• Latest

Στάθης Κωνσταντινίδης, Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης: «Προσηλωμένοι στους αναπτυξιακούς στόχους μας»

27 Οκτωβρίου 2020
Σιάτιστα: Ετοιμάζονται οι καβαλάρηδες. Η ΕΡΤ για το έθιμο.  Βίντεο

Σιάτιστα: Ετοιμάζονται οι καβαλάρηδες. Η ΕΡΤ για το έθιμο. Βίντεο

8 Αυγούστου 2026
Τροχαίο στα Γρεβενά: Άγιο είχε 24χρονος που έπεσε με το SUV του σε ρέμα για να αποφύγει αλεπού – video

Τροχαίο στα Γρεβενά: Άγιο είχε 24χρονος που έπεσε με το SUV του σε ρέμα για να αποφύγει αλεπού – video

8 Αυγούστου 2026
Η νεολαία γέμισε την πλατεία των Γρεβενών στη μεγάλη συναυλία της Marseaux. Βίντεο

Η νεολαία γέμισε την πλατεία των Γρεβενών στη μεγάλη συναυλία της Marseaux. Βίντεο

8 Αυγούστου 2026
Ο Γιώργος Τσελεπής στον Μακεδονικό Σιάτιστας

Ο Γιώργος Τσελεπής στον Μακεδονικό Σιάτιστας

8 Αυγούστου 2026
Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

8 Αυγούστου 2026
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι

8 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Αδιανόητο περιστατικό: Τουρίστας ρώτησε πόσο κοστίζει για να ασελγήσει σε ένα 10χρονο κοριτσάκι

8 Αυγούστου 2026
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Στη φυλακή 66χρονος – Αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικη

8 Αυγούστου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Μοναχός μαχαίρωσε εργαζόμενο στη Μονή στον λαιμό και ακόμη έναν μοναχό – Συνελήφθη για απόπειρα φόνου

8 Αυγούστου 2026
Άφησαν 5 ετών παιδί μόνο του σε διαμέρισμα και «πέταξε» όλο το σπίτι στον δρόμο

Δασκάλα χορού κακοποίησε σεξουαλικά δύο ανήλικους μαθητές της

8 Αυγούστου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: «Κλειδώνει» ως 10 Αυγούστου – Και επιπλέον προϋπόθεση

8 Αυγούστου 2026
Τουρισμός για όλους

«Τουρισμός για Όλους»: Δύο «κόφτες» προκαλούν αντιδράσεις -Ποιοι μένουν εκτός

8 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στάθης Κωνσταντινίδης, Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης: «Προσηλωμένοι στους αναπτυξιακούς στόχους μας»

sierafm by sierafm
27 Οκτωβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Οι δυσκολίες δεν μας κάμπτουν, ούτε μας αποπροσανατολίζουν, από το κυρίαρχο για την περιοχή μας ζήτημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Σε πρόσφατη συνεργασία, οι κυβερνητικοί βουλευτές των λιγνιτικών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίσαμε την υποβολή Ερώτησης προς όλους τους Υπουργούς, αναφορικά με τον σχεδιασμό των τομεακών δράσεών τους στις περιοχές σε Μετάβαση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, η οποία αναφέρεται στην πραγματοποίηση θετικών παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης. Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, αποτελεί απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, και έχει υιοθετηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διατρέχει δε τις αναπτυξιακές δράσεις όλων των υπουργείων. Με την πρωτοβουλία μας αυτή θα λάβουν σαφείς διαστάσεις οι παρεμβάσεις του κάθε υπουργείου στις λιγνιτικές περιοχές και θα επιτραπεί ο βέλτιστος σχεδιασμός για την υλοποίησή τους. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.».

Ακολουθεί η κατατεθείσα από 26.10.2020 και με αριθμό 990 Ερώτηση μας:

ΕΡΩΤΗΣΗ           

Θέμα: Τομεακές πολιτικές δράσεις των ερωτώμενων Υπουργών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την απολιγνιτοποίηση στις περιοχές σε Μετάβαση, στο πλαίσιο της απόφασης για την υιοθέτηση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης από την Κυβέρνηση.

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2020

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, εκτός από την υπό κατασκευή Μονάδα της Πτολεμαΐδας 5, η οποία προορίζεται να λειτουργήσει με καύσιμο το λιγνίτη έως το 2028, ενώ έχει ήδη κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια δεκαπενταετία και οι επιπτώσεις της για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συνεχή συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδρασή της έχει υπολογιστεί στο 40% των τοπικών οικονομιών.

Για μία σειρά από λόγους, η ενεργειακή μετάβαση συνιστά μία αναπόδραστη επιλογή για τη χώρα, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ή, αλλιώς, την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Παράλληλα, με τη υλοποίηση του παραπάνω στόχου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει την εφαρμογή πλέγματος δράσεων, για την οικονομική και τεχνογνωσιακή στήριξη των περιοχών που εμφανίζουν υψηλό δείκτη εξάρτησης από τον λιγνίτη, προκειμένου να επιτύχουν έναν δίκαιο μετασχηματισμό, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους τους.

Το πλάνο αυτό στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις, για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το εθνικό master plan βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και με την ολοκλήρωση αυτής, αλλά και κάποιων εγκριτικών διαδικασιών που απαιτούνται, αναμένεται να λάβει την οριστική του μορφή το επόμενο διάστημα. Την ευθύνη της υλοποίησης των πολιτικών που εντάσσονται στο παραπάνω σχέδιο, καθώς και των ειδικότερων δράσεων, έχει επωμισθεί η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, σύμφωνα με τη με αριθμό 52/23.12.2019 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμμετέχουν σε αυτή οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Εξάλλου, η εκπόνηση και εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει ανατεθεί σε ad hoc όργανο, τη Συντονιστική Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος έχει ορισθεί ο πρώην Υπουργός κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Δεδομένων των υφεσιακών συνεπειών της απολιγνιτοποίησης και του γεγονότος ότι τα επενδυτικά σχέδια απαιτούν χρόνο ωρίμανσης, υπάρχει κίνδυνος καθίζησης στον κύκλο εργασιών και στον αριθμό των απασχολουμένων στις περιοχές αναφοράς. Για την ανάσχεση της απειλής αποφασίστηκε η θέσπιση και εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μία πρόβλεψη για την ειδική μεταχείριση των περιοχών σε μετάβαση από το κάθε Υπουργείο κατά την υλοποίηση των τομεακών του δράσεων. Πρόκειται, δηλαδή, για μία θετική διάκριση, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό του κάθε υπουργείου. Η ρήτρα αυτή διατρέχει το σύνολο των αναπτυξιακών δράσεων και η εφαρμογή της στοχεύει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την απολιγνιτοποίηση, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ακόμα-ακόμα και στην αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας που έχει καταλάβει μέρος του πληθυσμού και το οποίο τελικά λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των αρνητικών συνεπειών. Μάλιστα, σχετική πρόσκληση σας απευθύνθηκε, από 3-9-2020, από τον Πρόεδρο της Διυπουργικής, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Χατζηδάκη.

Ήδη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει με την υλοποίηση δράσεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παραπάνω ρήτρας και συγκεκριμένα:

α) την πρόβλεψη για προσαύξηση του Βασικού Ποσοστού Επιχορήγησης κατά 10% στις λιγνιτικές περιοχές στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»,

β) τη σύσταση ειδικού καταλόγου για την κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των προτάσεων για την κατασκευή ΑΠΕ σε λιγνιτικές περιοχές, και

γ) την υιοθέτηση ειδικών συντελεστών στα κίνητρα που δίνονται για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης για τις περιοχές σε μετάβαση.

Δεδομένων των παραπάνω και στην κατεύθυνση της εφαρμογής της απόφασης του Πρωθυπουργού για την υιοθέτηση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, που θα καταστήσει αυτή την αλλαγή κοινωνικά δίκαιη και επωφελή για τους πολίτες, ερωτάσθε:

Ποιες πολιτικές, ποιες δράσεις και ποια μέτρα προτίθεστε να υιοθετήσετε, κατ’ έτος, και ποιο το αναμενόμενο αποτύπωμά τους στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης για τις περιοχές σε Μετάβαση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Ν. Φλώρινας

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Παρασκευή Βρυζίδου, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Μιχάλης Παπαδόπουλος, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Γεώργιος Αμανατίδης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Πολιτικά γραφεία:

Κοζάνη: Παγούνη 2, Τ. 2461037253 // Πτολεμαΐδα: 25ης Μαρτίου 36, Τ.2463027418.

Facebook: Στάθης Κωνσταντινίδης Βουλευτής ΝΔ – Π.Ε. Κοζάνης

e-mail: stathiskο[email protected]

Previous Post

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων | Προκήρυξη θέσεων υποψήφιων διδακτόρων.

Next Post

Αναδρομικά: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους κληρονόμους -Πότε θα λάβουν τα ποσά

Next Post
χρημα

Αναδρομικά: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους κληρονόμους -Πότε θα λάβουν τα ποσά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Ετοιμάζονται οι καβαλάρηδες. Η ΕΡΤ για το έθιμο. Βίντεο
  • Τροχαίο στα Γρεβενά: Άγιο είχε 24χρονος που έπεσε με το SUV του σε ρέμα για να αποφύγει αλεπού – video
  • Η νεολαία γέμισε την πλατεία των Γρεβενών στη μεγάλη συναυλία της Marseaux. Βίντεο
  • Ο Γιώργος Τσελεπής στον Μακεδονικό Σιάτιστας
  • Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr