• Latest
κορονοιος

Τι τρέμουν οι επιστήμονες για τον κοροναϊό – Ανησυχία στην Ελλάδα μετά τους 3 θανάτους νέων σε Καστοριά, Κρήτη, Ξάνθη

26 Μαρτίου 2020
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα

7 Ιουνίου 2025
Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

7 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδη

7 Ιουνίου 2025
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Νέα καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε ασθενή

7 Ιουνίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή σιδήρων από κατάστημα αξίας 4.500 ευρώ

6 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι τρέμουν οι επιστήμονες για τον κοροναϊό – Ανησυχία στην Ελλάδα μετά τους 3 θανάτους νέων σε Καστοριά, Κρήτη, Ξάνθη

sierafm by sierafm
26 Μαρτίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μπορεί να επιδημιολογικά στοιχεία να συνεχίζουν να αποδεικνύουν παγκοσμίως ότι πιο ευάλωτοι στον ιό είναι οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, ο κοροναϊός δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν κάνει διακρίσεις.

Οι θάνατοι τριών νέων ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα, μίας 41χρονης στην Καστοριά, ενός 42χρονου στην Κρήτη και εσχάτως ενός 46χρονου στην Ξάνθη  επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο όλα όσα έλεγαν το προηγούμενοι διάστημα οι λοιμωξιολόγοι. Ότι δηλαδή, καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη στον κοροναϊό.

Μπορεί να επιδημιολογικά στοιχεία να συνεχίζουν να αποδεικνύουν παγκοσμίως ότι πιο ευάλωτοι στον ιό είναι οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, ο κοροναϊός δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν κάνει διακρίσεις.

Χτυπά και νέους ανθρώπους, είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε όχι ενώ δυστυχώς κάποια από τα κρούσματα – όπως έγινε στην Καστοριά, στην Κρήτη και στην Ξάνθη – καταλήγουν.

Και αυτό είναι κάτι που τρομάζει τους επιστήμονες κι ενισχύει την πεποίθηση ότι μόνο η καραντίνα και τα αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας μπορούν να περιορίσουν τους θανάτους.

Ειδικά από τη στιγμή που ελέγχεται αν εκτός από τους νέους πλήττονται και πολίτες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καταρρίπτοντας το μύθο ότι ο ιός σκοτώνει μόνο ηλικιωμένος και ανοσοκατασταλμένους.

Από τη χθεσινή ενημέρωση του «στρατηγού» κατά του κοροναϊού Σωτήρη Τσιόδρα προέκυψαν κάποια καινούργια συμπεράσματα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι φόβοι των επιστημόνων

Το βασικό και πλέον αισιόδοξο στοιχείο για την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να υπάρξει έξαρση του ιού.

Τα δύο αρνητικά στοιχεία ωστόσο, αφορούν στον αριθμό των θανάτων, που συνεχώς αυξάνεται (σ.σ έχουν ανέλθει σε 23) αλλά και στην αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους τόσο για την εξέλιξη του ιού, όσο και κατά πόσον θα αντέξει το σύστημα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Χθες, ο κ. Τσιόδρας  επιβεβαίωσε την ύπαρξη 78 νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 821.

Μετά και τα δύο νέα θύματα που καταγράφηκαν χθες, και ενός σήμερα,  οι νεκροί ανέρχονται σε  σε 23, 19 άνδρες και 4 γυναίκες. Από τους 23 συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη για τη ζωή, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 23 είχαν υποκείμενο νόσημα.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ορισμένους επιστήμονες είναι η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, από τους 134 ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία, οι 53 είναι διασωληνωμένοι με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 67 έτη. Μία ημέρα νωρίτερα όμως, ο αριθμός των διασωληνομένων ήταν χαμηλότερος και δεν ξεπερνούσε τους 45

«Δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων»

Ανακοινώνοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων χθες, ο κ.  Τσιόδρας επισήμανε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα «δεν υπάρχει εκθετική αύξηση».

Αντίθετα, όπως είπε, τρομακτικοί είναι οι αριθμοί όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας παγκοσμίως. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα κρούσματα ξεπερνούν τις 440.000 σε 197 χώρες, ενώ περισσότεροι από 19.700 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Κατά τα λοιπά, από τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, φαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει να βρίσκεται – όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του πληθυσμού της – στο επίκεντρο  της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας είναι στο λεκανοπέδιο – στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη όπου ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα, υπάρχει πλέον μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα.

Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται όμως πως η εστία παραμένει ζωηρή. Τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία, προχθεσινή, έκθεσή του στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαία 11 και στη Ζάκυνθο.

Στη δίνη του κοροναϊού Καστοριά, Κοζάνη και Ξάνθη

Άλλες περιοχές όπου η εμφάνιση του κοροναϊού αιφνιδίασε τους ειδικούς είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγράφει συνολικά 19 κρούσματα, ενώ χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.

Σε καραντίνα μπήκε χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κοροναϊού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης.

Μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στις περιοχές Λάρισας, Έβρου, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Λέσβου, Εύβοιας, Κιλκίς και Σερρών.Σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες έχει καταγραφεί από ένα κρούσμα.

Ο φόβος των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού

Την ώρα πάντως που η Ελλάδα μέσω ακραίων πλην αναγκαίων μέτρων πασχίσει να «φρενάρει» την εξάπλωση του κοροναϊού, κερδίζοντας μέχρι στιγμή τη μάχη σε σχέση με άλλες χώρες υπάρχει ένα στοιχείο παγκοσμίως που φαίνεται πως τρομάζει τους επιστήμονες.

Η ανησυχία των επιστημόνων εδράζεται στο ενδεχόμενο να μετατραπεί ο κοροναϊός σ’ έναν εποχικό ιό, ο οποίος θα εμφανίζεται κάθε χρόνο.

Μία τέτοια δυσοίωνη εξέλιξη κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη εξέρευσης ενός εμβολίου αλλά και η παρασκευή φαρμάκων που θα μπορούσαν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες για όσους νοσούν σοβαρά.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη συσχέτιση της διασποράς του ιού με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, φαίνεται πως η εξάπλωση ευνοείται περισσότερο σε  μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, παρατήρησε ότι πλέον ο κοροναϊός αρχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.

Εκτίμησε ότι ο COVID-2019 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος – παρά όταν είναι θερμός και ξηρός, κάτι το οποίο αν ισχύει, γεννά ελπίδες στη χώρα μας για το επόμενο διάστημα.

Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.

Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Πηγή:in.gr

 

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Προσλήψεις σε 28 δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας – Άμεσα η προκήρυξη

Next Post

Κοροναϊός : Αυξάνεται το όριο των ανέπαφων συναλλαγών – Πότε ξεκινά το μέτρο

Next Post
ΚΑΡΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ POS καρτα

Κοροναϊός : Αυξάνεται το όριο των ανέπαφων συναλλαγών – Πότε ξεκινά το μέτρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα
  • Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ
  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδη
  • Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς
  • Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr