• Latest
αγριογουρουνα

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης στη Μακεδονία. Ενημέρωση από το τμήμα κτηνιατρικής

10 Φεβρουαρίου 2020
φρουτα λαχανικα

Οι 9 καλύτερες τροφές για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με διατροφολόγους

5 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη που κατηγορείται ότι παρέσυρε γάτα με το αυτοκίνητό της

5 Ιουλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τέσσερις νεαροί ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 14χρονο

5 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

5 Ιουλίου 2026
ασθενοφορο

Νεκρή 82χρονη που παρασύρθηκε από δίκυκλο σε λαϊκή αγορά

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καύσωνας: Προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

5 Ιουλίου 2026
ΒΟΤΑΝΑ

Το «θαυματουργό» ρόφημα από το παραμελημένο βότανο

5 Ιουλίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα απασχόληση για 1.000 άνεργους με μισθό 1.250 ευρώ

5 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Άνδρας τραυματίστηκε από πτώση μεσοτοιχίας σε υπό κατασκευή πολυκατοικία

5 Ιουλίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Στο νοσοκομείο αστυνομικός μετά από τσίμπημα σφήκας, στην Καστοριά

5 Ιουλίου 2026
Βόιο: Ροντέο έγινε η συνεδρίαση.  Διακοπή και αποχώρηση της αντιπολίτευσης.  Βίντεο

Δήλωση Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

4 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Κουκουλόπουλος σε Παπαθανάση: Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, εσείς ξεμείνατε στα χρόνια της κασέτας

4 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης στη Μακεδονία. Ενημέρωση από το τμήμα κτηνιατρικής

sierafm by sierafm
10 Φεβρουαρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
αγριογουρουνα
28
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνει τους επαγγελματίες χοιροτρόφους αλλά και εκτροφείς οικόσιτων χοίρων, τους κυνηγούς αγριόχοιρων και το καταναλωτικό κοινό της Π.Ε. Κοζάνης ότι επιβεβαιωμένο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ΠΕ Σερρών (Νικόκλεια Νιγρίτας).

Η Αφρικανική Πανώλη είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει μόνο τους χοίρους, με κύρια συμπτώματα υψηλό πυρετό, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα που αγγίζει το 100%, οπότε είναι φανερό πως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την συστηματική χοιροτροφία και την Αγροτική Οικονομία συνολικά, ενώ σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους όπως στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα, μέσω των εκκρίσεων από μολυσμένα ζώα, με μηχανικούς μεταφορείς όπως κρότωνες (τσιμπούρια), με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα). Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου αποτελούν οι πληθυσμοί αγριόχοιρων, οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και μπορούν να διασπείρουν την νόσο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον και σε αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αδρανοποιείται εύκολα από χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Η νόσος ενδημούσε μέχρι τώρα σε χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, με κοντινότερη χώρα εμφάνισης κρουσμάτων την Βουλγαρία αλλά το γεγονός εκδήλωσης κρούσματος στην ΠΕ Σερρών και σε απόσταση 70 περίπου χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανθεκτικότητα και τους πολυάριθμους τρόπους μετάδοσής του ιού, φανερώνει τον κίνδυνο για τη συστηματική χοιροτροφία της χώρας μας.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής εφιστά την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με δημιουργία περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοαφάλειας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου των ζώων στην εκμετάλλευση, αποφυγή ασκόπων επισκέψεων από ανθρώπους στην μονάδα, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από χώρες (πχ Βουλγαρία, Ρουμανία) που ενδημεί η νόσος και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ενδεδειγμένο χειρισμό των εντοσθίων ή άλλων υποπροΐόντων αγριόχοιρου (πχ αίμα, δέρμα, κόκκαλα) έτσι ώστε να αποτραπεί η επαφή και κατανάλωση τους από οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.
Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι αγοραπωλησίες ζώων από παράνομους πλανόδιους εμπόρους. Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εκτροφή ζώων χωρίς δήλωση στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επισύρει βαριές κυρώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιζωοτιών που απειλούν την συστηματική κτηνοτροφία της χώρας μας.
Κάθε πολίτης, φορέας ή ομάδα που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο και τα δάση της Π.Ε. Κοζάνης (κτηνοτρόφοι, κυνηγετικοί σύλλογοι, Θηροφυλακή και δασικές Υπηρεσίες) οφείλει να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και να αναφέρει στο Τμήμα Κτηνιατρικής οποιοδήποτε περιστατικό νεκρού ή ετοιμοθάνατου αγριόχοιρου, ανεύρεσης εστίας νεκρών ζώων ή ύπαρξης ζώων με τα προαναφερθέντα κλινικά συμπτώματα.
Επισημαίνεται τέλος ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους) δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί όμως κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου, για τη Χοιροτροφία, ένα σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα και κατ’ επέκταση της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή, πνεύμα συνεργασίας με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές και αυξημένη επαγρύπνηση ώστε οποιοδήποτε περιστατικό να διερευνηθεί εγκαίρως και σε περίπτωση διαπίστωσης εστίας της ασθένειας να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης της νόσου.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης & Βοΐου, Τηλ. 2461023782
Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας, Τηλ. 2463081656
Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων Τηλ. 2464021587

Tags: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Ενέργειες Ιταλικής κυβέρνησης για την προστασία της γούνας – χρήση του όρου γούνας

Next Post

Υποβολή αιτήσεων στο εκπαιδευτικό εργαστήριο: «Οι ρόλοι των γυναικών και η διαχείριση της καθημερινότητας»

Next Post
ΑΡΣΙΣ

Υποβολή αιτήσεων στο εκπαιδευτικό εργαστήριο: «Οι ρόλοι των γυναικών και η διαχείριση της καθημερινότητας»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι 9 καλύτερες τροφές για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με διατροφολόγους
  • Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη που κατηγορείται ότι παρέσυρε γάτα με το αυτοκίνητό της
  • Τέσσερις νεαροί ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 14χρονο
  • Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
  • Νεκρή 82χρονη που παρασύρθηκε από δίκυκλο σε λαϊκή αγορά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr