μέχρι τώρα ΣΔΙΤ, τις περισσότερες από τις οποίες έχει ήδη ολοκληρώσει και τις υπόλοιπες προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο η κυβέρνηση. Συμβάλλει ταυτόχρονα στο μηδενισμό της υγειονομικής ταφής των σύμμεικτων δημοτικών απορριμμάτων, όπως επιδιώκει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων. Μιας μεθόδου κατά πολύ οικονομικότερης, τεχνικά απλούστερης και πιο προσιτής στις υπηρεσίες των δήμων και των οικείων ΦΟΔΣΑ και ευέλικτης για την αντιμετώπιση των όποιων διακυμάνσεων στην ποσότητα των σύμμεικτων και υπολειμματικών αποβλήτων.

Το νέο αυτό χαράτσι, εφόσον τελικά ενεργοποιηθεί θα κλιμακωθεί από τα 35 ευρώ ανά τόνο το 2018, για να φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο το 2023. Εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, που κλιμακώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα «οικονομικά εργαλεία», όπως το εξοντωτικό και παραπλανητικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω” και η επιβολή πρόσθετων, κατά περίπτωση, φορολογικών και άλλων εισπρακτικών μέτρων.

Το ΚΚΕ, όπως επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί, είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και μάλιστα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Προβάλλει την ανάγκη (α) για την άμεση κατάργησή τους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά. και (β) για τη δραστική μείωσή τους για τα λαϊκά στρώματα -με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους- με αντίστοιχη επιβάρυνση στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού είναι αυτές που κατά κύριο λόγο ρυπαίνουν.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν προτίθενται, σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής ασφυξίας και ανέχειας των λαϊκών στρωμάτων, να προχωρήσουν στην επιβολή ενός εξοντωτικού τέλους σε βάρος τους, ενεργοποιώντας μια διάταξη που ακόμη και οι εμπνευστές της δεν εφάρμοσαν τελικά.

 

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Ακαδημία ποδοσφαίρου Γαλατινής: Νέο Δ.Σ.

Next Post

Ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, στην 33η εμποροβιοτεχνική έκθεσης των Κοίλων

Next Post
ΡΟΔΑ

Ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, στην 33η εμποροβιοτεχνική έκθεσης των Κοίλων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Tα καλύτερα φρούτα που μπορείτε να τρώτε αν έχετε υψηλό σάκχαρο – Και ποια να αποφεύγετε
  • Τραυματίας από τροχαίο μέσα σε πάρκινγκ!
  • Έτσι θα κόβονται χιλιάδες αυτοκίνητα στα ΚΤΕΟ -Τι αλλάζει άμεσα στους ελέγχους
  • Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς με τη Διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ ενόψει του 92ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας
  • Πυροσβεστική Κοζάνης: Κίνδυνος πυρκαγιάς. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr