Πως μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση ενός παιδιού με το φαγητό χωρίς να το «πληγώσετε» συναισθηματικά;
Πολλά παιδιά είναι «αφράτα» ή και «παχουλούτσικα». Και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται γλυκούλι όσο ακόμα είναι νήπια, αν, μεγαλώνοντας, οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι υγιεινές μπορεί πολύ εύκολα να μεταβούν στην κατηγορία «υπέρβαρα» και μετά από λίγο, πιθανώς και «παχύσαρκα».
Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που βγήκε πριν από λίγες ημέρες στο φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού). Τι μπορείτε να κάνετε αν βλέπετε ότι το παιδί σας αρχίζει να οδεύει επικίνδυνα προς το αποτελέσει μέρος του ποσοστού και ποιος είναι ο σωστός τρόπος τα αποτρέψετε να ξεπεράσουν το όριο χωρίς να το «τραυματίσετε»;
Δυστυχώς πολλοί γονείς για να πείσουν τα παιδιά τους να μην τρώνε (κάτι στο οποίο, τις περισσότερες φορές, είναι αποτέλεσμα δικών τους πρακτικών) πέφτουν στην παγίδα να χρησιμοποιούν καθόλου ευαίσθητους και φιλικούς προς την ψυχολογία ενός παιδιού τρόπους ή αυταρχικές προστακτικές οι οποίες σπάνια έχουν θετικά αποτελέσματα. Αρνητικά σχόλια για το βάρος τους, εκφράσεις όπως «είσαι χοντρός/ή» ή επιθετικά «μη τρως άλλο, θα παχύνεις» είναι ο σίγουρος και πιο σύντομος δρόμος για να αποκτήσουν θέματα με την εικόνα τους και, μάλλον, ο λιγοτερο πειστικός για να τα κάνετε να αποχωριστούν το φαγητό.