• Latest
κορονοιος

Κοροναϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία – Νέες μελέτες

24 Αυγούστου 2020
Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 25 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα

Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 25 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα

14 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 58χρονος γιατί σε νεκροταφείο που βρίσκεται σε περιοχή της Κοζάνης, προκάλεσε φθορές σε οστά νεκρών. 

14 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αρθεί η ανισότητα εις βάρος των ελεγκτών στα Περιφερειακά  Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.)»

14 Μαΐου 2025
Επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου στο Δήμο Αποκορώνου για τις εκδηλώσεις της επετείου της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης

Επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου στο Δήμο Αποκορώνου για τις εκδηλώσεις της επετείου της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης

14 Μαΐου 2025
Ολοκλήρωση Ημερίδας για το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκλήρωση Ημερίδας για το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

14 Μαΐου 2025
ΦΥΛΑΚΗ

Προφυλακίστηκαν γονείς που βίαζαν τις κόρες τους – Κατηγορίες και στους παππούδες

14 Μαΐου 2025
Άδειασαν το παγκάρι της εκκλησίας ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Συμμορία λήστευε ιερούς ναούς επί 8 μήνες

14 Μαΐου 2025
τυρια

Τα 5 καλύτερα τυριά για να φάτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

14 Μαΐου 2025
ΥΠΝΟΣ

4+1 φρούτα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

14 Μαΐου 2025
Νεάπολη: Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Νεάπολη: Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14 Μαΐου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρόστιμο 35.000 ευρώ σε πρατήριο για νοθευμένα καύσιμα

14 Μαΐου 2025
Δικαστήριο δικη

Αμύνταιο: Πρώτη δικαστική νίκη για κατοίκους των Βαλτονέρων με αποζημιώσεις 3.350.000 ευρώ

14 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοροναϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία – Νέες μελέτες

sierafm by sierafm
24 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος
20
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενδείξεις ότι ο νέος κοροναϊός προκαλεί ανοσία που διαρκεί αρκετούς μήνες, ακόμα και σε ασθενείς που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ενδείξεις ότι ο νέος κοροναϊός προκαλεί ανοσία που διαρκεί αρκετούς μήνες, ακόμα και σε ασθενείς που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα αποθηκεύουν πληροφορίες για τον κοροναϊό. Με αυτό τον τρόπο θα τον «θυμούνται», εάν ξαναέρθουν αντιμέτωπα με αυτόν.

Οι ειδικοί λένε ότι για το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι όλα τα παθογόνα εξίσου αξιομνημόνευτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλα μας αρρωσταίνουν μία φορά στη ζωή μας και άλλα μας απειλούν κατ’ επανάληψη. Ως φαίνεται, όμως, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας ασχολούνται σοβαρά με τον κοροναϊό.

Μια σειρά νέες μελέτες δείχνουν ότι επί μήνες μετά την ανάρρωση από τον ιό, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει:

-Αντισώματα που καταπολεμούν τον κοροναϊό

-Β- και Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι σε θέση να τον αναγνωρίζουν

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι εκείνες ακριβώς που ελπίζαμε να δούμε», δήλωσε στους New York Times η Dr Marion Pepper, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Η Dr Pepper είναι συγγραφέας μίας εκ των νέων μελετών, η οποία αξιολογείται για να δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πολλά υποσχόμενα ευρήματα

«Τα νέα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα», συμπλήρωσε η Dr Smita Iyer, επίκουρη καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, που μελετά τον κοροναϊό σε πρωτεύοντα θηλαστικά. «Επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία για την ανοσία αγέλης και την δυνατότητα παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου».

Οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι ανοσολογικές αντιδράσεις που εντόπισαν. Εκτιμούν όμως πως τα νέα ευρήματα αποτελούν τις πρώτες αποδείξεις ότι ο οργανισμός θα έχει ελπίδες να καταπολεμήσει τον ιό, εάν ξαναεκτεθεί σε αυτόν.

«Βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως ακριβώς θα έπρεπε», είπε ο Dr Deepta Bhattacharya, αναπληρωτής καθηγητής Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ο Dr Bhattacharya είναι συγγραφέας μίας εκ των νέων μελετών, που αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv.

Ο ρόλος των κυττάρων του ανοσοποιητικού

Οι ειδικοί λένε πως όταν μιλάμε για ανοσία, συνηθίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός. Αυτές προσκολλώνται στην επιφάνεια των παθογόνων μικροοργανισμών, εμποδίζοντάς τα να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ωστόσο τα αντισώματα είναι μόνον το ένα από τα «επίλεκτα σώματα» του «στρατού» που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αποκρούει τους εχθρούς του. Όταν, λ.χ., ο κοροναϊός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι προστατευμένος από τα αντισώματα. Εξακολουθεί όμως να είναι ευάλωτος στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτά είναι οι «δολοφόνοι» του αμυντικού μας συστήματος, που εξωθούν τα μολυσμένα κύτταρα στην αυτοκαταστροφή.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα άλλα, εξειδικευμένα Τ-κύτταρα, τα επονομαζόμενα «βοηθητικά», που πείθουν τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού να μετατραπούν σε συσκευές παραγωγής αντισωμάτων.

Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν εντοπίσει στο αίμα ιαθέντων ασθενών, Τ-κύτταρα που επιτίθενται στον κοροναϊό. Μία από αυτές τις ομάδες δημοσίευσε τα ευρήματά της στην ιατρική επιθεώρηση Cell.

Τα Τ-κύτταρα απομονώθηκαν καιρό μετά την ανάρρωση των ασθενών που είχε μολύνει ο κορονοαϊός. Όταν οι ερευνητές τα εξέθεσαν στο εργαστήριο στον ιό, αμέσως ενεργοποιήθηκαν και κλωνοποιήθηκαν για να τον καταπολεμήσουν. Μάλιστα τα Τ-κύτταρα ανιχνεύθηκαν ακόμα και σε ασυμπτωματικούς φορείς του κοροναϊού.

Το σταθερό ναδίρ

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν βρει στο αίμα ιαθέντων ασθενών αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον κοροναϊό, αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνονται κάποιες που έχουν πραγματοποιήσει οι Bhattacharya και Pepper.

«Τα αντισώματα σταδιακά μειώνονται, αλλά κάποια στιγμή φτάνουν σε ένα σταθερό ναδίρ», εξήγησε παραστατικά ο Dr Bhattacharya. «Αυτό το παρατηρήσαμε περίπου στους τρεις μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η αντίδραση του οργανισμού έχει διάρκεια».

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι κάποια πρώτα δεδομένα. Είναι πολλά ακόμα όσα δεν γνωρίζουν για τις ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλεί ο κοροναϊός. Δεν ξέρουν, λ.χ., αν ισχύουν και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσα έχουν βρει για την ανοσία στους ασυμπτωματικούς φορείς και όσους εκδηλώνουν ήπια λοίμωξη Covid-19.

Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι ετερογενή όντα και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο. Επομένως, χρειάζονται χρόνο για να βρουν όλα τα κομμάτια του παζλ.

Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα. Συνεπώς, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, τονίζουν.

Βέβαια, μπορεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες να προκύψουν άλλα δεδομένα, που θα ανατρέψουν τα νέα. Ακόμα κι έτσι όμως, θα εξακολουθήσουν τις έρευνές τους για την ανοσία και τον κοροναϊό. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Θα παρακολουθήσουμε τον ιό έως το τέλος», είπε ο Dr. Bhattacharya.

Πηγή:in.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Τραγωδία στην Κύπρο: 25χρονος παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον πατέρα του

Next Post

22 τα κρούσματα στο Δήμο Βοΐου. Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Next Post
Δημαρχείο Σιάτιστας

22 τα κρούσματα στο Δήμο Βοΐου. Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 25 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα
  • Συνελήφθη 58χρονος γιατί σε νεκροταφείο που βρίσκεται σε περιοχή της Κοζάνης, προκάλεσε φθορές σε οστά νεκρών. 
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Να αρθεί η ανισότητα εις βάρος των ελεγκτών στα Περιφερειακά  Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.)»
  • Επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου στο Δήμο Αποκορώνου για τις εκδηλώσεις της επετείου της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης
  • Ολοκλήρωση Ημερίδας για το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr