• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείπουμε γεύματα;

29 Ιανουαρίου 2020
Εγκαίνια Περιφερειακής Δομής Κοζάνης του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων, παρουσία του υφ.Νίκου Παπαθανάση

Εγκαίνια Περιφερειακής Δομής Κοζάνης του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων, παρουσία του υφ.Νίκου Παπαθανάση

6 Νοεμβρίου 2025
φυσικο αεριο

Γαλατινή: Άναψαν οι πρώτοι καυστήρες φυσικού αερίου

6 Νοεμβρίου 2025
Τσοτύλι: Το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Μισαηλίδη

Τσοτύλι: Το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Μισαηλίδη

6 Νοεμβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 10/11/2025

6 Νοεμβρίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο»

6 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Το εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί το πλειοψηφικό αίτημα πολιτικής Αλλαγής

6 Νοεμβρίου 2025
Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

Πρόσκληση συμμετοχής στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα δράσεων του θεματικού πάρκου «Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι»

6 Νοεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 7-9 Νοεμβρίου 2025

6 Νοεμβρίου 2025
Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας

Ευχαριστήριο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας «Ο Μπούρινος»

6 Νοεμβρίου 2025
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Ποινή φυλάκισης με αναστολή για υπάλληλο του Δήμου Βοΐου μετά από μήνυση του φιλοζωικού

6 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Νοεμβρίου

6 Νοεμβρίου 2025
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Π.Σ Γαλατινής

Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Γενική Συνέλευση και εκλογές

6 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείπουμε γεύματα;

sierafm by sierafm
29 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το να τύχει να παραλείψετε ένα γεύμα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Ίσως δεν προλάβατε να φάτε επειδή η λίστα με τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε στο γραφείο ήταν ατελείωτη. Ίσως ο προγραμματισμός των γευμάτων σας δεν πήγε όπως υπολογίζατε ή ίσως ακολουθείτε τη διαλειμματική δίαιτα και έχετε ξεχάσει τι σημαίνει πρωινό. Όποιος κι αν ήταν τελοσπάντων ο λόγος, πέρασαν 6 ώρες χωρίς να φάτε.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν παραλείπετε ένα γεύμα; Ενώ δεν είναι τρομερό πράγμα το να τύχει να μείνετε νηστική για μερικές ώρες, σίγουρα θα νιώσετε τη διαφορά. Όσον αφορά στη συστηματική παράλειψη γευμάτων, για παράδειγμα στο πλαίσιο μιας διαλειμματικής δίαιτας, οι ερευνητές ακόμη συλλέγουν στοιχεία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στο βάρος και τη συνολική υγεία.

Μπορεί να νομίζετε ότι αν παραλείψετε ένα γεύμα θα νιώθετε απλώς νευρικότητα, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό.

-Το σάκχαρο και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα πέσουν

Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Όταν ξεκινάτε την ημέρα σας χωρίς να έχετε φάει, ουσιαστικά ξεκινάτε χωρίς καύσιμα στο σύστημά σας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητά μας. Φυσικά, το να μείνετε νηστική για μερικές ώρες δεν πρόκειται να καταστρέψει το σύστημά σας, ωστόσο το σώμα σας θα αντιδράσει στην έλλειψη καυσίμων με διάφορους τρόπους.

Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνουμε μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας του οργανισμού, επειδή οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Επίσης, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται. Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση και η νευρικότητα.

Όταν δεν τρώτε συχνά, το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σήματα ότι ήρθε η ώρα να φάτε. Ορμόνες όπως η γκρελίνη, η οποία προκαλεί την πείνα, και η λεπτίνη, η οποία καταπιέζει την πείνα, θα αλλάξουν έτσι ώστε να σας υποδείξουν ότι πεινάτε. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο πέραν του φαγητού όταν ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να δουλέψετε, να συγκεντρωθείτε ή απλά να λειτουργήσετε.

-Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει το βάρος σας

Όταν έχετε μείνει νηστική για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δε θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένη.

Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένη. Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Η παράλειψη γευμάτων δεν επηρεάζει μόνο τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και την ικανότητά σας να γυμναστείτε. Όταν δεν έχετε ενέργεια και σκέφτεστε το φαγητό δεν είναι εύκολο να βάλετε τα δυνατά σας στην προπόνησή σας. Επιπλέον, αν δεν τρώτε σωστά μετά την άσκηση, δε θα ανεφοδιάσετε τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού σας (τα οποία χρειάζονται υδατάνθρακες) και δε θα αποκαταστήσετε τους μυς σας (οι οποίοι χρειάζονται πρωτεΐνη).

*Με λίγα λόγια, δεν είναι μια έξυπνη επιλογή το να μένετε νηστική για αρκετές ώρες. Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας.

Πηγή:vita.gr

Previous Post

Εκδηλώσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο πλαίσιο της 28ης AGROTICA 2020

Next Post

Ελαιόλαδο: Επτά χρήσεις του στην ομορφιά

Next Post
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ

Ελαιόλαδο: Επτά χρήσεις του στην ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Εγκαίνια Περιφερειακής Δομής Κοζάνης του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων, παρουσία του υφ.Νίκου Παπαθανάση
  • Γαλατινή: Άναψαν οι πρώτοι καυστήρες φυσικού αερίου
  • Τσοτύλι: Το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Μισαηλίδη
  • Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 10/11/2025
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr