• Latest

Τουρκική Navtex: Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή ημέρα – Μήνυμα ενότητας από τα κόμματα

24 Ιουλίου 2020
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της μητέρας της Μαρίας Αντωνιάδου

14 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

14 Ιουλίου 2026
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Λευκή Νύχτα» στα Γρεβενά

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Λευκή Νύχτα» στα Γρεβενά

14 Ιουλίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπές ρεύματος στο Δήμο Βοΐου Τετάρτη και Πέμπτη

14 Ιουλίου 2026
Διήμερες «Γιορτές Πολιτισμού 2026» στο Καρυοχώρι στις 19 και 20 Ιουλίου

Διήμερες «Γιορτές Πολιτισμού 2026» στο Καρυοχώρι στις 19 και 20 Ιουλίου

14 Ιουλίου 2026
ΣΩΜΑ ΕΛΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος του δέρματος: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

14 Ιουλίου 2026
Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό της Marfin το 2010 με τους τρεις νεκρούς -Αναζητείται μια γυναίκα που ζει στο εξωτερικό

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στις συλλήψεις για τη Marfin και τι απαντά σε όσους συνδέουν τις ραγδαίες εξελίξεις με τις εκλογές

14 Ιουλίου 2026
οπλο

20χρονος φαντάρος κατηγορείται ότι απείλησε καταστηματάρχη με όπλο

14 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Τρία χρόνια φυλακή, χωρίς αναστολή, στον 70χρονο που προκάλεσε τη φωτιά προσπαθώντας με ανάψει χαρτί για να απομακρύνει σφήκες

14 Ιουλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Δημογραφικό: 717 περιοχές χωρίς ούτε μία γέννηση το 2026!

14 Ιουλίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Παλιές ταυτότητες: Τι αλλάζει μέχρι το 2027 – Πού θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτές

14 Ιουλίου 2026
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Γυναίκα τραυματίστηκε στα κάτω άκρα από προπέλα σκάφους

14 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική Navtex: Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή ημέρα – Μήνυμα ενότητας από τα κόμματα

sierafm by sierafm
24 Ιουλίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Βυθίσατε το Oruc Reis» θα μπορούσε να είναι το στίγμα των πρώτων επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου εθνικού μετώπου απέναντι στην τουρκική απειλή για σεισμικές έρευνες σε περιοχή στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, την οποία η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Μετά τις συναντήσεις με Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός εκτιμούσε με ικανοποίηση ότι υπάρχει διάθεση ενότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι εάν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει.

Ο καθένας εκ των τριών έθεσε το ζήτημα με το δικό του τρόπο και ύφος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για αποτροπή, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να τονίζει ότι κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να μιλά για casus belli.

Όλοι όμως εξυπηρετούν ένα κοινό στόχο, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν μπορεί η ΕΕ να νίψει τας χείρας της παραπέμποντας απλώς το ζήτημα στη Χάγη.

Είναι γενικότερη η αίσθηση άλλωστε πως όλα τα κόμματα αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και αφήνουν στην άκρη την κομματική αντιπαράθεση μέχρι τουλάχιστον η Τουρκία να αποκλιμακώσει και εμπράκτως.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 9:30 με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 10:30 με τον πρόεδρο του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο επρόκειτο αρχικά να συναντηθεί χθες το βράδυ.

Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή ημέρα και τι ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση

Ήδη με κύριο όχημα την παρέμβαση Μέρκελ εκτιμάται ότι αποφεύχθηκε περαιτέρω κλιμάκωση, αν και βέβαια το Βερολίνο, ούτε βέβαια η Αθήνα ή η Άγκυρα, επισήμως δε θα μπορούσε ποτέ να επιβεβαιώσει ότι προχθές το βράδυ βρέθηκαν οι δύο χώρες κοντά σε μία στρατιωτική εμπλοκή. Όμως η Τουρκία δεν έχει αποσύρει τα πολεμικά πλοία της ακόμη και η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία από το 1934 οπότε και είχε γίνει μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Και δεύτερον, διότι σήμερα είναι η επέτειος από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923. Επέτειος που θα μπορούσε να δώσει την αφορμή στον επίδοξο σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητήσει έτι περαιτέρω τον κεμαλισμό και τις δεσμεύσεις του, πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε το κοσμικό τουρκικό κράτος μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας και εάν σήμερα κινηθεί προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα με Navtex, συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών που ακόμη δεν έχουν αποσυρθεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Στην ελληνική πολιτική ηγεσία επικρατεί πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά καμία χαλάρωση ή εφησυχασμός, καθώς άλλωστε μέχρι να λήξει η τουρκική Navtex στις 2 Αυγούστου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Αυτό όμως που κυρίως ανησυχεί την κυβέρνηση δεν είναι η πιθανότητα μίας εξόδου του Oruc Reis σήμερα συγκεκριμένα, αλλά γενικότερα η συμπεριφορά της Τουρκίας, δηλαδή ότι δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία έμπρακτη κίνηση αποκλιμάκωσης.

Ο γαλλογερμανικός άξονας και η Τουρκία

Ταυτόχρονα η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική μάχη ενεργοποιώντας κάθε συμμαχία της Ελλάδας αλλά κυρίως τους παίκτες που «μετράνε» στην περιοχή και τους οποίους υπολογίζει η Άγκυρα. Πρώτον η Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και δε θα ήθελε να αμαυρώσει τη θητεία της αυτή κάποιο αρνητικό γεγονός, ούτε και να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα προς την Τουρκία.

Σε μία φορτισμένη σημειολογικά δημόσια κίνηση στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προέβη χθες από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτηση του στην ελληνική γλώσσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ.Μητσοτάκη. Η Γαλλία έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία άλλωστε στη Λιβύη. Σημειωτέον ότι χθες ο κ.Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν συζητήσει σε διμερή συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η σύνοδος των χωρών του Νότου (Med7) που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου στην Κορσική, αλλά αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού, να λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Αιγύπτου και το όπλο της ΑΟΖ

Η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου το θέμα συζήτησης μεταξύ του κ.Μητσοτάκη και του Αιγυπτίου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ- Σίσι. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ελ- Σίσι με αφορμή την Εθνική Εορτή της Αιγύπτου, αλλά με φόντο την τουρκική Navtex

Το τηλεφώνημα αυτό όμως ενείχε και μία ακόμη προειδοποίηση προς την Άγκυρα, καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία θα «έκλεινε» εντελώς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον ότι προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ο κ.Μητσοτάκης το Μαξίμου ζήτησε από το ΜεΡΑ25 να αναβληθεί για σήμερα το ραντεβού του με το Βαρουφάκη.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ

Ένας ακόμη παίκτης τον οποίο υπολογίζει η Τουρκία και ο οποίος εμπλέκεται ενεργά και στο θέμα της Λιβύης όπου έχει έρθει σε αντίθεση με την Άγκυρα είναι η Ρωσία, η οποία χθες μετά και την προχθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη- Πούτιν, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα εξέφρασε την ανησυχία της για «κακοσχεδιασμένες ενέργειες» στην ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ στην ιστοσελίδα Hellas Journal δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα ερευνητικά σχέδια της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία, χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικές, είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στη περιοχή και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις. Δήλωσε επίσης ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία…»

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΤΟΥΡΚΙΑ
Previous Post

Συμβουλές για να διατηρήσετε υγιείς τους νεφρούς σας

Next Post

Καφές: Τελικά κάνει καλό στην υγεία ή όχι; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Next Post
ΚΑΦΕΣ

Καφές: Τελικά κάνει καλό στην υγεία ή όχι; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της μητέρας της Μαρίας Αντωνιάδου
  • Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026
  • Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Λευκή Νύχτα» στα Γρεβενά
  • Διακοπές ρεύματος στο Δήμο Βοΐου Τετάρτη και Πέμπτη
  • Διήμερες «Γιορτές Πολιτισμού 2026» στο Καρυοχώρι στις 19 και 20 Ιουλίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr