Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης
Δήμος Κοζάνης: Σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης (Βίντεο+Φωτογραφίες)
Βόιο: Ροντέο έγινε η συνεδρίαση.  Διακοπή και αποχώρηση της αντιπολίτευσης.  Βίντεο
Σε καταστήματα της Κοζάνης ο Γιώργος Παντελίδης
Στη Σιάτιστα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Τερνενόπουλος
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Αυτόματος Απινιδωτής τοποθετήθηκε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας
Σπουδαία εμφάνιση για τον Δημήτρη Σελέτη στο julian Alps by utmb
Κέντρο Υγείας
Επισκέψεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις σε Αιανή και Λευκοπηγή από τον επικεφαλής Γιάννη Μητλιάγκα και υποψηφίους του συνδυασμού «Ανάπτυξης Επιμελητήριο»
Παπαθωμάς: Black Friday με μοναδικές προσφορές
ΣΥΡΙΖΑ

Πιο ασφαλείς γίνονται οι συναλλαγές με κάρτα το 2020

Σε σταδιακή αντικατάσταση 15.000 καρτών προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς χρησιμοποιήθηκαν σε ιστότοπο που δέχθηκε επίθεση από χάκερ.

Ευάλωτες στην υποκλοπή δεδομένων είναι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς το πρότυπο ασφάλειας DCI DSS που εφαρμόζεται σήμερα από τα e-shops και τις τράπεζες δεν μπορεί να αποτρέψει κρούσματα επιθέσεων χάκερ στις κάρτες.

Όπως έγινε γνωστό εχθές, Τρίτη, 15.000 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που εκδόθηκαν από ελληνικές τράπεζες κρίθηκε αναγκαίο να αντικατασταθούν επειδή είχαν χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένο διαδικτυακό κατάστημα που δέχθηκε επιθέσεις χάκερ. Για το ζήτημα αυτό έλαβε γνώση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι εντοπίζουμε μια ύποπτη συναλλαγή μέσω των συστημάτων της κάθε τράπεζας (false alarm). Στη συνέχεια διασταυρώνουμε με τον πελάτη κατά πόσο έχει πράγματι κάνει ο ίδιος την ηλεκτρονική συναλλαγή και, εφόσον δεν τη γνωρίζει, καταχωρούμε τον συνεργαζόμενο έμπορο ως ύποπτο και ειδοποιούμε τις υπόλοιπες τράπεζες», εξηγεί στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω του μηχανισμού αυτού, οι τράπεζες απέτρεψαν την υποκλοπή στοιχείων περισσότερων πελατών τους. «Ο εν λόγω έμπορος πληροί το πρότυπο ασφάλειας που ισχύει σήμερα, ωστόσο, φαίνεται πως το σύστημά του παραβιάστηκε από χάκερ», συμπληρώνει.

Ισχυρή ταυτοποίηση στις συναλλαγές e-commerce

Το πρόβλημα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτυπώνουν τα στοιχεία στην «Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως έχει αναφέρει το insider.gr. Το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 110.000 περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτα μέσω Internet, έναντι 70.000 περίπου κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, από το 2020 ενισχύονται τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με την υιοθέτηση του νέου προτύπου ασφαλείας 3D Secure 2 από τις τράπεζες και τους εμπόρους διεθνώς. Με τον τρόπο αυτό, θα απαιτούνται περισσότερα βήματα ασφαλείας προκειμένου να μην είναι δυνατή η υποκλοπή, όπως συμβαίνει πλέον στις συναλλαγές μέσω mobile και internet banking βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2.

Η υλοποίηση, ωστόσο, ενός τόσο καθολικού μέτρου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν επαρκεί να υιοθετηθεί το νέο πρότυπο από τις τράπεζες. Θα πρέπει να συμμορφωθούν όλοι οι έμποροι σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα στην Κίνα, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Εκτιμούν, πάντως, ότι η ενισχυμένη ταυτοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Πηγή:insider.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako