• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Αναδρομικά: Οι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων που τα διεκδικούν

5 Φεβρουαρίου 2020
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Νέα καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε ασθενή

7 Ιουνίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή σιδήρων από κατάστημα αξίας 4.500 ευρώ

6 Ιουνίου 2025
εξετασεις, σχολειο

Επεισόδιο σε εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλήνιες – Συνελήφθη διευθύντρια

6 Ιουνίου 2025
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Καταγγελία: Ρολόι με λάθος ώρα «μηδένισε» μαθητή στις Πανελλήνιες

6 Ιουνίου 2025
βαπτιση

Viral βίντεο με νονά που άρπαξαν τα μαλλιά της φωτιά από λαμπάδες – Κράτησε την ψυχραιμία της με το μωρό στην αγκαλιά

6 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αναδρομικά: Οι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων που τα διεκδικούν

sierafm by sierafm
5 Φεβρουαρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες διαχωρίζονται πλέον τα αναδρομικά στις συντάξεις που θα λάβουν ή διεκδικούν οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι.

Η καταβολή των αναδρομικών – ανάλογα με την κατηγορία – θα ξεκινήσει με την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Αναδρομικά θα λάβουν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ έρχονται αναδρομικά δεκαμήνου και για τις επικουρικές συντάξεις χηρείας.

Αναδρομικές αυξήσεις από 1η Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.000-300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων φέρνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 7 Φεβρουαρίου, και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά.

Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Οι αυξήσεις αυτές μετράνε από 1ης Οκτωβρίου 2019 για τους ήδη συνταξιούχους και θα καταβληθούν μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων με τις συντάξεις Ιουνίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με τις συντάξεις Μαρτίου σχεδιάζεται να καταβληθούν αναδρομικά 10 μηνών και αυξήσεις που φτάνουν το 40% σε περίπου 26.000 επικουρικές συντάξεις χηρείας. Πρόκειται για όλες εκείνες τις επικουρικές που ακολουθώντας τις καταστατικές διατάξεις του κύριου φορέα ασφάλισης υπολογίστηκαν με ποσοστό χήρας/χήρου 50% και τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 στο 70%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το ΕΤΕΑΕΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, οι επικουρικές συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν λόγω θανάτου ασφαλισμένων μετά τις 13/5/2015 αυξάνονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος, από 50% που είναι σήμερα. Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019, έτσι εφόσον τα αναδρομικά δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου θα είναι αναδρομικά 10 μηνών.

Οι αυξήσεις αφορούν συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.ά. αλλά και συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ–ΤΕΑΜ. Για τα παλιά αναδρομικά (συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) υπάρχει αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ μετά τη δίκη–πιλότο που έγινε στις 10/1/2020 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί Απρίλιο ή Μάιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο για αυτό το περίφημο 10μηνο – 11μηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (3,985 δισ.). Εκτιμάται ότι αν θα ληφθεί απόφαση για να δοθούν τα αναδρομικά αυτό το δεκάμηνο, τότε η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Νέα γενιά αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 340 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα οι συνταξιούχοι προχωρούν σε αγωγές και μηνύσεις.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ προκύπτει ότι ο τύπος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος.

Πηγή:cnn.gr

Tags: συνταξη
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Συνάντηση εργασίας για το υπαίθριο εμπόριο

Next Post

Τέσσερα βότανα που αφυπνίζουν την λίμπιντο

Next Post
ζευγαρι Βιασμός

Τέσσερα βότανα που αφυπνίζουν την λίμπιντο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς
  • Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο
  • Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»
  • Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό
  • Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr