• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο καρκίνος χτυπά περίπου 80 παιδιά και εφήβους στη Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο

22 Ιανουαρίου 2020
Ανήλικος «χτυπήθηκε» από ρεύμα – Προσπάθησε να κλέψει μετασχηματιστή

Ένας 65χρονος εισέβαλε στα γραφεία του ΕΦΚΑ και απείλησε τους υπαλλήλους με στυλιάρι

11 Μαρτίου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Ντυνόταν μοναχός και είχε εξοπλισμό αστυνομικού, ακόμη και φάρο

11 Μαρτίου 2026
φρουτα λαχανικα

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

11 Μαρτίου 2026
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

3η Εθελοντική Αιμοδοσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Διοικητήριο  στην Περιοχή ΖΕΠ (ισόγειο)

11 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Ακρινή από τον Δήμο Κοζάνης

11 Μαρτίου 2026
Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ

11 Μαρτίου 2026
Πόθεν Έσχες 2024: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις

Νέα προγράμματα στήριξης για επιχειρηματικά σχέδια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Μέχρι 120.000 ευρώ

11 Μαρτίου 2026
ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώση – συζήτηση «Σε ένα κόσμο που “φλέγεται”

11 Μαρτίου 2026
Καστοριά: Ανήλικος πέρασε τα σύνορα κι έκοβε ξύλα!!

62χρονος πήγε να κόψει ξύλα, τραυματίστηκε με τσεκούρι και πέθανε στο δάσος

11 Μαρτίου 2026
σχολειο

Έκρηξη σε Γυμνάσιο: Μαθητές έφτιαξαν τον μηχανισμό – «Είδαμε βίντεο στο ίντερνετ»

11 Μαρτίου 2026
Σούπερ μάρκετ, super market

Νέο voucher για τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ -Ποιοι είναι δικαιούχοι

11 Μαρτίου 2026
λιρες

Ο Δήμος Κοζάνης είπε “ναι” σε ανασκαφές για θησαυρό – Σε ποιο σημείο θα ψάξουν (έγγραφο)

11 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο καρκίνος χτυπά περίπου 80 παιδιά και εφήβους στη Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο

sierafm by sierafm
22 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
19
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σπάνιοι αλλά υπαρκτοί είναι οι καρκίνοι κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ενώ στη μεγαλύτερη πλειονότητα τα αίτια τους δεν μπορούν να εξακριβωθούν. Περίπου 80 νέα περιστατικά παρατηρούνται κάθε χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ποσοστό τους ανέρχεται σε 4-5 περιστατικά ανά 100.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 16 ετών και είναι πάρα πολύ μικρότερο από το ποσοστό των καρκίνων, που πλήττουν τους ενήλικες.

Στην πλειονότητα τα αίτια δεν μπορούν να εξακριβωθούν, ενώ χάρη στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στα τελευταία 30-40 χρόνια, η επιβίωση αυξήθηκε από ένα στα τέσσερα σε ένα στα τρία παιδιά.

Τα παραπάνω επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την 1η Ημερίδα Παιδικής και Εφηβικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Βορείου Ελλάδος που θα διεξαχθεί στις 25 Ιανουαρίου (9.00 πμ στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων).

Οι πιο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά, όπως ανέφερε ο κ Χατζηπαντελής, είναι οι λευχαιμίες και οι όγκοι του εγκεφάλου, με ποσοστά 30% και 20% αντίστοιχα επί του συνόλου των καρκίνων, ενώ λιγότερο συχνά παρατηρούνται άλλοι καρκίνοι, όπως είναι τα λεμφώματα, το λεμφοβλάστωμα και το νευροβλάστωμα.

Στους εφήβους η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς τα ποσοστό των λεμφωμάτων είναι κάπως μεγαλύτερο, ενώ παρατηρούνται και άλλοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος τους θυρεοειδούς και τα σαρκώματα που είναι συχνά στο σύνολο των καρκίνων. Οι λευχαιμίες και οι όγκοι του εγκεφάλου εξακολουθούν να υπάρχουν και στους εφήβους.

«Στη μεγάλη πλειονότητα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε κάποιο αίτιο για τους καρκίνους που εμφανίζονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Εμφανίζονται τυχαία σε παιδιά οικογενειών που δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Σίγουρα υπάρχει κάποια γενετική βλάβη σε μικρομοριακό επίπεδο η οποία προδιαθέτει για την ανάπτυξη του όγκου και μάλιστα υπάρχουν αρκετοί καρκίνοι που μπορούν να εμφανιστούν από τη νεογνική ηλικία ή ακόμη πριν γεννηθεί το μωρό. Τα αίτια όμως δεν μπορούν να ανεβρεθούν . Υπάρχουν και κάποιοι εξωγενείς παράγοντες όπως πχ μετά από ένα πυρηνικό πόλεμο ή ένα πυρηνικό ατύχημα παρατηρείται αύξηση των καρκίνων στα παιδιά» πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντελής.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, ο κ.Χατζηπαντελής επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, αλλά διαχρονικά υπήρξε εξέλιξη στην αντιμετώπιση και το ποσοστό επιβίωσης που ήταν ένα στα τέσσερα παιδιά πριν από 30-40 χρόνια σήμερα έχει αυξηθεί σε ένα στα τρία παιδιά.

Στη διάρκεια της Ημερίδας Παιδικής και Εφηβικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Βορείου Ελλάδος, που διοργανώνεται από το Παιδοαιματολογικό-Ογκολογικό Τμήμα της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Θα συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συχνότερων αιματολογικών και ογκολογικών νοσημάτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας οι ειδικοί θα αναφερθούν σε θέματα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (κακοήθους και μη) και θα ακολουθήσει διάλεξη για το παρελθόν, παρόν και μέλλον του παιδικού καρκίνου.

Στη δεύτερη ενότητα οι παιδίατροι και άλλοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο διαδραστικό σεμινάριο, με θέμα τη διαφορική διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση σε καθημερινά παιδιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν στην αιματολογία-ογκολογία.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, του Ιατρικού Τμήματος και της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Previous Post

ΔΕΔΔΗΕ: Πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο το κόστος των ρευματοκλοπών

Next Post

Εξέδιδε την 17χρονη εξαδέλφη της σε εγκαταλελειμμένο βαγόνι του ΟΣΕ

Next Post
ζευγαρι Βιασμός

Εξέδιδε την 17χρονη εξαδέλφη της σε εγκαταλελειμμένο βαγόνι του ΟΣΕ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ένας 65χρονος εισέβαλε στα γραφεία του ΕΦΚΑ και απείλησε τους υπαλλήλους με στυλιάρι
  • Ντυνόταν μοναχός και είχε εξοπλισμό αστυνομικού, ακόμη και φάρο
  • Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
  • 3η Εθελοντική Αιμοδοσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Διοικητήριο  στην Περιοχή ΖΕΠ (ισόγειο)
  • Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Ακρινή από τον Δήμο Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr