• Latest
Πατάτες

Αυτό το λάδι αντέχει στο τηγάνισμα και χάνει ελάχιστα αντιοξειδωτικά

6 Μαρτίου 2020

Εορτή του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού 6 και 7 Αυγούστου και υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νικάνορος το απόγευμα της Πέμπτης 7 Αυγούστου

5 Αυγούστου 2025
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Το ΣΕΕΝ για το ορυχείο Αχλάδας

5 Αυγούστου 2025
Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Ζώνη Βοΐου

Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Ζώνη Βοΐου

5 Αυγούστου 2025

Ο Μπούνος σας προσκαλεί στο γλέντι της Παναγίας

5 Αυγούστου 2025
Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας: Καλλιστεία Αλόγων

Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας: Καλλιστεία Αλόγων

5 Αυγούστου 2025
Παραιτήθηκε η Καλλιόπη Σεμερτζιδου απο τη θέση της Συντονίστριας της ΝΔ Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Παραιτήθηκε η Καλλιόπη Σεμερτζιδου απο τη θέση της Συντονίστριας της ΝΔ Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

5 Αυγούστου 2025
Συναντήσεις του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Συναντήσεις του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

5 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τρίτη 05 Αυγούστου

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τρίτη 05 Αυγούστου

5 Αυγούστου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σύλληψη 12 ατόμων για ναρκωτικά σε 4 μέρες

5 Αυγούστου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Κραυγαλέα καθυστέρηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» – Θεσμικά και κοινωνικά ερωτήματα προς επίλυση

5 Αυγούστου 2025
Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας: Εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας: Εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

5 Αυγούστου 2025
Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για την εορτή του Οσίου Στυλιανού

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ιερές Ακολουθίες στον Άγιο Γεώργιο για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το λάδι αντέχει στο τηγάνισμα και χάνει ελάχιστα αντιοξειδωτικά

sierafm by sierafm
6 Μαρτίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Πατάτες
2
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Έρευνα έδειξε ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί σχεδόν ακέραιη την αντιοξειδωτική του ιδιότητα κατά το μαγείρεμα.

Η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Ωστόσο, ελάχιστες μελέτες έχουν ασχοληθεί με το αν αποτελεί την ιδανική επιλογή για το μαγείρεμα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έδειξε ότι αυτός ο τύπος ελαιόλαδου διατηρεί ακέραιη την αντιοξειδωτική του ιδιότητα κατά το μαγείρεμα. Η χρήση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη μαγειρική, ένα βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουζίνας, φαίνεται μέσα από τα ευρήματα να δείχνει τον δρόμο για μελλοντικές συστάσεις ή κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διατροφή.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, εκπονήθηκε από ερευνητές της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας για την Παχυσαρκία και τη Διατροφή (CIBERobn) και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή και χαρακτηρίζεται από μια μοναδική σύνθεση λιπαρών οξέων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα έλαια. Τα οφέλη για την υγεία σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις πολυφαινόλες. Μέχρι σήμερα η έρευνα είχε εστιάσει την προσοχή της στην επίδραση που έχει το μαγείρεμα στις πολυφαινόλες σε εργαστηριακό και βιομηχανικό επίπεδο.

Για τη μελέτη αυτή, ωστόσο, οι ερευνητές προσομοίωσαν τις συνθήκες μαγειρέματος με αυτές μιας καθημερινής οικιακής κουζίνας. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί πώς το σοτάρισμα επηρεάζει τις πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του χρόνου – επί μικρό και μεγάλο χρονικό διάστημα – και της θερμοκρασίας – στους 120ºC και 170ºC- στην διάλυση των αντιοξειδωτικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά το μαγείρεμα, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μειώθηκε κατά 40% στους 120ºC και κατά 75% στους 170ºC, σε σύγκριση με τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο ωμό ελαιόλαδο. Επιπλέον, ο χρόνος μαγειρέματος είχε επίδραση στις μεμονωμένες φαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη, αλλά όχι στο συνολικό περιεχόμενο φαινολών. Συνολικά, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών εξακολούθησαν να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση περί υγιεινής διατροφής, δηλαδή διατήρησαν την ιδιότητά τους να προστατεύουν τα σωματίδια της LDL (καλής) χοληστερόλης από την οξείδωση.

Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για την υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτοχημικά από λαχανικά, φρούτα και όσπρια, έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Η σύνδεση αυτή διαπιστώθηκε με τη μελέτη PREDIMED, μια πολυκεντρική κλινική μελέτη που διεξήχθη από το 2003 έως το 2011 και βασίστηκε σε στοιχεία περισσότερων από 7.000 ανθρώπων.

Ωστόσο, οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τη μεσογειακή διατροφή δύσκολα εφαρμόζονται σε μη Μεσογειακούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται, πιθανώς, στις διαφορετικές πρακτικές μαγειρέματος. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας που ανέδειξαν την επίδραση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο σοτάρισμα με θετικά αποτελέσματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η μεσογειακή γαστρονομία αποδεικνύεται επωφελής για την υγεία μας, όχι μόνο για το τις τροφές που περιλαμβάνει αλλά και για τους τρόπους μαγειρέματος.

Για τους ερευνητές, επόμενος στόχος είναι να αναλυθούν οι επιπτώσεις του μαγειρέματος με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε άλλα τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το κρέας κλπ.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: 3η Πρόσκληση της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

Next Post

Γονείς, κλείστε το κινητό και «πιάστε» το παιδί

Next Post
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Γονείς, κλείστε το κινητό και «πιάστε» το παιδί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εορτή του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού 6 και 7 Αυγούστου και υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νικάνορος το απόγευμα της Πέμπτης 7 Αυγούστου
  • Το ΣΕΕΝ για το ορυχείο Αχλάδας
  • Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Ζώνη Βοΐου
  • Ο Μπούνος σας προσκαλεί στο γλέντι της Παναγίας
  • Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας: Καλλιστεία Αλόγων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  3. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  4. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr