• Latest
κινητο τηλεφωνο

Πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό για την υγεία

27 Ιανουαρίου 2020
Σιάτιστα: Έκλεβαν το παγκάρι με πατέντα συλλογής των χρημάτων!!! Φωτογραφίες

Σιάτιστα: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά 30 και 31 Ιουλίου

30 Ιουλίου 2025
Μαρκίδες Πούλιου: 50 χρόνια ζωής και δράσης

Μαρκίδες Πούλιου: 50 χρόνια ζωής και δράσης

30 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δωρεάν voucher  για την δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών, για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, περιόδου 2025-2026»

30 Ιουλίου 2025
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 «Μουσικό Ταξίδι στην Παράδοση»: Μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην ελληνική Μουσική Κληρονομιά

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 στα Γρεβενά: «Μουσικό Ταξίδι στην Παράδοση»: Μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην ελληνική Μουσική Κληρονομιά

30 Ιουλίου 2025
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΞΥΛΟ ΒΙΑ

Φλώρινα: Συνελήφθη 42χρονος για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της σωματικής βλάβης

30 Ιουλίου 2025
Σοφία Ζαχαράκη

Πρωτογνωρη ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής – 6 νέα Τμήματα Ένταξης στον Νομό Γρεβενών

30 Ιουλίου 2025
Ενίσχυση γέννησης παιδιού με 10.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά του Δάσους Ελάτης

Ενίσχυση γέννησης παιδιού με 10.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά του Δάσους Ελάτης

30 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Η επίσημη ανακοίνωση για τις συλλήψεις στην Αιανή

30 Ιουλίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης προς την Αντιπολίτευση «Δε γίνεται να ψηφίζετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την επίλυση του στεγαστικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και να μην ψηφίζετε τις διατάξεις που εξασφαλίζουν τους πόρους για τον σκοπό αυτό!»

30 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Καστοριά: Συνέλαβαν απατεώνες

30 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Γρεβενά: Κυκλοφορούσε με το πιστόλι στη θήκη μέσα στην πόλη!!!

30 Ιουλίου 2025
ταξιδι διακοπες

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το voucher διακοπών 200 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

30 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό για την υγεία

sierafm by sierafm
27 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κινητο τηλεφωνο
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Μια νέα επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τους κινδύνους τραυματισμών στο κεφάλι και τον αυχένα που προκύπτουν από τη χρήση κινητού τηλεφώνου – Το είχατε αναλογιστεί ποτέ;

Σε όλους μας έχει συμβεί να πέσει κάποιος πάνω μας εκεί που περπατάμε γιατί είχε την προσοχή του στραμμένη στο κινητό τηλέφωνο και όχι στο δρόμο. Ίσως, μάλιστα, αυτός ο κάποιος να είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Και μπορεί αυτή η σύγχρονη συνήθεια να θεωρείται από τους περισσότερους «αθώα», μια νέα μελέτη, όμως, συνδέει τους τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα με ακριβώς αυτό: τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Ποιοι τραυματισμοί είναι πιθανότεροι και πού συμβαίνουν
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 100 νοσοκομεία των ΗΠΑ, οι ερευνητές επανεξέτασαν τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, διαπιστώνοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούσαν περισσότερους από 2.500 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ανάλυση των περιστατικών αυτών έδειξε ότι:

  • Σχεδόν το 40% των τραυματισμών συμβαίνει στο σπίτι.
  • Οι «άμεσοι τραυματισμοί», δηλαδή αυτοί που συνέβησαν π.χ. από ρήξη του κινητού ή έκρηξη της μπαταρίας, αναλογούσαν στο 47% των περιστατικών, ενώ οι τραυματισμοί που σχετίζονταν με τη χρήση αναλογούσαν στο εναπομείναν 53%. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποίκιλλαν ανάλογα με την ηλικία, με τους άμεσους τραυματισμούς να είναι συχνότεροι σε ηλικίες κάτω των 13 ετών, ενώ οι τραυματισμοί λόγω χρήσης (π.χ. διάσπαση προσοχής όταν γράφουμε ένα μήνυμα) ήταν πιο συχνοί στους μεγαλύτερους.
  • Σχεδόν το 10% των τραυματισμών συνέβησαν την ώρα της οδήγησης, όταν το άτομο χρησιμοποιούσε παράλληλα το κινητό του τηλέφωνο, το 7% συνέβησαν κατά το περπάτημα και μόλις 1% συνέβη κατά τη διάρκεια συγγραφής ενός μηνύματος.
  • Το 94% όσων τραυματίστηκαν δε χρειάστηκαν κάποια θεραπεία. Και ενώ οι γρατζουνιές και οι μώλωπες αναλογούσαν σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, το 18% αυτών ήταν πιο σοβαρά περιστατικά, όπως ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι.
  • Το ποσοστό αυτών των τραυματισμών αυξήθηκε δραματικά από το 2007, μετά την είσοδο των smartphones στην αγορά.

Αν, λοιπόν, τα δεδομένα αυτών των νοσοκομείων είναι αντιπροσωπευτικά ενός ολόκληρου έθνους (ΗΠΑ), αυτό σημαίνει ότι περίπου 76.000 άνθρωποι τα τελευταία 20 χρόνια -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- υποφέρουν από τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Βέβαια, ο αριθμός φαίνεται μεγάλος, αλλά η αναλογία του είναι μικρότερη από δύο τραυματισμούς ανά 100.000 χρήστες τον χρόνο.

Οι περιορισμοί της μελέτης
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που παρέχει λεπτομέρειες για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τους τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα, ωστόσο είχε και αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Αφενός, το γεγονός ότι επικεντρώθηκε στους τραυματισμούς δύο μόνο σημείων του σώματος και αφετέρου ότι δεν συμπεριέλαβε ανθρώπους που επισκέφθηκαν τα ιδιωτικά ιατρεία ή θεραπευτήρια για ανάλογες περιπτώσεις.

Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του τραυματισμού ήταν σχετικά ελλιπείς, ενώ η ντροπή ή η ανησυχία για τις νομικές επιπτώσεις της εκάστοτε περίπτωσης μπορεί να αποθάρρυναν πολλούς ανθρώπους να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό τους. Τέλος, δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, επομένως η μελέτη δεν προσφέρει γνώσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες ή το κόστος των τραυματισμών.

Καταληκτικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκτός από τον αδιαμφισβήτητο κίνδυνο που ενέχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τους άλλους κινδύνους που συνδέονται με αυτή και να κάνουμε πιο υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: κινητο
Previous Post

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ανέργους, πως θα εξασφαλίσετε 17.000 ευρώ για 18 μήνες

Next Post

Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ

Next Post
ΝΕΡΟ ΛΕΜΟΝΙ

Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά 30 και 31 Ιουλίου
  • Μαρκίδες Πούλιου: 50 χρόνια ζωής και δράσης
  • Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δωρεάν voucher  για την δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών, για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, περιόδου 2025-2026»
  • Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 στα Γρεβενά: «Μουσικό Ταξίδι στην Παράδοση»: Μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην ελληνική Μουσική Κληρονομιά
  • Φλώρινα: Συνελήφθη 42χρονος για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της σωματικής βλάβης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr