Οι σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιά για τη Δυτική Μακεδονία με έμφαση στην Καστοριά είναι καθυστερημένη αντίδραση σε ένα υπαρκτό και γνωστό πρόβλημα ωστόσο κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Για την ακρίβεια όσα ανακοινώθηκαν ανοίγουν μια δυνατότητα για την περιοχή που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν ωραιοποιήσεις:
Όταν στη χώρα τα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 8,35 ανά 100.000 πληθυσμού στην περιοχή ΠΕ Καστοριάς και Δήμου Βοίου τα κρούσματα αντίστοιχα ανέρχονται σε 50/100.000 δηλ 6 φορές πάνω από το μ.ο. (Τα στοιχεία είναι από την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ 25/3).
Στις απώλειες ζωών η περιοχή μετράει δυστυχώς το 25% του συνόλου στη χώρα (σημερινά στοιχεία 8 στις 32).
Όλα ανεξαίρετα τα κρούσματα προέρχονται από την ίδια πηγή (Μιλάνο) για την οποία υπήρξε χαρακτηριστική ολιγωρία των αρμοδίων που δεν έχει αιτιολογηθεί μέχρι τώρα. Οι δημόσιες παρεμβάσεις που επισήμαιναν το πρόβλημα έγκαιρα αγνοήθηκαν τόσο τοπικά (δημόσιες παρεμβάσεις μου 5/3, 13/3, 20/3) όσο και κεντρικά (παρέμβαση Φώφης Γεννηματα 19/3 στη Βουλή).
Το κεντρικό πρόβλημα όπως σημείωνα στην τελευταία μου παρέμβαση είναι η έλλειψη ισχυρού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία που θα εξασφαλίζει την ενιαία και αποτελεσματική ενημέρωση της κυβέρνησης και θα υλοποιεί απαρέγκλιτα όλες τις αποφάσεις για την περιοχή τις οποίες εξάλλου θα συνδιαμορφώνει. Αυτή είναι η λυδία λίθος αντιμετώπισης κρίσεων σε μια χωρική ενότητα, μικρή ή μεγαλύτερη, και αυτό επιβεβαιώνουν αφενός πολλά κείμενα ειδικών και αφετέρου η εμπειρία όσων έτυχε να διαχειριστούν κρίσεις στον τόπο τους, ο σεισμός του 1995 ήταν ένα καλό παράδειγμα.
Όταν σε ένα τόπο δεν λαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τα περιφερειακά όργανα και τους εκπροσώπους του τότε η ευθύνη πέφτει στη Κεντρική κυβέρνηση, άλλη διαδικασία για τη διαχείριση κρίσεων δεν υπάρχει. Είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η εξέλιξη για όσους πιστεύουμε στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση αλλά σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε, χωρίς περιθώρια επιλογών.
Αυτό πρότεινε και η Φώφη Γεννηματά στις 19/3 στη Βουλή, αυτό το δρόμο άνοιξε με καθυστέρηση σήμερα και ο αρμόδιος υφυπουργός. Για την Καστοριά και το Βόιο, για τη Δυτική Μακεδονία ολόκληρη είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η πολύ δύσκολη κατάσταση που ζούμε και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Επιβάλεται κοινή στάση όλων για να καλύψουμε το χρόνο που σπαταλήθηκε χωρίς λόγο.
Προφανώς η πρώτη άμεση προτεραιότητα είναι η αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίων δομών υγείας στην περιοχή με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Είναι επίσης αυτονόητο οτι η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί να έχει παροδικό χαρακτήρα, τουναντίον η ανόρθωση του ΕΣΥ είναι η κορυφαία επιλογή της επόμενης μέρας.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο που πρέπει να κερδίσουμε σήμερα είναι η μάχη με το χρόνο για την προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας όλων και πιο πολύ των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.