• Latest
πονος μεση

Πόνος στη μέση και τον αυχένα: 15 τρόποι να τον αποφύγουμε

14 Σεπτεμβρίου 2020
ηλικιωμενος συνταξιουχοι ΣΥΝΤΑΞΗαπατη τριτη ηλικια

Ψεύτικοι χρηματιστές άρπαξαν 197.000 ευρώ – Πώς παγίδευσαν 63χρονο στα Σέρβια Κοζάνης

1 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Διαφάνεια για τις αιτήσεις που σε μια μέρα εξάντλησαν τον προϋπολογισμό προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία»

1 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Που πήγαν τα 7,5 δις και οι μεγάλες επενδύσεις που τάξατε στην περιοχή; Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί, με το κλείσιμο των μονάδων;»

1 Μαΐου 2026
Ή τα κέρδη τους ή η ζωή μας! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: Όλες και όλοι στις 10:30 στον Πεζόδρομο Κοζάνης, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση

1 Μαΐου 2026
Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

30 Απριλίου 2026
απατη

Συμβουλές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας προς τους πολίτες για την αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης

30 Απριλίου 2026
Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

30 Απριλίου 2026
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς

30 Απριλίου 2026
Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

30 Απριλίου 2026
Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Εορδαίας, 49χρονος για κατοχή ναρκωτικών

30 Απριλίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Γρεβενά: Συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω 33χρονος αλλοδαπός απατεώνας

30 Απριλίου 2026
Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

30 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόνος στη μέση και τον αυχένα: 15 τρόποι να τον αποφύγουμε

sierafm by sierafm
14 Σεπτεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος μεση
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εξαιτίας των αυξημένων ρόλων της αλλά και των καθημερινών απαιτήσεων στη δουλειά και το σπίτι, η σύγχρονη γυναίκα ταλαιπωρείται συχνά από πόνο στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα – Διαβάστε 15 τρόπους πρόληψης της οσφυαλγίας και αποφύγετε τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η οσφυαλγία, ο πόνος δηλαδή στην μέση, αποτελεί παγκοσμίως την κύρια αιτία αποχής από την εργασία αλλά και την κύρια αιτία περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Για ποιους λόγους όμως υποφέρουν οι γυναίκες κάποιες φορές περισσότερο από τους άνδρες με πόνους στη μέση αλλά και στον αυχένα;

Εξαιτίας των αυξημένων ρόλων της αλλά και των καθημερινών απαιτήσεων στη δουλειά και το σπίτι, η σύγχρονη γυναίκα ταλαιπωρείται συχνά από πόνο στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα. Ορμονολογικοί λόγοι αλλά και ανατομικοί είναι υπεύθυνοι για τη συχνότερη αλλά και πρωιμότερη σε σχέση με τους άνδρες καταπόνηση της γυναικείας σπονδυλικής στήλης από παθήσεις όπως η δισκοπάθεια, η αρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων, η σπονδυλική στένωση αλλά και τα οστεοπορωτικά κατάγματα, τονίζει ο επίκουρος καθηγητής ορθοπαιδικής δρ Μάριος Λυκίσσας. Οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι, στη δουλειά, η ενασχόληση με τον κήπο, ακόμη και η κακή στάση στον ύπνο μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία σπονδυλική στήλη και να αποτελέσουν αιτία επίμονου ή υποτροπιάζοντος πόνου.

Μάθε πως θα αποφύγεις τον πόνο στη μέση ή τον αυχένα:

  1. Διάλεξε μια αναπαυτική καρέκλα στο χώρο εργασία σου. Μια σωστή καρέκλα θα πρέπει να στηρίζει την πλάτη σου σε όλο το μήκος της, να έχει επιπλέον ενίσχυση χαμηλά για την υποστήριξη της μέσης και να διαθέτει υποστήριξη για τα χέρια σου.
  2. Φτιάξε το χώρο στο γραφείο σου ώστε τα πιο χρήσιμα αντικείμενα να βρίσκονται κοντά σου και στα υψηλότερα συρτάρια ώστε να μη χρειάζεται να σκύβεις ή να στρίβεις την πλάτη σου συχνά.
  3. Να οδηγείς με τρόπο που να μην επιβαρύνεις τη σπονδυλική σου στήλη. Είναι αλήθεια πως οι επαγγελματίες οδηγοί είναι από τους συχνότερα προσβαλλόμενους από παθήσεις της μέσης. Ενίσχυσε την μέση σου με μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό ή ένα μικρό μαξιλάρι το οποίο θα τοποθετήσεις μεταξύ της πλάτης του καθίσματος και της μέσης σου.
  4. Εάν το όχημά σου διαθέτει cruise control χρησιμοποίησέ το. Σε μεγάλα ταξίδια κάνε συχνές στάσεις και διατάσεις.
  5. Μην προσπαθήσεις να οδηγήσεις μεγάλες αποστάσεις εάν πονάει η μέση σου.
  6. Εάν ταξιδεύεις με αεροπλάνο τοποθέτησε ένα μικρό μαξιλάρι μεταξύ της πλάτης του καθίσματος και της μέσης σου. Εάν ταξιδεύεις business class συνήθως η ενίσχυση αυτή της μέσης είναι ήδη ενσωματωμένη στις ηλεκτρονικές λειτουργίες του καθίσματος. Προσπάθησε να σηκώνεσαι από την καρέκλα κάθε μία ώρα για διατάσεις του αυχένα και της μέσης σου.
  7. Ταξίδεψε χωρίς βάρη. Για ολιγοήμερα ταξίδια προσπάθησε να παίρνεις μαζί σου μόνο τα απαραίτητα.
  8. Να κοιμάσαι σε πλάγια θέση με τα γόνατα και τα ισχία ελαφρώς λυγισμένα προς την κοιλιά. Το στρώμα θα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό ενώ το μαξιλάρι να διατηρεί το κεφάλι σε ουδέτερη θέση (σε ευθεία με τη σπονδυλική στήλη) και να μην είναι ιδιαίτερα ψηλό.
  9. Εάν η δουλεία σου απαιτεί πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικό υπολογιστή ο πόνος στον αυχένα είναι συχνός. Αυτό δημιουργείται από την κούραση των μυών στη περιοχή του αυχένα ο οποίος γέρνει προς τα εμπρός καθώς προσπαθείς να συγκεντρωθείς στην οθόνη του υπολογιστή. Η λύση είναι συνήθως απλή. Σήκωσε την οθόνη του υπολογιστή στο επίπεδο των ματιών σου και κάθισε σε ευθεία θέση φέρνοντας τους ώμους προς τα πίσω και σταθεροποίησε τα χέρια σου πάνω στα χέρια της καρέκλας. Προσπάθησε να σηκώνεσαι από την καρέκλα κάθε μία ώρα για διατάσεις του αυχένα και της μέσης σου.
  10.  Ήδη από την πρώιμη ενήλικη ζωή θα πρέπει να καταναλώνεις προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά, μικρά ψάρια, κ.α.) αλλά και να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως το κρέας (μέχρι 5-6 oz την ημέρα) και τα αεριούχα ποτά (μέχρι 8-12 oz την ημέρα). Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω της τροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια της οστικής μάζας και κατ’ επέκταση την πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων.
  11.  Απόφυγε το κάπνισμα αφού έχει συσχετιστεί με τη δισκοπάθεια.
  12. Τα ψηλά τακούνια μετατοπίζουν προς τα εμπρός τη σπονδυλική στήλη. Το σώμα στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει τη μετατόπιση αυτή αυξάνει τη φυσιολογική λόρδωση της κατώτερης σπονδυλικής στήλης. Η συνεχόμενη αυτή προσπάθεια αποτελεί αίτιο πόνου λόγω της υπέρχρησης και της κόπωσης των παρασπονδυλικών μυών.
  13. Να γυμνάζεσαι τακτικά. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ραχιαίων και των κοιλιακών μυών. Η γιόγκα και η πιλάτες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και της υγιούς σπονδυλικής στήλης.
  14. Να εκμεταλλευτείς την καλοκαιρία για κολύμπι. Είναι η καλύτερη άσκηση για την μέση σου.
  15. Εάν στις διακοπές σου εμφανιστεί ένας τέτοιος πόνος, προσπάθησε να περιορίσεις τις δραστηριότητές σου. Τα αντιφλεγμονώδη και τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα σίγουρα θα βοηθήσουν αλλά θα πρέπει να δίνονται κατόπιν εξέτασης από ορθοπαιδικό.

Προσοχή. Συμβουλεύσου τον ορθοπαιδικό σου:
1. Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος στη μέση, στην πλάτη ή στον αυχένα είναι επίμονος και ξεπερνά τις 2 εβδομάδες σε διάρκεια.
2. Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα ή πόνο στα χέρια ή στα πόδια σου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, παθήσεις όπως η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλοαρθρίτιδα, το κάταγμα και η δισκοπάθεια θα πρέπει να αποκλειστούν, καταλήγει ο δρ Λυκίσσας.

*Ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας είναι Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Νοσοκομείο Metropolitan

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Διαβήτης: Η απλή κίνηση που τον αποτρέπει και τον αναστρέφει – Όλοι μπορούν να την κάνουν

Next Post

Γέφυρα Ζωής: Αιμοδοσία στο Τ.Δ. Κρανιδίων

Next Post
ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ αιμοδοσια

Γέφυρα Ζωής: Αιμοδοσία στο Τ.Δ. Κρανιδίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ψεύτικοι χρηματιστές άρπαξαν 197.000 ευρώ – Πώς παγίδευσαν 63χρονο στα Σέρβια Κοζάνης
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Διαφάνεια για τις αιτήσεις που σε μια μέρα εξάντλησαν τον προϋπολογισμό προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία»
  • Καλλιόπη Βέττα: «Που πήγαν τα 7,5 δις και οι μεγάλες επενδύσεις που τάξατε στην περιοχή; Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί, με το κλείσιμο των μονάδων;»
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: Όλες και όλοι στις 10:30 στον Πεζόδρομο Κοζάνης, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση
  • Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr