• Latest

Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

19 Σεπτεμβρίου 2020
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κοζάνη: Απατεώνες ετών 69 και 21, πήραν 3.236 ευρώ από 30χρονη

25 Οκτωβρίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

25 Οκτωβρίου 2026
Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την εορταστική περίοδο 2025-2026

Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

25 Οκτωβρίου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Φλώρινα: Συνέλαβαν 2 “εισπράκτορες” του “ΔΕΔΔΗΕ”

25 Οκτωβρίου 2026
Καστοριά: Έπιασαν 26χρονο αλλοδαπό με 15 κιλά κάνναβη. Βίντεο

Καστοριά: Έπιασαν 26χρονο αλλοδαπό με 15 κιλά κάνναβη. Βίντεο

25 Οκτωβρίου 2026
Δίλοφο Βοΐου: Η Γουρουνοχαρά, το γλέντι αποχαιρετισμού και οι επτά κάτοικοι που κρατούν ζωντανό το χωριό

Δίλοφο Βοΐου: Η Γουρουνοχαρά, το γλέντι αποχαιρετισμού και οι επτά κάτοικοι που κρατούν ζωντανό το χωριό

25 Οκτωβρίου 2026
Κοζάνη: Μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης για επτά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας – Τα παιδιά τραγούδησαν για τα παιδιά

Κοζάνη: Μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης για επτά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας – Τα παιδιά τραγούδησαν για τα παιδιά

25 Οκτωβρίου 2026
Πτήση MH370: Γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει το «καταραμένο» αεροπλάνο

Πτήση MH370: Γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει το «καταραμένο» αεροπλάνο

25 Οκτωβρίου 2026
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός 28ης Οκτωβρίου: Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

25 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Γαλατινή και Μακεδονικό Β!

24 Οκτωβρίου 2026

Σιάτιστα: Κάλεσμα του Ιππικού Συλλόγου για συμμετοχή στην παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου

24 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Βόιο την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

24 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

sierafm by sierafm
19 Σεπτεμβρίου 2020
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα σχολείο γίνεται φορέας διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας και της παράδοσης ενός τόπου

Ο λόγος για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, όπου οι μαθητές μαζί με τον εκπαιδευτικό Μιχάλη Δούβλο , έδωσαν ζωή σε ιστορίες του παρελθόντος, σε έθιμα και παραδόσεις που θυμίζουν μία άλλη εποχή. Αυτά που πρέπει να διατηρήσουμε στις μνήμες μας και να διαδώσουμε στις νεότερες γενιές.

Ένας δάσκαλος που κέρδισε την αγάπη των μαθητών του και το χειροκρότημα του κόσμου, δείχνοντας τις πολλές δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα σχολείο σήμερα, πέρα από τη μάθηση των βασικών γνώσεων.

Οι μαθητές έδειξαν ότι η μάθηση μπορεί να γίνει τόσο ευχάριστη, να εμπνεύσει για δημιουργία και να δώσει σπουδαία διδάγματα σε μικρούς και μεγάλους.

Οι πολλαπλές δράσεις του σχολείου, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού κ. Δούβλου, με την πολύτιμη βοήθεια φορέων και πολιτών της περιοχής, των γονέων των μαθητών, αλλά και απόδημων Σιατιστινών, έκαναν την ιστορία και την παράδοση της Σιάτιστας να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και το ταλέντο των παιδιών ξετυλίχθηκε στις οθόνες, σκορπώντας συγκίνηση και νοσταλγία στους μεγάλους, θαυμασμό και ικανοποίηση στους νεότερους.

«Η ζωντανή, βιωματική μάθηση στο νέο σχολείο», όπως δηλώνει ο κ. Δούβλος, «με τη χρήση των νέων τεχνολογιών προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε μια εποχή που η αποξένωση έχει μπει δυστυχώς για τα καλά στη ζωή μας, υπήρξαν για άλλη μια φορά άνθρωποι της Σιάτιστας που μας έδειξαν πολύ όμορφα τι θα πει φιλοξενία, βοήθεια, προσφορά».

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου.

Ο σιατιστινής καταγωγής εκπαιδευτικός Μιχάλης Δούβλος και οι μικροί μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και ζωντανεύουν το παρελθόν με έναν ξεχωριστό τρόπο που συγκινεί και εντυπωσιάζει.

«Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» , ταινία – οδοιπορικό από την Ε’ τάξη του σχολικού έτους 2017-2018.

Ένα ταξίδι όμορφο από την αρχόντισσα  Σιάτιστα. Ένα ταξίδι του «σήμερα», χρησιμοποιώντας το «χθες», καλά φυλαγμένο για «αύριο». Μια απόδειξη αγάπης για τον τόπο μέσα από πράξεις.

 

Με την ταινία αυτή το κοινό συναντήθηκε με τη Σιάτιστα: την ιστορία της, τα αυθεντικά αρχοντικά της βγαλμένα από παραμύθι, τις 29 εκκλησίες 17ου αιώνα αξιόλογου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα κτήρια δωρεάς ευεργετών καθώς και το έργο τους, μουσεία, αμπελουργία, κρασί, γούνες, παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακά παιχνίδια, απόδημοι Σιατιστινοί, Μπούρινος, ήθη – έθιμα, σύλλογοι, αθλητισμός.

Η ταινία διακρίθηκε με το 2ο βραβείο στην κατηγορία τεκμηρίωσης στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;», όπου συμμετείχαν 180 σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

 

«1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» , ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας του Σχολικού έτους 2019 – 2020 .

Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες» στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ΄40. Μια βαλίτσα γεμάτη θησαυρούς,  με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

 

Με ξεκάθαρο στόχο να διδαχθούν τα παιδιά την αγάπη για την πατρίδα και τον τόπο τους, οι μαθητές και το κοινό πήραν ανάσες ιστορικής μνήμης και συνείδησης. « Η διδασκαλία της Ιστορίας με τέτοιο τρόπο, εν έτη 2019,  είναι χρέος μας και όχι επιλογή μας. Το σχολείο πλάθει μαθητές που αγαπούν την πατρίδα τους μέσα από δράσεις κι ένα όμορφο πλαίσιο», αναφέρει ο κ.Δούβλος, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της συνεργασίας σχολείου και γονέων, που επιμελήθηκαν κάθε λεπτομέρεια που αφορούσε τα παιδιά τους . Η ταινία συμμετείχε σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό να προβληθεί η περιοχή , κυρίως όμως οι μαθητές να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία βλέποντας τον κόπο τους να ταξιδεύει, να διδάσκει, να συγκινεί και να ξυπνά αναμνήσεις.

 

Η ταινία διακρίθηκε στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;»,  με το βραβείο «εύφημη μνεία» που αποτελεί μια τιμητική διάκριση για το σχολείο. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν 181 σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο, εκ των οποίων οι 89 συμμετοχές ήταν από σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά).

Ανεξάρτητα από τη διάκριση και τη βράβευση, αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθειά των παιδιών και η ενασχόληση με ενδιαφέροντα που προάγουν την πρόοδό τους και χαρίζουν πραγματική χαρά.

«24 + 1 λόγοι που είμαστε περήφανοι ως Έλληνες»

Στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων του 1821 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας  με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο δημιούργησαν μια νέα ταινία μικρού μήκους με τίτλο «24+1 λόγοι που είμαστε περήφανοι ως Έλληνες».

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναζήτησαν λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε περήφανοι ως Έλληνες και στη συνέχεια έκαναν τη λήψη γυρισμάτων απέναντι απ΄ το σχολείο, στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου.

 

Σε μια προσπάθεια διατήρησης του χρέους απέναντι στην πατρίδα, χρέους ειρήνης, το σχολείο πλάθει παιδιά με αγάπη για το έθνος μας μακριά από φανατισμούς και ακρότητες.

«Η δίκη των δικαστών», ταινία μικρού μήκους

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου  με αφορμή την 25η Μαρτίου δημιουργήθηκε κι ένα κομμάτι της ταινίας «Η δίκη των δικαστών».

  1. 1834. Η Ελλάδα πλέον ως νεοσύστατο κράτος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδει στον Όθωνα την Ελλάδα ελεύθερη και στηρίζει πάνω του τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι εξελίξεις συγκλονιστικές. Ο Κολοκοτρώνης οδηγείται σε δίκη κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Πολυζωίδης, που σημειωτέον είχε προσωπικές και πολιτικές εχθρότητες με τον Κολοκοτρώνη, αρνείται το 1834 να υπογράψει την απόφαση, διαμαρτυρόμενος ότι την θεωρεί άδικη και άτιμη. Η άρνηση αυτή οδηγεί τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου σε δίκη. Τα λόγια του, συγκλονιστικά…

Η εξαιρετική ερμηνεία των παιδιών, οι προσεγμένες ενδυμασίες τους και το κατάλληλο κτίριο του σχολείου γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Σ΄ εκείνα τα χρόνια της διχόνοιας τα οποία διδάσκουν την αποφυγή αυτής, διδάσκουν ήθος και φιλοπατρία.

σε όλους τους μικρούς, ταλαντούχους μαθητές

 

 

Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα”, Ε τάξη, σχολ. έτος 2017-18

“24+1 λόγοι που είμαστε περήφανοι ως Έλληνες” – ” Η δίκη των δικαστών “, ΣΤ τάξη, σχολ. έτος 2018-19.

 

Μαθητές:

Γκερεχτές Παναγιώτης

Γκούντρα Αικατερίνη

Δουγαλή Βασιλική

Εμμανουήλ Ναούμα

Ζδούπας Κωνσταντίνος

Καρακώστα Δέσποινα

Κατρανάς Αθανάσιος

Λάγγα Αικατερίνη

Μαρκοπούλου Νικολέττα

Μεσημέρη Παναγιώτα

Μητράγκος Αθανάσιος

Μιράκα Εριστγιάν

Μπόντα Αναστασία

Νίκου Γκόγκου Αικατερίνη

Παπάς Κωνσταντίνος

Ρετζέπης Δημήτριος

Σαπνάρα Αικατερίνη

Σαργκάνας Βασίλειος

Τζιούκαλιας Ιωάννης

Τζώνου Παναγιώτα

Τσιαούσης Νικόλαος

Τσιότσιος Νικόλαος

Τσιούτσιου Βασιλική

Τσούτσας Βασίλειος

 

“1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία”, Δ’ τάξη, σχολ. έτος 2019-2020

 

Μαθητές :

 

Βατιάνη Δέσποινα

Γιάννη Ηλιάνα

Δίκος Παντελής

Δουγαλή Άννα

Καραμάνης Λουκάς

Καφάση Κωνσταντίνα

Κεραμάρης Μάριος

Κοκκώνης Χαρίλαος

Μαρκοπούλου Χριστίνα

Ντιός Νικόλαος

Ρέπα Ναούμα

Σαλαγγιώτης Γεώργιος

Σκορδάρη Θεοδώρα

Ταραράς Αδάμ

Τσανασίδη Βασιλική

Τσιανάκα Βασιλική

Τσιανάκας Χρήστος

Τάνια Ώττα https://togethermag.gr

Tags: 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Previous Post

Τι λέει ο ιατροδικαστής για τον θάνατο του 31χρονου από την Ποριά

Next Post

Μεταφέρεται την επόμενη βδομάδα σε μονάδα κώματος ο 56χρονος υπάλληλος της ΔΟΥ Κοζάνης – Τι προοπτική υπάρχει

Next Post
Νοσοκομείο Παπανικολάου

Μεταφέρεται την επόμενη βδομάδα σε μονάδα κώματος ο 56χρονος υπάλληλος της ΔΟΥ Κοζάνης – Τι προοπτική υπάρχει

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Απατεώνες ετών 69 και 21, πήραν 3.236 ευρώ από 30χρονη
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος για διακίνηση ναρκωτικών
  • Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου
  • Φλώρινα: Συνέλαβαν 2 “εισπράκτορες” του “ΔΕΔΔΗΕ”
  • Καστοριά: Έπιασαν 26χρονο αλλοδαπό με 15 κιλά κάνναβη. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Veckio στο Άγριος καυγάς με…ξύλο και μπουνιές μεταξύ δυο γυναικών στην Άνω Κώμη-Η μια μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο!
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr