• Latest
κορονοιος εμβολιο

Όλες οι απαντήσεις για το εμβόλιο – Να το κάνω ή να μην το κάνω;

24 Δεκεμβρίου 2020
Κοζάνη: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Κοζάνη: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

27 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Σοβαρό τροχαίο με μηχανή στα Κοίλα Κοζάνης

27 Ιουλίου 2025
Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Άξονα Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Νεστόριο–Καστοριά

Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Άξονα Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Νεστόριο–Καστοριά

27 Ιουλίου 2025
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Πολιτική Προστασία  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ετοιμότητα σύμφωνα με τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 

27 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε το έργο  της διαγράμμισης στις διαβάσεις πεζών στο οδικό δίκτυο της πόλης των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες διαγράμμισης επί της Οδού 13ης Οκτωβρίου

27 Ιουλίου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Γιώργος Αμανατίδης για τη γούνα: «Συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κυρία Ζεμπιλιάδου ή άγνοια;»

27 Ιουλίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δήμος Κοζάνης: 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 στο Άλσος Κουρί λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και στα δασικά οικοσυστήματα σε Άγιο Δημήτριο, Ρυάκιο, Τετράλοφο, Κοιλάδα, Καπνοχώρι και Αυγή

27 Ιουλίου 2025
Συγχαρητήριες ευχές από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου

Συγχαρητήρια του Εσπερινού Γυμνασίου Κοζάνης με Λυκειακές Τάξεις

27 Ιουλίου 2025
Σκύλος δάγκωμα

Κοζάνη: Σκύλος επιτέθηκε σε 36χρονη. Πρόστιμο και δικογραφία για τον ιδιοκτήτη

27 Ιουλίου 2025
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Προπόνηση με βάρη σε παιδιά και εφήβους: Μύθοι, οφέλη και η αλήθεια της επιστήμης

27 Ιουλίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΤΑΞΙΔΙ

Ποιοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα αδείας – Έρχονται αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια το 2026

27 Ιουλίου 2025
ΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΡΠΑ

Ναυαγοσώστης επανέφερε στη ζωή κοριτσάκι 3 ετών – «Πήρα το παιδί στα χέρια μου και δεν είχε σφυγμό»

27 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Όλες οι απαντήσεις για το εμβόλιο – Να το κάνω ή να μην το κάνω;

sierafm by sierafm
24 Δεκεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλά ερωτήματα τίθενται για το εμβόλιο για τον κορονοϊό, προκαλώντας έναν προβληματισμό στους πολίτες αν και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ενόψει της έναρξης της επιχείρησης “Ελευθερία”. Ο Ιωάννης Κιουμής, ο οποίος είναι Πνευμονολόγος Λοιμωξιολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» απαντά στο enikos.gr και διευκρινίζει τις πιο συχνές απορίες που εκφράζονται σχετικά με τα εμβόλια.

1.Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο. Πώς τα εμβόλια για την Covid-19 δημιουργήθηκαν και κυκλοφορούν μέσα σε μερικούς μήνες;

Για τον πολύ απλό λόγο ότι η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται αυτό το εμβόλιο και οι τεχνικές που στηρίζουν αυτή την αρχή είναι γνωστές εδώ και 30 χρόνια. Άρα αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν μια προσαρμογή αυτών των αρχών και τεχνικών που υπήρχαν και που είχαν μείνει ουσιαστικά ανολοκλήρωτες επειδή δεν συνέτρεχε λόγος άμεσος να φτιαχτούν εμβόλια για κάτι τέτοιο σαν κι αυτό που περνάμε. Αυτά λοιπόν ολοκληρώθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και αποτέλεσμα ήταν το εμβόλιο. Άρα δεν ανακαλύφθηκε εξ αρχής η τεχνική. Ήταν μια τεχνική γνωστή, η οποία τροποποιήθηκε κατάλληλα ώστε να μας δώσει το εμβόλιο και το έδωσε γρήγορα.

2.Πολλοί φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί πιστεύουν ότι θα έχει σοβαρές μακροχρόνιες παρενέργειες, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένεις ή ακόμη και καρκίνοΕίναι αστήρικτη αυτή η άποψη, γιατί στην πραγματικότητα το εμβόλιο αυτό, αυτό που κάνει είναι ότι μιμείται αυτά που κάνει κάθε ιός όταν μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα. Άρα λοιπόν ναν υπήρχε αυτός ο φόβος, τότε θα έπρεπε να υπάρχει ο αντίστοιχος φόβος για κάθε φορά που παθαίνουμε μια ιογενή λοίμωξη. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο φόβος αυτός είναι αστήρικτος. Αυτό που κάνει λοιπόν το εμβόλιο είναι ότι στην πραγματικότητα μιμείται τη δράση του ιού προκειμένου να οδηγήσει στην κατασκευή αυτών των στοιχείων του ιού που είναι απαραίτητα για να πετύχουμε την ανοσία. Άρα λοιπόν αυτό ο φόβος κατά τη δική μου άποψη και την άποψη όλων των επιστημόνων που γνωρίζουν τα πράγματα, είναι αστήρικτος.

3.Το εμβόλιο μπορεί θα αλλοιώσει το DNA του ανθρώπινου οργανισμού;

Είναι απόψεις των ανθρώπων που δεν θυμούνται τη Βιολογία που έμαθαν στο Γυμνάσιο. Αν θυμούνται από τη Βιολογία, θα καταλάβαιναν ότι το mRNA, αυτό δηλαδή το πυρηνικό οξύ που περιέχει το εμβόλιο αυτό και μιμείται τη δράση του ιού, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα από πλευράς χημικής δομής. Άρα τέτοιου είδους φόβος δεν υπάρχει.

Αυτό το mRNA που μπαίνει στα κύτταρα μας στη συνέχεια καταστρέφεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Δεν παραμένει εκεί και θα λειτουργεί για χρόνια και μήνες κτλ., γιατί τα κύτταρά μας περιέχουν ειδικά ένζυμα που μπορούν να το καταστρέψουν. Δεν παραμένει για να πούμε κάναμε τώρα τον εμβολιασμό, τι θα γίνει μετά από 10 χρόνια, δεν είναι πια εκεί. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχει καταστραφεί.

4. Όσοι έχουν νοσήσει μπορούν και πρέπει να εμβολιαστούν;Δύσκoλο ερώτημα να απαντηθεί αυτό. Επί του παρόντος έχει δοθεί η απάντηση ότι δεν θα μπουν την πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Αυτή τη στιγμή θα εξαντληθούν οι ηλικιακές ομάδες, οι ομάδες με τους παράγοντες κινδύνου, αυτοί που για επαγγελματικούς λόγους πρέπει να στηριχθούν όπως είναι οι υγειονομικοί και όχι αυτοί που είχαν φυσική νόσηση, γιατί θεωρείται ότι αυτοί που έχουν υποστεί τη φυσική νόσηση έχουν σε υψηλή πιθανότητα αναπτύξει ανοσία. Άρα λοιπόν αυτά τα άτομα επειδή πλεονεκτούν ουσιαστικά έξω από αυτόν τον γύρο των εμβολιασμών. Αλλά είναι πιθανόν ότι σε μετέπειτα στάδιο να δοθούν οδηγίες για κάποιου είδους εμβολιασμό σε αυτά τα άτομα, που μπορεί να είναι αυτούσιος εμβολιασμός, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ή να είναι κάποιος τροποποιημένος εμβολιασμός έτσι ώστε να τους ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανοσία. Γιατί; Γιατί το εμβόλιο με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπόψιν μας παράγει υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων από ότι παράγει η φυσική νόσος, άρα λοιπόν έχουν περιθώριο να βελτιώσουν την απάντηση τους απέναντι στον ιό και αυτοί που νόσησαν.

5. Σε αυτούς που ρωτούν τι περιέχει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, μπορείτε να απαντήσετε με απλά λόγια; Η Pfizer πρόσφατα με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στα 10 συστατικά της, απορρίπτοντας τις θεωρίες συνωμοσίας για τσιπάκι
Αστεία όσα λέγονται για την πιθανότητα του μικροτσίπ. Δεν αξίζει καν να μπούμε σε μια διαδικασία απάντησης σε αυτή την ανοησία. Μπορούμε όμως να πούμε ότι το εμβόλιο της Pfizer ως παράδειγμα, γιατί για αυτό μιλάμε τώρα αφού αυτό θα χρησιμοποιήσουμε, είναι ουσιαστικά ένα νανοσωματίδιο με ένα περίβλημα που περιέχει κάποιες λιποειδικές ουσίες που καθιστούν το νανοσωματίδιο αυτό ικανό να εισέλθει μέσα στα κύτταρα μας και μέσα στον πυρήνα αυτού του νανοσωματιδίου υπάρχει ένα κομμάτι πυρηνικού οξέος, που ονομάζεται mRNA ή ελληνικά αγγελιαφόρος RNA. Αυτό λοιπόν το κομματάκι που θα μπει μέσα στο κύτταρο θα δώσει την εντολή στο κύτταρο να παράξει το αντίγονο του ιού, δηλαδή το κομμάτι εκείνο του ιού, το οποίο θα το δει ο οργανισμός μας σαν ξένο σώμα και θα παρασκευάσει αντισώματα. Άρα αυτό που κάνει το κομματάκι αυτό, το mRNA, είναι ουσιαστικά να δώσει μια εντολή στο κύτταρο: “Φτιάξε αυτό το πράγμα”. Το κύτταρό μας θα το φτιάξει, έτσι κάνει και στις ιογενείς λοιμώξεις ο οργανισμός μας εξάλλου. Απλώς στις ιογενείς λοιμώξεις το RNA που απελευθερώνεται από τους ιούς στα κύτταρα περιέχει ένα σύνολο εντολών για να φτιαχτεί ολόκληρος ο ιός. Εδώ θα φτιαχτεί μόνο ένα τμήμα του ιού, αυτό ακριβώς που θέλει ο οργανισμός μας να το αναγνωρίσει για να παράξει αντισώματα. Είναι τόσο απλό. Δεν περιέχει περίεργες ουσίες, δεν υπάρχει τίποτα το σπάνιο. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα επειδή είναι κάτι τεχνικά κατασκευασμένο κάποια ελάχιστα άτομα, μοιάζει να είναι ένας στις 50.000 να κάνει κάποια αλλεργική αντίδραση, που μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, που έχουν φτάσει σχεδόν τα 3 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί οι οποίοι έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο, δεν έχει φανεί να κάνει κάποια σοβαρου τύπου αλλεργική αντίδραση.

6. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμβολίων, ανάλογα με την τεχνολογία ανάπτυξης. Έχουν σημαντικές διαφορές; Προτείνετε κάποιο εξ αυτών ως καλύτερο;Τα τέσσερα εμβόλια που βρίσκονται στην τελική γραμμή, δηλαδή είτε έχουν πάρει έγκριση είτε πρόκειται να πάρουν έγκριση στο επόμενο χρονικό διάστημα και μοιάζει να έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμασίες τους δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna, το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό που ονομάζουμε και εμβόλιο της Οξφόρδης λόγω της συνεργασίας τους, και το ρωσικό Sputnik V, είναι εμβόλια που κατ’ ουσίαν χρησιμοποιούν την ίδια λογική σχηματισμού αντισωμάτων στον οργανισμό. Απλώς διαφέρουν τα εμβόλια αυτά

ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν την είσοδο στα κύτταρά μας μιας εντολής για την παραγωγή ενός βασικού αντιγόνου του ιού, δηλαδή μιας ουσίας που θα την θεωρήσει ο οργανισμός μας σαν ξένη και θα ανταποκριθεί με την παραγωγή αντισωμάτων. Της Pfizer και της Moderna για παράδειγμα χρησιμοποιούν τα λιποειδικά μικροσωματίδια, όπως αναφέραμε πριν, που περιέχουν mRNA με την ειδική εντολή ενώ οι άλλες δύο περιπτώσεις εμβολίων χρησιμοποιούν ιούς ως φορείς στους οποίους έχει εμφυτευθεί η συγκεκριμένη εντολή. Η τεχνική αυτή έχει ηλικία περίπου 30 ετών, άρα δεν υπάρχει κανένας νεοτερισμός, απλά η λογική είναι ότι χρησιμοποιούν δύο διαφορετικούς ιούς για να μην υπάρξει πρόβλημα στη δεύτερη δόση, να έχει φτιάξει ο οργανισμός αντισώματα και να μην αφήσει τον ιό μέσα στα κύτταρα.
7. Τι σημαίνει ότι το εμβόλιο εγκρίνεται υπό όρους από την Ε.Ε.; Υπάρχει ανησυχία;

Σημαίνει ότι ακριβώς επειδή υπήρξε μια επιταχυνόμενη διαδικασία, τα κλινικά αποτελέσματα από τον αρχικό εμβολιασμό θα επιτηρούνται περισσότερο αυστηρά, έτσι ώστε αν διαπιστωθεί κάτι το ασυνήθιστο να υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές παρεμβάσεις. Μέχρι τώρα με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, κανένα εμβόλιο δοκιμαστικά δεν έχει τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Άρα λοιπόν, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το όριο και μπορούμε να πούμε τώρα πια ότι τουλάχιστον οι άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τόσο πολύ καλά ανεκτές και τόσο πολύ σαν ποσοστό ασήμαντες που πραγματικά δεν γεννούν κανέναν λόγο ανησυχίας.

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Πηγή:enikos.gr

Tags: κορονοιος εμβολιο
Previous Post

Κορονοϊός: 34 κρουσμάτα στη Δυτική Μακεδονία -Πού εντοπίζονται τα 873 νέα κρούσματα την Πέμπτη 24/12

Next Post

Ευχές από το Δήμο Καστοριάς

Next Post

Ευχές από το Δήμο Καστοριάς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις
  • Σοβαρό τροχαίο με μηχανή στα Κοίλα Κοζάνης
  • Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Άξονα Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Νεστόριο–Καστοριά
  • Πολιτική Προστασία  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ετοιμότητα σύμφωνα με τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 
  • Δήμος Γρεβενών: Εργασίες διαγράμμισης επί της Οδού 13ης Οκτωβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr