• Latest
Αμανατίδης

Γιώργος Αμανατίδης: Η πανδημία το ενισχύει: η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά συμπληρωματική

13 Απριλίου 2020
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

29 Μαΐου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη

29 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

29 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει

29 Μαΐου 2026
πονος

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαΐου 2026
απατη

Έκλεινε Airbnb, νοίκιαζε το σπίτι και γινόταν καπνός με το ενοίκιο – 21 απάτες σε δύο μέρες

29 Μαΐου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Υποψήφιος μοναχός άφησε το Άγιο Όρος για να παντρευτεί καθηγήτρια από το Κίεβο

29 Μαΐου 2026

Εορτάζει και πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βυθού Boΐου

29 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

29 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πληρώνουν τα σφάλματα του monitoring και της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανεπάρκειας

29 Μαΐου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του εφηβικού εντύπου “Παιδιά” στην Πρίζα

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του εφηβικού εντύπου “Παιδιά” στην Πρίζα

29 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση «Βάσω Κατράκη-Χαρακτική» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το Σάββατο 30 Μαΐου

29 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιώργος Αμανατίδης: Η πανδημία το ενισχύει: η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά συμπληρωματική

sierafm by sierafm
13 Απριλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αμανατίδης
4
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

        Επιμένω να αναδεικνύω τις θετικές πτυχές της «γκρίζας» πραγματικότητας που βιώνουμε στον καιρό της πανδημίας. Αντιμετωπίζω συνειδητά την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία. Ευκαιρία για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. Ευκαιρία για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ευκαιρία για ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ευκαιρία για δρομολόγηση αναγκαίων αλλαγών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, η πανδημία επανέφερε στο προσκήνιο συζητήσεις για το ρόλο του κράτους στην οικονομία, ο οποίος υπήρξε μεταβαλλόμενος και εναλλασσόμενος στη θέση κυριαρχίας ιστορικά. Το δίλημμα «κρατικός παρεμβατισμός ή ιδιωτική πρωτοβουλία», που υπήρξε το απόλυτο διακύβευμα μεταξύ κεϋνσιανών και φιλελεύθερων, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο της δημόσιας αντιπαράθεσης. Συνεπώς, η παρούσα κρίση συνιστά ευκαιρία και για επανατοποθέτηση στο ζήτημα της σχέσης κράτους και οικονομίας.

Υποστηρίζω ότι το ερώτημα δεν πρέπει να είναι το «πολύ ή λίγο» κράτος, αλλά το «τι κράτος» θέλουμε. Θέλουμε ένα κράτος συγκεντρωτικό, υπερτροφικό, αδιαφανές, σπάταλο και ελλειμματικό, γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό; Ή προτιμάμε ένα κράτος επιτελικό, διαφανές, νοικοκυρεμένο, τεχνολογικά εκσυγχρονισμένο και φιλοεπενδυτικό; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Το ίδιο αυτονόητη όμως θα έπρεπε να είναι η απάντηση και στο ερώτημα «πως θα επιτευχθεί;».

Η σχέση των δύο δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά  συμπληρωματική. Μόνο με αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να επιτευχθεί το αυτονόητο, όπως προανέφερα.

Απεδείχθη περίτρανα τις ημέρες αυτές σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Ένα αμιγώς δημόσιο σύστημα με χρόνιες δομικές αδυναμίες που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται και από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση λόγω των Μνημονίων, θα αδυνατούσε να ανταπεξέλθει χωρίς την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Ούτε όμως ένα αμιγώς ιδιωτικό σύστημα θα αποτελούσε λύση, καθώς θα προκαλούσε μη αποδεκτούς και άδικους αποκλεισμούς για τους πιο αδύναμους.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση τασσόταν μονοδιάστατα υπέρ του δημόσιου τομέα τονίζοντας πως, στρατηγικός της στόχος ήταν η συρρίκνωση του ιδιωτικού. Ναυάγησαν μάλιστα δωρεές ύψους εκατομμυρίων από τρίτους που θα πρόσφεραν σημαντική βοήθεια στο σύστημα υγείας. Στον αντίποδα, πολλοί τάσσονται υπέρ μιας «απελευθερωμένης» αγοράς υγείας με συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά το αμερικάνικο υπολειμματικό μοντέλο.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πέρα από τις ιδεολογίες και την κατάταξη στη δημόσια ή ιδιωτική σφαίρα υπάρχουν άνθρωποι. Είναι όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση, περίσσεια υπομονή, επιμονή και ανθρωπιά έγιναν το επίκεντρο των πολιτικών και των πολιτών της χώρας μας.

Η άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και με τον αναγκαίο εξοπλισμό συνάντησε τους άξιους συγχαρητηρίων «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες», που υπηρετούν στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

Ένας συνδυασμός που απέκτησε υπεραξία από τα μέτρα πολιτικής προστασίας και από ένα σύνολο παράλληλων δράσεων βασισμένων στην αποτελεσματική χρήση προϊόντων και μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όλοι μαζί και στο πλαίσιο μίας ενιαίας στρατηγικής επέφεραν τα υποδειγματικά αποτελέσματα για τα οποία η χώρα μας, ίσως για πρώτη φορά, θεωρείται και είναι πρότυπο.

Εν τέλει οι ιδεολογικές περιχαρακώσεις και η λογική του «άσπρου ή μαύρου» προκαλούν μόνο κακό στη χώρα. Ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητους χώρους, όπως είναι αυτός της υγείας.

Για το λόγο αυτό αποτελεί ευτυχή συγκυρία που η παρούσα Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τάσσονται έμπρακτα υπέρ της συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Κοζάνη, 13/04/2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΔ

Previous Post

46χρονος αυτοκτόνησε στην Κρανιά Γρεβενών

Next Post

Ευάγγελος Καρλόπουλος: Μπορεί ο COVID-19 να αλλάξει τον κόσμο;

Next Post
κορονοιος

Ευάγγελος Καρλόπουλος: Μπορεί ο COVID-19 να αλλάξει τον κόσμο;

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση
  • Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη
  • Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού
  • Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει
  • Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr