Ο μήνας Οκτώβριος, έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως «μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού». Δείτε τι πρέπει να ξέρετε και τι να κάνετε για να προστατέψετε τη ζωή σας.
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο «μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού». Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις και διαδεδομένες απόψεις σχετικά με την ασθένεια αυτή, οι οποίες συχνά εμποδίζουν την πρόγνωση και τη θεραπεία της. Δεδομένου λοιπόν ότι σε πολλές περιπτώσεις, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να κάνετε για να προφυλαχθείτε και να προστατέψετε τη ζωή σας.
Μύθος 1: Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε κίνδυνο
Πραγματικότητα: Περίπου το 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, δεν έχουν αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια. Αλλά το οικογενειακό ιστορικό έχει σημασία ως εξής: αν κάποιος συγγενής σας πρώτου βαθμού (γονέας, αδελφή, ή παιδί) είχε ή έχει καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου σχεδόν διπλασιάζεται. Η ύπαρξη δύο συγγενών πρώτου βαθμού με τη νόσο, αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.
Μύθος 2: Ο στηθόδεσμος με μπανέλα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Πραγματικότητα: Οι ισχυρισμοί ότι η μπανέλα συμπιέζει το λεμφικό σύστημα του μαστού, γεγονός που κάνει τις τοξίνες να συσσωρεύονται και να προκαλούν καρκίνο του μαστού, έχουν ευρέως απορριφθεί ως αντιεπιστημονικοί. Ούτε το είδος του σουτιέν που φοράτε ούτε το πόσο σφιχτά είναι τα εσώρουχα ή άλλα είδη ένδυσης, έχει οποιαδήποτε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μύθος 3: Οι περισσότεροι όγκοι στο μαστό είναι καρκινικοί
Πραγματικότητα: Περίπου το 80% των όγκων στο στήθος των γυναικών προκαλούνται από καλοήθεις αλλαγές (μη καρκινικές), κύστες ή άλλες συνθήκες. Οι γιατροί ωστόσο ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ελέγχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος τους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την θεραπεία του. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή βιοψία για να διαπιστώσει εάν ένας όγκος είναι κακοήθης.
Μύθος 4: Τα εμφυτεύματα στήθους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Πραγματικότητα: Οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο, σε αυτές τις γυναίκες οι μαστογραφίες δεν είναι πάντα ενδεικτικές, γι’ αυτό καλό είναι να κάνουν επιπλέον ακτινογραφίες, για την πληρέστερη εξέταση των ιστών του μαστού.
Μύθος 5: Όλες οι γυναίκες έχουν 1 στις 8 πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Πραγματικότητα: Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είναι περίπου 1 στις 233 στην ηλικία των 30 και αυξάνονται σε 1 στις 8, μέχρι την ηλικία των 85.
Μύθος 6: Οι γυναίκες με μικρό στήθος, έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μεγέθους τους στήθους σας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εξεταστεί από ό,τι το μικρό στήθος, με τις κλινικές εξετάσεις και ακόμα τις μαστογραφίες και τις ακτινογραφίες, αλλά όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους, πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους και προληπτικές εξετάσεις.
Μύθος 7: Ο καρκίνος του μαστού έχει πάντα τη μορφή όγκου
Πραγματικότητα: Ένας όγκος μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του μαστού (ή μια από τις πολλές καλοήθεις παθήσεις του μαστού), αλλά οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να αποτελούν συμπτώματα καρκίνου, όπως πρήξιμο, ερεθισμό του δέρματος ή παραμόρφωση, πόνος στο στήθος ή στη θηλή, ερυθρότητα, πάχυνση του δέρματος ή της θηλής κ.ά. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της μασχάλης και να προκαλέσει οίδημα εκεί πριν από την παρουσία όγκου που μπορεί να γίνει αισθητός. Επίσης, η μαστογραφία μπορεί να δείξει τον καρκίνο του μαστού που δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα.
Οι γυναίκες με ένα σπάνιο είδος καρκίνου του μαστού που ονομάζεται φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC), σπανίως εμφανίζουν όγκο στο στήθος. Τα συμπτώματα του καρκίνου IBC περιλαμβάνουν πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα ή θερμότητα στο στήθος, ευαισθησία ή πόνο, αλλαγή στη θηλή, πάχυνση, μελάνιασμα ή αλλαγή του δέρματος ή διόγκωση των λεμφαδένων κάτω από το χέρι.
Οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρούν στο στήθος τους.
Μύθος 8: Δε μπορεί να πάθετε καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή
Πραγματικότητα: Μερικές γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή, μερικές φορές στο σημείο της ουλής ή όταν ο αρχικός καρκίνος εξαπλώνεται. Επομένως, ακόμη και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, έχουν πιθανότητες, αν και λίγες, να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Μετά την προφυλακτική μαστεκτομή, ο κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, μειώνεται κατά περίπου 90%.
Μύθος 9: Η ετήσια μαστογραφία, σας εκθέτει σε τόσο μεγάλη ακτινοβολία που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Πραγματικότητα: Αν και είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιείται ακτινοβολία στη μαστογραφία, το ποσό είναι τόσο μικρό, που τυχόν συναφείς κίνδυνοι είναι πολύ μικροί σε σύγκριση με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει. Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει όγκους, πολύ πριν γίνουν αισθητοί και όσο πιο σύντομα εντοπιστεί κάποιος όγκος, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες θεραπείας. Οι γιατροί συστήνουν σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο.
Μύθος 10: Αν η μαστογραφία σας είναι αρνητική, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε
Πραγματικότητα: Παρά τη μεγάλη σημασία τους για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και τη διάγνωσή του, οι μαστογραφίες αδυνατούν να εντοπίσουν περίπου το 10% έως 20% των καρκίνων του μαστού. Γι’ αυτό οι κλινικές εξετάσεις και σε κάποιο βαθμό η αυτοεξέταση, είναι ζωτικής σημασίας κομμάτια της διαδικασίας πρόληψης και διάγνωσης.
Μύθος 11: Η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, δίνει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από κ ό, τι η αφαίρεση του όγκου με ακτινοθεραπεία
Πραγματικότητα: Τα ποσοστά επιβίωσης είναι περίπου τα ίδια για τις γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή και για τις γυναίκες που επιλέγουν τη διατήρηση του μαστού και την αφαίρεση μόνο μέρους του και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θεραπείες ακτινοβολίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις -όπως με την εκτεταμένη νόσο του DCIS ή ιδιαίτερα μεγάλους όγκους- που η αφαίρεση του όγκου και η ακτινοβολία, μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη επιλογή θεραπείας.
Μύθος 12: Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με τις άλλες γυναίκες
Πραγματικότητα: Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση και/εάν έχουν κερδίσει παραπάνω βάρος σε μεγαλύτερη ηλικία.
Μύθος 13: Η άμβλωση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Πραγματικότητα: Επειδή η άμβλωση θεωρείται πως διαταράσσει τους κύκλους ορμονών κατά την εγκυμοσύνη και ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με τα επίπεδα ορμονών, πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ τους, αλλά δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό.
Μύθος 14: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί
Πραγματικότητα: Δυστυχώς, όχι. Παρόλο που είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου (όπως το οικογενειακό ιστορικό και οι κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων) και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο (μείωση ή εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ, απώλεια επιπλέον βάρος, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος), περίπου το 70 % των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, δεν έχουν εκδηλώσει αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου, που σημαίνει ότι η νόσος εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά τύχη ή για ανεξήγητους ακόμη λόγους.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να κάνετε τακτικές εξετάσεις μαστού και μαστογραφίες και πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας κάθε φορά που παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας. Όταν εντοπίζεται αρκετά νωρίς, ο καρκίνος του μαστού είναι συχνά ιάσιμος.
Πηγή:clickatlife.gr